2019. május 1., szerda

Szedres-lime-os mindenmentes nyers vegán torta


          Szedres-lime-os mindenmentes nyers vegán torta





Születésnapoztunk és a családom vegán tagjainak készítettem ezt a mindenmentes tortát. A mélyhűtőmben sok szeder volt még, ezért is esett erre a választásom. Összességében egy nagyon finom torta, az alapanyagok nagyon jól harmonizálnak egymással. A nagyobbik fiam szerint az eddig elkészített mindenmentes tortáim közül ez a legfinomabb. Ennél a tortánál is szeretném megjegyezni, hogy mivel a torta egy nyers torta, az elkészítésénél ha lehet ,próbáljunk meg jó minőségű bio alapanyagokat használni.



Hozzávalók:


Az alaphoz:

1 csésze datolya
1/2 csésze mandula
1/2 csésze pisztácia
1 ek kókuszolaj (elhagyható)
Csipet só


A krémhez:

1 1/4 csésze kesudió
2 db közepes avokádó
1 ek kókuszolaj
50 g bio kókuszkrém (adalék nélküli, 100 %-os kókuszdióbélből őrölve)
2/3 csésze bio zöldcitrom leve
2 ek bio zöldcitrom reszelt héja
1/4 csésze agávészirup
1/2 csésze cukrozatlan saját készítésű kókusz-mandulatej
1 csésze mirelit szeder
1/2 tk vaníliaőrlemény, vagy vaníliakivonat

Díszítéshez:


Friss szeder és friss citromfű- vagy mentalevél.



Elkészítése:

A kesudiót legalább 5-6 órára beáztatjuk. Én előző este szoktam beáztatni és másnap használom.  A mandulát blansírozzuk. 
Egy 20-22 cm-es tortaforma alját kibélelünk sütőpapírral vagy folpack fóliával.
A datolyát megmossuk és 1-2 percig állni hagyjuk a vízben. Egy késes aprítóba száraz mandulát és pisztáciát teszünk, apróra daraboljuk, majd hozzátesszük az alap többi hozzávalóját. Addig aprítjuk, amíg morzsás lesz, de még darabos és már egy kicsit ragad.
Kiszedjük a masszát az aprítóból és belenyomkodjuk a tortaforma aljába. Amíg elkészítjük a krémet, betesszük a mélyhűtőbe.
Elkezdjük összeálltani a krémet.

A tasakos kókuszkrémet meleg vízbe állítjuk, hogy félig megpuhuljon.
A beáztatott kesudióról leöntjük a vizet, beletesszük egy késes aprítóba és krémes állagúra pürésítjük. 
A mirelit szeder kivételével hozzáadjuk a többi hozzávalót és addig pürésítjük, amíg kellően krémes állagú lesz. Ez elég sokáig eltarthat, a gép erősségétől is függ. 
Az elkészült krémből 3-4 evőkanálnyit kiveszünk a díszítéshez. A megmaradt krém 2/3 részét ráöntjük az alapra. A megmaradt 1/3 részhez hozzáadjuk a szedret és ezzel is krémes állagúra pürésítjük.
A szedres krémet ráöntjük a lime-os krémre és elsímítjuk. Pöttyökben rákanalazzuk a félretett krémet, majd  egy villával lazán belekeverjük a szedres krémbe. 3-4 órára lefagyasztjuk. Tálalás előtt fél órával kivesszük, friss szederrel és citromfűlevelekkel díszítjük. Felszeletelés után a megmaradt szeleteket vissza kell fagyasztani, mert ez a torta nem tartja meg sűrű állagát, valamennyire felolvad. 
Én a megmaradt tortát szeletenként lefagyasztottam.
A legtöbb idő amíg nálam a mélyhűtőben állt, 1 hónap volt.
Családom vegán tagjai imádták. 1 hónap után is félig felolvasztva ugyanolyan finom volt, mint frissen. 
A tortát csak annyira olvasszuk fel, hogy a szeleteket a villával fel tudjuk kényelmesen darabolni. 











2019. április 8., hétfő

Narancstorta

                                     Narancstorta



Ez a narancstorta egy régi, jól bevált recept. Sokszor sütöttem már. Ezt a receptet használtam a mézeskalácsos narancstortánál is. Egyszerű külső megjelenése miatt többféleképpen díszíthető. Most egy egyszerű citrusos díszítést kapott. A torta nagyon finom, könnyen szeletelhető, kellemesen narancsos ízű. Szeretettel ajánlom mindenkinek!


Hozzávalók:


A piskótához:

9 db tojás
9 ek. cukor
9 ek. liszt
Baracklekvár

A krémhez:

4 dl tej
5 tojás sárgája
10-14 dkg cukor
1 narancs reszelt héja
1 ek. liszt
6 lap zselatin
3 dl tejszín

Az összeállításhoz:


2 narancs leve
1 ek. cukor
kevés rum
25 dkg mascarpone
8-10 dkg porcukor
3 dl tejszín
1 tasak habfixáló

Elkészítése:


A piskótához 9 tojás fehérjéből csipet sóval, 9 ek. cukorral kemény habot verünk, majd egyenként hozzáadagoljuk a tojások sárgáját. Tovább verjük, amíg szép habos krémet kapunk. Beleszitálunk 9 ek. lisztet és óvatosan elkeverjük.

Egy nagy tepsibe (villany- vagy gázsütő méretű) sütőpapírt teszünk és beleöntjük a tojásos habot. 180 fokon légkeverésen 20-25 perc alatt készre sütjük. 
Még melegen ráborítjuk egy konyharuhára, lehúzzuk a sütőpapírt és egy 22 cm-es tortaformával kivágunk a lapból egy karikát. Ez lesz a torta alapja. A megmaradt piskótát a konyharuhával együtt feltekerjük. Ezt a műveletet többször elvégezzük, hogy rugalmassá tegyük a piskótát, így elkerüljük azt, hogy feltekerésnél megrepedjen. Ezután megkenjük baracklekvárral, feltekerjük és hűvös helyre tesszük egy fél órára. Ha lehűlt, felszeleteljük.


Elkészítjük a krémet:

6 lap zselatint hideg vízbe áztatunk.
4 dl tejből egy keveset félreteszünk, a többit felforraljuk.
5 tojás sárgáját 10-14 dkg cukorral és a reszelt narancshéjjal habosra keverünk, hozzáadjuk a lisztet és a félretett tejet.
Ezt a  habot belekeverjük a forrásban lévő tejbe és felfőzzük. Az elkészült krémet lehűtjük annyira, hogy még meleg legyen, de ne forró. A  6 lap hideg vízben áztatott zselatint kivesszük a vízből, kinyomkodjuk belőle a vizet, és belekeverjük a krémbe. 3 dl tejszínt habfixálóval kemény habbá verünk és óvatosan belekeverjük a kihűlt krémbe.
A torta összeállításánál a piskótakorongot egy tálra tesszük és tortagyűrűt helyezünk rá. A piskótát meglocsoljuk a narancs-rum-cukor keverékével, majd ráöntjük a krém egyharmadát. Ezt beborítjuk a lekváros piskótatekercs-szeletekkel.
Ezt is meglocsoljuk narancslével, majd rákenjük a második réteg krémet. Erre újra piskótatekercs + narancslé + harmadik réteg krém kerül. 
Az első és a második réteg krém lehet vastagabb és a harmadik, záró vékonyabb, mert erre még mascarponekrém is kerül. 
Egy napra vagy egy éjszakára hideg helyre tesszük.
Ha összeállt, feldíszítjük.
25 dkg mascarponét elkeverünk 8-10 dkg porcukorral, majd belekeverjük a 3 dl tejszínből felvert habot. Óvatosan összekeverjük, és ezzel a krémmel bevonjuk a tortát.
Narancs- és citromszeletekkel díszítjük.






2019. március 16., szombat

Túrómousse-os málnatorta

                                              Túrómousse-os málnatorta





Ebben az évben Valentin-napra és nőnapra is ezt a tortát sütöttem. Mindkét esetben nagy sikere volt. Külső megjelenése miatt ünnepi tortának is kiválóan alklamas. A csokoládé, a könnyű túrókrém és a málna nagyon finom ízhármas.

Szeretettel ajánlom mindenkinek.


Hozzávalók:

A tésztához:

2 db tojás
55 g cukor
60 g olvasztott vaj
30 g liszt
10 g darált mandula
15 g kakaó
1/2 zacskó sütőpor
1 zacskó vaníliás cukor
Csipet só

A tészta áztatásához:

100 g fagyasztott málna
1 tk cukor
2-3 ek málnalikőr

A mousse-hoz:

3 levél zselatinlap
50 ml tej
1 vanília kikapart magja
250 g bio natúr krémtúró
1 zacskó vaníliás cukor
2 db tojásfehérje
Csipet só 
50 g cukor
150 g 30-35 %-os tejszín

A málnazseléhez:

200 g fagyasztott málna
60 ml víz
2 levél zselatinlap
2 tk cukor
1 tk citromlé

Friss málna a torta tetejére.
Ez változhat aszerint, hogy milyen formát használunk. Én ennél a szívformánál kb. 50 szem málnával díszítettem a torta tetejét. 

A torta készítéséhez szív alakú sütőkeretet használtam. A kakaós piskóta sütésénél a második vágásnál illesztettem össze. Ez azért praktikus, mert ha kisült a tészta, valamennyire összeugrik, és ha így rakjuk vissza a keretbe, melléfolyik a túrómousse, viszont ha kihűlt a tészta, azt egy kicsit körbevágva már beleszoríthatjuk a harmadik vágásnál összeillesztett keretbe. Így már biztosan nem folyik le a krém, szépen elterül a tészta tetején.  

A torta elkészítése:

Egy tepsire sütőpapírt teszünk. A tortakeretet kivajazzuk, kilisztezzük, a második vágásnál összeillesztjük, majd ráhelyezzük a sürőpapírra.


A tésztához szétválasztjuk a tojások sárgáját és fehérjét. 
A fehérjét egy kevés cukorral kemény habbá verjük. A liszthez hozzákeverjük a sütőport. A tojások sárgáját elkeverjük  a maradék cukorral és a vajjal. Beleszitáljuk a sütőporos lisztet, a kakaót, hozzákeverjük a mandulát, a vaníliás cukrot, a csipet sót, majd a végén óvatosan adagolva a tojások habját.
Beleöntjük a formába és 175 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük, tűpróbával ellenőrizzük.



A kisült tésztát sütőpapírral együtt átemeljük egy rácsra, hogy kihűljön.



A sütőkeretet eltávolítjuk a tortáról, tisztára mossuk, szárazra töröljük és egy fokkal szorosabbra állítjuk. 
Ha kihűlt a tészta,  a keretet ráhelyezve óvatosan körbevágjuk úgy, hogy ha a tésztát belehelyezzük a keretbe, szorosan illeszkedjen benne.
A 100 g fagyasztott málnát a cukorral 1-2 percig főzzük, egy szűrőn átpasszírozzuk, majd elkeverjük a málnalikőrrel. Ezt a szirupot egy ecset segítségével felvisszük a kisült tészta tetejére, jól bekenjük vele mindenhol, hogy a tészta magába szívja.
A túrómousse-hoz a zselatinlapokat 5 percig hideg vízben áztatjuk. A túróhoz hozzákeverjük a vaníliás cukrot. A tojásfehérjéket egy csipet sóval és a cukorral gőz felett kemény habbá verjük. A tejszínhabból is kemény habot verünk. A tejet a vanília kikapart magjával felmelegítjük (vigyázzunk, hogy ne legyen forrró, csak annyira meleg, hogy feloldódjon benne a zselatin), belerakjuk a víztől kinyomkodott zselatint, jól elkeverjük, hogy teljesen feloldódjon, és ezt a zselatinos tejet belekeverjük a túróba. Óvatosan hozzákeverjük a keményre felvert tojásfehérjehabot és a tejszínhabot is, majd ezt a túrókrémet ráöntjük a kakaós piskótára. 4-5 órára hűtőszekrénybe tesszük, hogy a krém megszilárduljon.
Közben elkészítjük a málnazselét.
A 2 zselatinlapot 5 percig hideg vízben áztatjuk. A fagyasztott málnához hozzáadjuk a cukrot, a vizet és a citromlevet. 10 percig főzzük, majd egy szűrőn átpasszírozzuk, hogy ne maradjon benne mag. A meleg málnapürébe belekeverjük a víztől kinyomkodott zselatinlapokat. Jól elkeverjük, hogy a zselatin teljesen feoldódjon benne. A megdermedt túrókrém tetejét beborítjuk a málnaszemekkel, ráöntjük a málnazselét, majd visszahelyezzük a hűtőbe egy pár órára, amíg a zselé is megdermed.
Ha megkeményedett a málnazselé, eltávolítjuk a keretet. Én ezt úgy oldottam meg, hogy a tortakeretbe szorított üres csokipiskóta szélén 5,5 cm magas tortafóliával körbefóliáztam a keretet, majd úgy öntöttem bele a krémet, így az elkészült tortáról könnyen el tudtam távolítani a keretet és csak óvatosan le kellett róla húzni a fóliát. Így nem sérült meg a krém és a zselé.


Jó étvágyat a tortához!






2019. február 24., vasárnap

Málnamousse-os torta csokoládélapokkal

           Málnamousse-os torta csokoládélapokkal



Elmaradt névnapot ünnepeltünk a barátnőimmel és többek között ezt a málnatortát sütöttem. Egy újságból mentettem el a receptet évekkel ezelőtt. Így első nekirugaszkodásra nagyon jól sikerült és nagy sikere volt. A tortát egyszerű elkészíteni, nagyon látványos, a csokilapok nem csak szépek, de nagyon finomak a joghurtos málnakrémben.
Kezdőknek is bátran ajánlom.

Hozzávalók:

A tésztához:

2 dkg vaj
2 dkg étcsokoládé
3 tojás
6 dkg cukor
2,5 dkg sötét cukrozatlan kakaópor
6 g (fél csomag) sütőpor
4 dkg liszt
kb. 15 dkg málnalekvár

A mousse-hoz

12,5 dkg natúr joghurt
10 dkg porcukor
15 dkg málna
1,5 dkg zselatin
fél dl hideg víz
3 dl hideg habtejszín

A csokoládélapokhoz:

10 dkg étcsokoládé
2 ek olaj

A díszítéshez:

Csokoládéforgács
10-15 dkg friss málna



Elkészítése:

A tésztához a vajat és a csokoládét gőz felett összeolvasztjuk (ne legyen meleg). A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét a cukorral kemény habbá verjük, majd hozzákeverjük a tojássárgáját és a vajas csokoládét. Végül óvatosan beleforgatjuk a kakaóporral és sütőporral elkevert lisztet is.
A masszát sütőpapírral bélelt, 22 cm átmérőjű tortaformába öntjük, 160 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük, tűpróbával ellenőrizzük. 
A csokoládélapokhoz a csokoládét az olajjal gőz felett megolvasztjuk, sütőpapírból kivágunk 3 db 20 cm átmérőjű kört, vékonyan megkenjük az olvasztott csokoládéval, majd hűtőben, mélyhűtőben kidermesztjük. 
A kisült, kihűlt piskóta széléről a száraz szegélyt lefaragjuk, félbevágjuk, az egyik lapot vékonyan megkenjük málnalekvárral, befedjük a másik lappal és egy tortatálra  helyezzük. A töltött piskótára ráhelyezünk egy tortagyűrűt és jól rászorítjuk, hogy a tészta mindenhol szorosan érintkezzen a tortagyűrű peremével. Ez azért fontos, hogy a tésztára öntött joghurtos krém ne folyjon le a tészta szélén.
A zselatint megduzzasztjuk a hideg vízben. A mousse-hoz a joghurtot, a porcukrot, a málnát simára pürésítjük egy botmixerrel. A tejszínt kemény habbá verjük. A zselatint felolvasztjuk (nem szabad felforralni, mert elveszti zselésítő hatását), botmixerrel hozzákeverjük a joghurtos málnakrémhez, majd lazán belekeverjük a felvert tejszínhabot. 
A torta összeállításánál a krém 1/4-ét ráöntjük a tortagyűrűben lévő tészta tetejére, az előzőleg lehűtött csokoládélapokról óvatosan eltávolítjuk a sütőpapírt, majd az első csokoládékorongot nagyobb darabokra törve ráhelyezzük a krémre. Ezt még kétszer megismételjük, a tetejét mousse-szal fejezzük be.
Hűtőbe tesszük dermedni (én egy éjszakát hagytam a hűtőben, addigra szépen megkötött), majd csokoládéforgáccsal és friss málnaszemekkel díszítjük.
Tálalás előtt megszórhatjuk porcukorral.


Forrás: Nők lapja konyha desszert 
            Urbán Gábor cukrász receptje



2019. január 30., szerda

Diós-fahéjas mascarponés kocka

                Diós-fahéjas mascarponés kocka




Véletlenül találtam rá erre a receptre. Rögtön elvarázsolt. A könnyű diós tészta, fahéjas mascarponekrémmel rétegezve egy hihetetlenül finom, krémes süteményt eredményez. Nagyon jól fagyasztható, félig fagyott állapotban olyan, mint egy nagyon finom parfétorta. 
Az eredeti receptben minden réteg krém meg van szórva natúr kakaóporral. Én elkészítettem már kakaóporral is és úgy is, hogy rétegenként a krémre nem szórtam kakaóport, csak a tetejére. Nekem így még talán jobban ízlett, de ez egyéni ízlés kérdése. Lehet kísérletezni, megéri.
A receptben leírt mennyiség nem nagy, 4 nagyobb vagy 6 kisebb kocka. Ha valaki többet szeretne, duplázza meg a megadott mennyiséget.

Hozzávalók:

A diós tésztához:

75 g finomra darált dió 
20 g süteményliszt
20 + 50 g cukor
2 tojás
67 g tojásfehérje
15 g olvasztott vaj

Úgy is finom a tészta, ha fele-fele arányban használunk finomra őrült diót és mandulát.

A fahéjas mascarponekrémhez:

1 csésze hideg  tejszín
1/2 csésze mascarpone
1/4 csésze porcukor
1/2 tk vaníliakivonat
1/2 tk őrölt fahéj

Kakaópor az összeállításhoz és a tetejére.



Elkészítése:


Készítsünk elő egy sütő méretű tálcát (kb. 30-40 cm), vajazzuk ki és rakjunk bele sütőpapírt.
Keverjük össze a finomra darált diót, a lisztet, a 20 g cukrot egy konyhai robotgéppel lassú fokozaton, majd egyenként adagoljuk hozzá a tojásokat, és keverjük jól össze. 
Egy külön tálban a megmaradt tojásfehérjét verjük az 50 g cukorral kemény habbá és ezt a habcsókszerű habot óvatosan, lazán keverjük bele a tojásos tésztába, majd legvégül keverjük bele az olvasztott vajat.
Ezt a diós tésztát terítsük szét a sütőpapíron. Nagyon vékony rétegű tészta lesz. Vigyázzunk, hogy mindenhol egyenletesen befedje a sütőpapírt.
Süssük 175 fokon 5-10 percig, addig, amíg a tészta aranybarna lesz, ill. amikor az ujjunkat belenyomjuk a tésztába, az rugalmasan visszaugrik.
Ha megsült a tészta , sütőpapírral együtt vegyük ki a tepsiből és hagyjuk kihűlni. Ne próbáljuk melegen lehúzni a papírt a tésztáról, mert a tészta nagyon vékony és könnyen törik.
Ha kihűlt a tészta, húzzuk le róla a sütőpapírt, vágjuk 6 egyenlő darabra, majd készítsük el a krémet.
A krém összetevőit öntsük egy keverőtálba és addig keverjük, amíg egy szép sűrű krémet kapunk. Ennél a krémnél is a tejszínhabhoz hasonlóan  figyeljünk arra, hogy ne keverjük túl.
A sütemény összeállításánál egyenként töltsük meg a tésztalapokat a krémmel, és minden sorban a krémet szórjuk meg cukrozatlan kakaóporral. A legutolsó sort, a tetejét csak tálalás előtt szórjuk meg frissen. A megtöltött süteményt rakjuk 1-2 órára a fagyasztóba, addigra szépen megdermed és egy jó éles késsel könnyen lehet szeletelni. Mielőtt  feldarabolnánk, a szélekből egy keveset vágjunk le, hogy egyformák legyenek a kockák. Vágjuk 4-6 darabra attól függően, hogy mekkora süteménydarabokat szeretnénk.
Tálalás előtt szórjuk meg a tetejét kakaóporral, és ha szeretnénk, akár különböző mintájú stencil segítségével porcukorral díszíthetjük.
Én karácsonykor hópehelymintájú stencilt használtam, ahogy az eredeti receptben is szerepel.
A legutóbbi sütésem alkalmával dupla adagot sütöttem és néhány kockát a mélyhűtőbe tettem. 
Ha váratlan vendég jelenik meg és nincs otthon sütemény, csak kiveszek egy-két kockát, és akár félig fagyosan vagy felengedve mennyei finom!



Forrás: https://www.dessarts.com/cinnamon-walnut-layered-torte-my-not-tiramisu/

















2019. január 10., csütörtök

Tiramisu

                                           Tiramisu




Sokat utazom, és utazásaim során érdekes emberekkel találkozom. Legutóbb egy toscanai hölggyel utaztam és nem hagyhattuk ki beszélgetésünkből a süteményeket. Rá is kérdeztem nagy kedvencemre, egy igazi olasz klasszikusra, a tiramisura. Amikor elmondta a pontos hozzávalókat, örömmel észrevételeztem, hogy én is hasonlóképpen készítem évek óta. A tortáknál a sűrűbb  krémet használják, ahogy én is használtam a tiramisu tortánál. A sima tiramisunál használt főbb hozzávalók: 50 dkg mascarpone, 4 db tojás, 4 ek cukor, babapiskóta és feketekávé.
Ilyenkor télen még annyit szoktam változtatni rajta, hogy teszek hozzá kandírozott narancsdarabokat és apróra tördelt csokoládét. Ami nálam elhagyhatatlan, az az Amaretto mandulalikőr. A babapiskóták száma egyéni ízléstől függ. Aki krémesebbre szereti, kevesebbet tesz bele, aki kockára vágva szeretné tányéron tálalni, többet. Én most desszertes poharakban tálaltam, de téglalap alakú formában is szoktam készíteni.



Hozzávalók:

500 g mascarpone
4 db friss tojás
4 ek porcukor + 2 ek cukor a kávéba
42-48 db babapiskóta (savoiardi)
3 dl (erős) feketekávé
30 ml Amaretto likőr
Cukrozatlan kakaópor
Bio kandírozott narancsdarabok
Apróra vagdalt csokoládédarabok

Elkészítése:

Főzzük le a kávét, hagyjuk kihűlni, majd keverjük bele a likőrt.
A mascarponét egy kanállal keverjük kenhető állagúvá. 
A tojások sárgáját keverjük habosra 3 ek porcukorral, majd lassan adagolva keverjük bele a mascarponét.
A tojások fehérjét egy csipet sóval verjük habosra, majd 1 ek porcukor hozzáadásával verjük kemény habbá. Ezt a habot óvatosan keverjük bele az előzőleg kikevert mascarponés krémbe. 
A babapiskótákat egy pillanatra mártsuk bele a kávéba és sorban, egymás mellé rakjuk bele egy tálba vagy egy téglalap alakú formába. A krém egyharmadával borítsuk be, majd ismételjük meg ezt kétszer, hogy három réteg legyen. A rétegek között ízlés szerint szórjuk meg kandírozott narancsdarabokkal és csokoládédarabokkal. Ha már az utolsó réteg krém is rákerült, takarjuk le és rakjuk hűtőbe egy pár órára, hogy összeérjenek az ízek és a piskóta is megszívja magát a krémmel. Tálalás előtt szitáljunk rá cukrozatlan kakaóport.



Ügyeljünk arra, hogy mindig friss, és ha lehet, biotojást használjunk! 













2018. december 29., szombat

Méteres kalács

                                           Méteres kalács





Ez az a klasszikus retrósüti, amit mindenki ismer. Az elnevezése a sütemény hosszára utal, bár nálam nincs 1 méter. Én készíttettem a férjemmel egy fa deszkalapot, amit csak erre a célra használok. 70 cm hosszú és épp, hogy elfér rajta a sütemény, ha meg van töltve. Mostanában már csak évente egyszer sütöm, karácsonykor. Az idén a sűrű elfoglaltságom miatt ki akartam hagyni, de a kisebbik fiam megjegyezte, hogy milyen karácsony ez méteres nélkül. Nem volt mit tennem, elkészítettem. 

Jöjjön hát a recept.
 2 db 30*11*5 cm-es őzgerincformát használtam. 

Hozzávalók a 2 db formához:

A tésztához:

8 db tojás
500 g liszt
1 db sütőpor
400 g porcukor
200 g meleg víz
200 g meleg olaj
3 kanál cukrozatlan kakaópor

A krémhez:

200 g vaj vagy margarin
150 g porcukor
4 dl tej
1 zacskó puncspuding
1-2 tk tiszta rum (esetleg rumaroma)

Csokoládémáz a megtöltött sütemény bevonásához:

3 evőkanál porcukor
4 evőkanál kakaópor
3 evőkanál víz
2,5 dkg étcsoki
7,5 dkg vaj

Elkészítése:

A két őzgerincformát kibéleljük sütőpapírral.
A lisztet átszitáljuk és belekeverjük a sütőport.
A tojásfehérjéket 50 g porcukorral kemény habbá verjük.
A tojások sárgáját a 350 g porcukorral, a rummal habosra keverjük, fokozatosan hozzáadjuk a meleg vizet és olajat, majd felváltva belekeverjük a lisztet és a keményre felvert tojásfehérje habját. Ha kész, elfelezzük, az egyik felébe beleszitálunk 3 evőkanál kakaóport, majd óvatosan elkeverjük benne, hogy a hab ne essen össze.
Az egyik őzgerincformába beleöntjük a világos, a másikba a kakaós krémet.
175-180 fokon 40-45 percig sütjük (sütőfüggő).
Amíg sül a tészta, elkészítjük a krémet.
A puncspudingot 4 dl tejben felfőzzük, majd lehűtjük. Hűtés közben többször kevergetni kell, hogy ne csomósodjon össze a krém.
A vajat 150 g porcukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a kihűlt pudinghoz és csomómentesre keverjük.
Ha kihűlt a tészta, a bordák mentén felszeleteljük és megtöltjük a krémmel.
A töltés folyamata: egy szelet kakaós tészta, rózsaszínű krém, világos tészta, rózsaszínű krém, kakaós tészta stb. Ezt addig folytatjuk, amíg el nem fogy a tészta és a krém.
Ha a tészta az alján vagy az oldalán kiemelkedik, faragjunk le belőle, hogy egyenletes legyen a tésztánk. Próbáljuk úgy összeilleszteni a sütiszeleteket, hogy kb. egyformák legyenek.
Ha elkészült, öntsük rá a csokoládémázat és egyenletesen kenjük el, majd tegyük hideg helyre, hogy jól lehűljön és megkössön a csokoládé a tetején.
Ha teljesen lehűlt, mártsunk egy kést forró vízbe, töröljük szárazra és úgy szeleteljük. Így gyönyörűen lehet szeletelni és nem kenjük el a krémet a tésztán. A szeletelésnél még fontos az is, hogy ferdén kell szeletelni, kb. 45 fokos szögben, attól lesznek ilyen szép csíkosak a szeletek.


Ha sütés közben megrepedne a tészta teteje, az nem probléma, úgy is le kell vágni majd, hogy egyformák legyenek a szeletek. A levágott tésztadarabokat egy jól záródó dobozban el lehet tenni, később a süteménymorzsákat felhasználhatjuk poharas desszerteknél.

   


Jó étvágyat a süteményhez!








2018. december 27., csütörtök

Vaníliás kifli

                                        Vaníliás kifli




Ezt a klasszikus karácsonyi finomságot általában karácsonykor sütöm, bár az év bármelyik időszakában ha készül, mindig hamar elfogy. Kekszes dobozokba csomagolva sokáig eltartható.

Hozzávalók:

250 g liszt
1 késhegynyi sütőpor
125 g cukor
1 zacskó vaníliás cukor
3 db tojás sárgája
200 g hideg vaj
125 g hámozott őrölt mandula

A kész kiflikhez: 80 g porcukor és 2 zacskó vaníliás cukor

Elkészítése:

A lisztet összekeverjük a sütőporral és egy tálba szitáljuk.
A többi hozzávalót hozzáadjuk és egy dagasztófejjel ellátott keverőgéppel először a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton jól átdolgozzuk, majd gyúródeszkán sima tésztává gyúrjuk. Fél órára hideg helyre tesszük.
 A tésztából hüvelykujj vastagságú hengert sodrunk, 2 cm-es darabokra vágjuk, ezekből kb. 5 cm hosszú, a végei keskenyedő hengereket formálunk, kifli alakban tepsibe tesszük és az előmelegített sütőbe helyezzük.


175-180 fokon kb. 10 percig sütjük.
80 g porcukrot átszitálunk, 2 zacskó vaníliás cukrot keverünk bele és a még forró vaníliás kifliket beleforgatjuk.