2018. szeptember 16., vasárnap

Zöldcitromos-kókuszos mindenmentes nyers vegán torta

Zöldcitromos-kókuszos mindenmentes nyers vegán torta




Ezt a süteményt már többször elkészítettem, családom vegán tagjai nagyon szeretik. A második napon még finomabb, jobban összeérnek az ízek. Ha a hagyományos süteményekhez hasonlítanám, akkor leginkább a citromos túrótortához áll legközelebb. Intenzíven citromos ízű, kellemesen krémes és kókuszos. Nem kell visszafagyasztani, a hűtőben szépen megtartja a formáját, állagát. Letakarva napokig eláll. 
Ami még szerintem nagyon fontos a mindenmentes süteményeknél, hogy mivel nyers torta, ha lehet, próbáljunk meg bio alapanyagokkal dolgozni. 

Hozzávalók:

Az alaphoz: 

1 csésze datolya
1/2 csésze mandula
1/2 csésze pisztácia
2 evőkanál kókuszolaj
1/2 teáskanál fahéj
1 evőkanál bio zöldcitrom reszelt héja


A krémhez:

2 csésze kesudió
1 evőkanál kókuszolaj
1 csésze kókuszreszelék (szárított)
100 g sűrű bio kókuszkrém (Ha nincs sűrű kemény kókuszkrém, akkor a lágyabb kókuszkrém esetén 4 evőkanál  kókuszolajat használjunk)
8 evőkanál juhar- vagy agave szirup
200 g kókuszjoghurt
1 db bio citrom reszelt héja és leve
1 db bio zöldcitrom reszelt héja
2 db bio zöldcitrom leve
1 teáskanál vaníliaaroma

Díszítéshez:

Zöldcitromszeletek, kókuszreszelék, pisztácia, zöldcitrom reszelt héja

Elkészítése:

A kesudiót előző nap beáztatjuk. Én előző este szoktam beáztatni és másnap használom. 
A mandulát blansírozzuk. 
Egy 20-22 cm-es tortaformát kibélelünk sütőpapírral vagy folpack fóliával.
 A datolyát megmossuk és 1-2 percig állni hagyjuk a vízben. Egy késes aprítóba száraz mandulát és pisztáciát teszünk, apróra daraboljuk, majd hozzátesszük az alap többi hozzávalóját. Addig aprítjuk, amíg morzsás lesz, de még darabos és már egy kicsit ragad.
Kiszedjük a masszát az aprítóból és belenyomkodjuk a tortaforma aljába. Amíg elkészítjük a krémet, betesszük a mélyhűtőbe.
Elkezdjük összeálltani a krémet.
Egy késes aprítóba beletesszük az összes hozzávalót a kókuszkrém kivételével. Addig pépesítjük, amíg krémes állagú lesz. Ez elég sokáig eltarthat, a gép erősségétől is függ. Közben a tasakos kókuszkrémet meleg vízbe állítjuk, hogy félig megpuhuljon. Ha a krémünk már elég krémes, hozzáadjuk a kókuszkrémet, tovább turmixoljuk.
A kész krémet az alap tetejére öntjük és visszatesszük 2-3 órára a mélyhűtőbe. Addigra jól megköt, de még nem fagy meg. 

Díszíthetjük szeletelt zöldcitrommal, a zöldcitrom reszelt héjával, kókuszreszelékkel, pisztáciadarabokkal.

























EEz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése