Szilvásgombóc tej-, tojás és cukormentesen
Ez a szilvásgombóc tej-, tojás és cukormentes. Vegánok is elkészíthetik. Az elkészítése nagyon egyszerű, csupán 4 fő összetevőből áll. Mivel a családomban van tejmentesen és tojásmentesen étkező családtag is, már régóta így készítem a szilvás és barackos gombócot. Bátran ajánlom kezdőknek is.
Hozzávalók 30 db gombóchoz:
1 kg főzni való burgonya (B)
40 dkg bio tönkölybúza fehérliszt
2 ek olivaolaj
30 db magozott szilva
só
Elkészítése:
1 kg tisztított burgonyát vágjunk nagyobb kockákra, majd sós vízben főzzük puhára.
Amig fő a burgonya, mossuk meg, magozzuk ki a szilvákat, majd papírtörlővel itassuk fel róla a nedvességet.
Ha a burgonya kellően megpuhult, szűrjük le a vizet, adjuk hozzá az olajat és krumplinyomóval nyomjuk pürés állagúvá.
A burgonyapürét rakjuk át egy nagyobb tálba, adjuk hozzá a lisztet, egy kevés sót, majd gyúrjunk belőle puha, de nem ragadós tésztát. Tegyük a tésztát lisztezett gyúródeszkára, sodorjuk 4-5 mm vastagságúra, majd vágjunk akkora négyzetlapokat, hogy ha belehelyezzük a szilvaszemeket, össze tudjuk csípni a lapok 4 sarkát. Lisztes kézzel formázzunk belőle gombócot, és helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire.
Ha frissen szeretnénk főzni belőle, a készítés közben tegyünk fel egy lábosban vizet forralni. Az elkészült gombócokból vegyük ki annyit, amennyit meg szeretnénk főzni, a többit fagyasszuk le. Én minden évben sokat lefagyasztok, hogy az év többi részében is tudjak szilvásgombócot főzni. Azokat a gombócokat, amelyeket frissen főzünk, tegyük forrásban lévő, sós vízbe. Mennyiségtől függően kb. 4-5 perc alatt feljönnek a víz felszínére, utána még 3-4 percig főzzük. Ha elkészült, szűrjük le, majd forgassuk át pirított zsemlemorzsában.





Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése