2018. augusztus 27., hétfő

Szőlős tartelette

                                 Szőlős tartelette





Ezek az omlós tésztájú linzerkosárkák édes muskotályborból készült borhabbal lettek töltve, ami nagyon jól illik a szőlőhöz. A kisült tészta roppanós, a lágy krém 2-3 óra állás után szépen szeletelhető.
A sok színes szőlőszem és a mandulaforgács gyönyörűen díszítik a kosárkákat, dekoratív megjelenést adva a süteménynek.

Hozzávalók 8 db 12 cm átmérőjű tartlette formához:


Az omlós tésztához:

30 dkg liszt 
15 dkg vaj
10 dkg porcukor
1 evőkanál vaníliás cukor
csipetnyi só
1 tojássárgája


A borhabhoz:

1 púpozott evőkanál zselatinpor
3 db tojás
8 dkg porcukor
1 evőkanál vaníliás cukor
1,2 dl édes muskotálybor
2 evőkanál citromlé
30-30 dkg fehér és piros szőlő
5 dkg szeletelt mandula

Elkészítése:


Az omlós tészta hozzávalóit gyorsan tésztává gyúrjuk, és egy órára hideg helyre tesszük. 

A tésztát vagy a kész kosárkákat már akár előző nap is elkészíthetjük.
A tartelette formákat kivajazzuk. A lehűlt tésztát 8 egyenlő részre vágjuk. Egyenként a formánál kicsit nagyobb méretűre kisodorjuk és kibéleljük vele a formákat. A tészta alját villával kissé megszurkáljuk, a széleket levágjuk és 180 fokon 20 perc alatt aranybarnára sütjük.
Közben elkészítjük a borhabot.
A zselatinra fél dl hideg vizet öntünk és 10 percig áztatjuk.
A tojásokat szétválasztjuk. A tojások sárgáját a porcukorral vízgőz felett habosra keverjük. A víz a lábosban ne érjen a keverőtál aljához. A víz az elején ne forrjon erősen, nehogy a tojás becsomósodjon. Ha a tojásos hab elkezd sűrűsödni, keverjük hozzá lassan a bort. Keverjük tovább, amíg besűrűsödik, majd a tálat vegyük le a gőzölgő lábosról. A krém akkor jó, ha bársonyosan sima, nem darabos. A beáztatott zselatint a felmelegített citromléhez keverjük, majd a tojáskrémhez adjuk. A tojásfehérjét kemény habbá verjük és óvatosan a krémhez keverjük. A krémet 1 órán át a hűtőszekrényben dermesztjük, közben néhányszor megkeverjük. A szőlőszemeket megmossuk, leszárítjuk. A mandulaszeleteket kissé megpirítjuk. 
A hideg borkrémet a kihűlt tartelettekbe töltjük, rátesszük a szőlőszemeket a krémre és a szélét megszórjuk mandulával.


Jó étvágyat a pitékhez.





















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése