2018. szeptember 16., vasárnap

Zöldcitromos-kókuszos mindenmentes nyers vegán torta

Zöldcitromos-kókuszos mindenmentes nyers vegán torta




Ezt a süteményt már többször elkészítettem, családom vegán tagjai nagyon szeretik. A második napon még finomabb, jobban összeérnek az ízek. Ha a hagyományos süteményekhez hasonlítanám, akkor leginkább a citromos túrótortához áll legközelebb. Intenzíven citromos ízű, kellemesen krémes és kókuszos. Nem kell visszafagyasztani, a hűtőben szépen megtartja a formáját, állagát. Letakarva napokig eláll. 
Ami még szerintem nagyon fontos a mindenmentes süteményeknél, hogy mivel nyers torta, ha lehet, próbáljunk meg bio alapanyagokkal dolgozni. 

Hozzávalók:

Az alaphoz: 

1 csésze datolya
1/2 csésze mandula
1/2 csésze pisztácia
2 evőkanál kókuszolaj
1/2 teáskanál fahéj
1 evőkanál bio zöldcitrom reszelt héja


A krémhez:

2 csésze kesudió
1 evőkanál kókuszolaj
1 csésze kókuszreszelék (szárított)
100 g sűrű bio kókuszkrém (Ha nincs sűrű kemény kókuszkrém, akkor a lágyabb kókuszkrém esetén 4 evőkanál  kókuszolajat használjunk)
8 evőkanál juhar- vagy agave szirup
200 g kókuszjoghurt
1 db bio citrom reszelt héja és leve
1 db bio zöldcitrom reszelt héja
2 db bio zöldcitrom leve
1 teáskanál vaníliaaroma

Díszítéshez:

Zöldcitromszeletek, kókuszreszelék, pisztácia, zöldcitrom reszelt héja

Elkészítése:

A kesudiót előző nap beáztatjuk. Én előző este szoktam beáztatni és másnap használom. 
A mandulát blansírozzuk. 
Egy 20-22 cm-es tortaformát kibélelünk sütőpapírral vagy folpack fóliával.
 A datolyát megmossuk és 1-2 percig állni hagyjuk a vízben. Egy késes aprítóba száraz mandulát és pisztáciát teszünk, apróra daraboljuk, majd hozzátesszük az alap többi hozzávalóját. Addig aprítjuk, amíg morzsás lesz, de még darabos és már egy kicsit ragad.
Kiszedjük a masszát az aprítóból és belenyomkodjuk a tortaforma aljába. Amíg elkészítjük a krémet, betesszük a mélyhűtőbe.
Elkezdjük összeálltani a krémet.
Egy késes aprítóba beletesszük az összes hozzávalót a kókuszkrém kivételével. Addig pépesítjük, amíg krémes állagú lesz. Ez elég sokáig eltarthat, a gép erősségétől is függ. Közben a tasakos kókuszkrémet meleg vízbe állítjuk, hogy félig megpuhuljon. Ha a krémünk már elég krémes, hozzáadjuk a kókuszkrémet, tovább turmixoljuk.
A kész krémet az alap tetejére öntjük és visszatesszük 2-3 órára a mélyhűtőbe. Addigra jól megköt, de még nem fagy meg. 

Díszíthetjük szeletelt zöldcitrommal, a zöldcitrom reszelt héjával, kókuszreszelékkel, pisztáciadarabokkal.

























EEz

2018. augusztus 27., hétfő

Szőlős tartelette

                                 Szőlős tartelette





Ezek az omlós tésztájú linzerkosárkák édes muskotályborból készült borhabbal lettek töltve, ami nagyon jól illik a szőlőhöz. A kisült tészta roppanós, a lágy krém 2-3 óra állás után szépen szeletelhető.
A sok színes szőlőszem és a mandulaforgács gyönyörűen díszítik a kosárkákat, dekoratív megjelenést adva a süteménynek.

Hozzávalók 8 db 12 cm átmérőjű tartlette formához:


Az omlós tésztához:

30 dkg liszt 
15 dkg vaj
10 dkg porcukor
1 evőkanál vaníliás cukor
csipetnyi só
1 tojássárgája


A borhabhoz:

1 púpozott evőkanál zselatinpor
3 db tojás
8 dkg porcukor
1 evőkanál vaníliás cukor
1,2 dl édes muskotálybor
2 evőkanál citromlé
30-30 dkg fehér és piros szőlő
5 dkg szeletelt mandula

Elkészítése:


Az omlós tészta hozzávalóit gyorsan tésztává gyúrjuk, és egy órára hideg helyre tesszük. 

A tésztát vagy a kész kosárkákat már akár előző nap is elkészíthetjük.
A tartelette formákat kivajazzuk. A lehűlt tésztát 8 egyenlő részre vágjuk. Egyenként a formánál kicsit nagyobb méretűre kisodorjuk és kibéleljük vele a formákat. A tészta alját villával kissé megszurkáljuk, a széleket levágjuk és 180 fokon 20 perc alatt aranybarnára sütjük.
Közben elkészítjük a borhabot.
A zselatinra fél dl hideg vizet öntünk és 10 percig áztatjuk.
A tojásokat szétválasztjuk. A tojások sárgáját a porcukorral vízgőz felett habosra keverjük. A víz a lábosban ne érjen a keverőtál aljához. A víz az elején ne forrjon erősen, nehogy a tojás becsomósodjon. Ha a tojásos hab elkezd sűrűsödni, keverjük hozzá lassan a bort. Keverjük tovább, amíg besűrűsödik, majd a tálat vegyük le a gőzölgő lábosról. A krém akkor jó, ha bársonyosan sima, nem darabos. A beáztatott zselatint a felmelegített citromléhez keverjük, majd a tojáskrémhez adjuk. A tojásfehérjét kemény habbá verjük és óvatosan a krémhez keverjük. A krémet 1 órán át a hűtőszekrényben dermesztjük, közben néhányszor megkeverjük. A szőlőszemeket megmossuk, leszárítjuk. A mandulaszeleteket kissé megpirítjuk. 
A hideg borkrémet a kihűlt tartelettekbe töltjük, rátesszük a szőlőszemeket a krémre és a szélét megszórjuk mandulával.


Jó étvágyat a pitékhez.





















2018. július 23., hétfő

Szedres gyümölcstorta

                         Szedres gyümölcstorta






Apósomék kertjében rengeteg szeder terem. Szerencsére nem egyszerre érik be, ezért hetekig élvezhetjük ezt a csodás gyümölcsöt. Ha időm engedi, szedres sütiket sütök, cukros és cukormentes szedermártást, lekvárt készítek. Mivel a körte is most érik, nagy kedvencem a szeder-körte lekvár. A szeder nagy részét lefagyasztom, így télen is bármikor felhasználhatom. Az utóbbi időben nagyon sokat utaztam, keveset voltam itthon és sajnos kevés időm maradt a sütésre. Ez a szedres gyümölcstorta nagyon gyorsan, egyszerűen  elkészíthető, finom, könnyű sütemény. Szeretettel ajánlom mindenkinek!

Hozzávalók egy 24 cm-es piteformához:

4 db tojás
4 ek cukor
4 ek liszt
4 dl tej 
1 zacskó Dr. Oetker vaníliaízű puding
3 kanál cukor
szeder
Dr. Oetker piros tortazselé

Elkészítése:

A 4 db tojás sárgáját egy csipet sóval és a cukorral kemény habbá verjük, belerakjuk egyenként a 4 db tojás sárgáját. Ezzel is tovább habosítjuk, majd hozzáadjuk apránként az átszitált lisztet. Beleöntjük a kivajazott pite- vagy gyümölcstortaformába és 175-180 fokon, légkeverésen kb. 25 perc alatt készre sütjük. Az idő sütőfüggő.
Amíg a piskóta kihűl, megmossuk a szedreket és egy papírtörlővel felitatjuk róla a nedvességet. 
A 4 dl tejjel, 3 ek cukorral és a vaníliapudinggal előírás szerint pudingot főzünk. A még meleg pudingot óvatosan, egyenletesen ráöntjük a piskótára, majd szorosan egymás mellé helyezve beborítjuk a szederrel. 
A Dr. Oetker piros tortazselét előrás szerint elkészítjük és még meleg, folyékony állapotban, óvatosan, vigyázva, hogy ne folyjon le a szélén, ráöntjük a szederre.
Fogyasztás előtt jól lehűtjük!
Jó étvágyat a tortához!




2018. június 28., csütörtök

Mindenmentes nyers kesudiós-kókuszos málnatorta


  Mindenmentes nyers kesudiós-kókuszos málnatorta







A hétvégén születésnapot és névnapot ünnepeltünk, ezért két málnatortát sütöttem. Egy csokoládés málnatortát, valamint családunk vegán tagjainak ezt a nyers kesudiós-kókuszos málnatortát.  Ezt egy alapreceptnek is mondhatnám, szinte bármilyen gyümölccsel elkészíthető. Az alapot megváltoztathatjuk különböző magokkal és aszalt gyümölcsökkel, a krém ízvilágán rengeteget változtat, ha saját ízlésünknek megfelelő fűszerekkel, gyümölcsökkel ízesítjük. A torta egy 22 cm széles formában készült. A mennyiségeken is látszik, hogy nagy adag, de nálunk 1 nap alatt elfogyott.  Szeretettel ajánlom mindenkinek! 

Hozzávalók:

Az alaphoz

1,5 csésze mandula (én blansírozva használom, de lehet natúr is)
1,5 csésze datolya (5-10 percre beáztatva)
Csipet tengeri só

A krémhez:

30 dkg  kesudió (egy éjszakára beáztatva)

2 db bio citrom leve + 1 bio citrom reszelt héja

1/2 csésze  kókuszolaj
5 dkg bio kókuszkrém 
1/4 csésze agávészirup
2 csésze málna (friss vagy fagyasztott)

Díszítéshez kókuszreszelék és friss málnaszemek.


Elkészítése:

Nagy teljesítményű késes aprítóban aprítsuk össze az alaphoz a hozzávalókat. Addig aprítsuk, amíg morzsás lesz és már egy kicsit ragad. Egy 22 cm-es tortaformát béleljünk ki folpakkal és nyomkodjuk bele a masszát. Amíg a krémet elkészítjük, tegyük  a mélyhűtőbe.
Mossuk tisztára az aprítót.
A krém hozzávalóit tegyük a késes aprítóba és addig dolgoztassuk a gépet, amíg sima, krémes állagú lesz. Ez elég sokáig eltarthat a gép erősségétől  függően. Az alap úgy szép, ha darabos, de a krémnek simának kell lennie. Vegyük ki a fagyasztóból az alapot, öntsük bele a krém felét és rakjuk vissza. A krém másik feléhez adjuk hozzá a málnát, jól dolgozzuk bele a krémbe. Ha szép sima a málnás krém, öntsük rá a lehűtött világos krémre, majd tegyük vissza a mélyhűtőbe 2-3 órára, amíg megköt a krém. Ennyi idő alatt megköt, de még nem fagy meg.
Ha előre szeretnénk elkészíteni a tortát, megtehetjük, mert  a fagyasztóban sokáig eláll.
Ebben az esetben a tálalás előtt legalább fél nappal vegyük ki, hogy felolvadjon. Utána már nem kell visszatenni, mert szépen megtartja a formáját.
Egy fontos dolog: ha a felvágás után a hűtőben tároljuk, takarjuk le, hogy ne barnuljon meg a levegőtől a széle.
Így több napig is friss marad és élvezhető. 
Tálalásnál díszítsük málnaszemekkel és kókuszreszelékkel.




Az alsó képen látható tortaszelet egy korábbi sütésből való. Ezt a receptet használtam, de a krém málnás részébe több málnát tettem.
Az eredeti recept erről az oldalról származik. Egy kicsit átalakítottam, megnöveltem a mennyiségeket. Aki először készíti, próbálkozzon először kisebb adaggal 18-as formában, majd tetszés szerint növelheti, változtathatja saját ízlésének megfelelően.
Jó sütögetést mindenkinek!














2018. június 25., hétfő

Csokoládés málnatorta

                     
                            Csokoládés málnatorta






A hétvégén születésnapot és névnapot ünnepeltünk. Javában tart még a málnaszezon, ezért gondoltam, hogy málnatortákat sütök. Ez a torta volt az egyik. A csokis- kakaós tészta, a málnakrém, a torta tetején vékonyan szétterülő, könnyen szeletelhető csokiöntet (glazúr) a friss málnaszemekkel, egy nagyon finom, könnyed, intenzíven málnaízű és a sok gyümölcstől alig érezhetően édes tortát eredményezett. Ez a torta egyértelműen a családunk kedvence lett, amit sokszor fogok még elkészíteni. 


Hozzávalók:


A tésztához:


3 tojás + 3 tojás sárgája

3/4 csésze cukor
1/8 tk só
1/3 csésze süteményliszt
1/3 csésze kukoricakeményítő
1/4 csésze natúr kakaópor

Málnaszirup:

40 ml víz
2 ek cukor
30 ml málnalikőr

A tészta tetejére fél+fél csésze mogyorós csokoládékrém


Málnakrém:

75 dkg málna (friss, vagy fagyasztott)

1/3 csésze cukor
1/3 csésze málnalikőr
1-2 ek citromlé
2 csésze tejszín (30-35%-os)
2,5 zacskó (25g) Dr Oetker őrölt fehér étkezési zselatin

Fényes csokoládéglazúr:

150 g cukor
50 ml víz
50 g kakaó
100 ml tejszín (30-35 %-os) 
8 g zselatin

Díszítéshez kb. 26-28 db friss málna


Elkészítése:


A torta elkészítéséhez szükségünk lesz egy 20 cm és egy 22 cm széles, 7 cm magas tortaformára.
Melegítsük elő a sütőt 175 fokra. A 20 cm-es tortaforma oldalát zsírozzuk ki és az aljába tegyünk sütőpapírt.
A tojásokat és  a tojások sárgáját a cukorral és a sóval, elektromos kézi habverővel gőz felett verjük sűrű krémmé. Kb. addig verjük amíg a krém meleg lesz és annyira sűrű, hogy a habverő nyomot hagy a tál szélén. Utána leveszük a tálat a gőzölgő lábosról és addig verjük még a krémet, amíg kihűl (kb. 5-7 perc).
Szitáljuk át a lisztet, a keményítőt és a kakaót, majd ha
kihűlt a krém egy gumispatulával lazán keverjük bele a száraz hozzávalókat.
175 fokon süssük 30 percig. A tészta akkor jó ha az ujjunkkal hozzáérve a tészta rugalmasan visszahúzódik. 
Amíg hűl a tésztánk, készítsük el a krémet.
A friss málnához keverjük hozzá a cukrot, hogy egy kis levet engedjen, a fagyasztott málna esetén olvasszuk fel, majd keverjük hozzá a cukrot. Főzzük kb. 10 percig közben adjunk hozzá 1-2 ek citromlevet. Botmixerrel pürésítsük  és egy szűrőn préseljük át, hogy eltávolítsuk a magokat.
A málnapürét hűtsük szobahőmérséletűre. A zselatint oldjuk fel a likőrben, majd melegítsük langyosra, annyira, hogy pont feloldódjon (forralni nem szabad, mert elveszti zselésítő hatását), és keverjük el csomómentesen a málnapürében.
Verjük fel a tejszínt kemény habbá és óvatosan keverjük hozzá a málnapüréhez. Rakjuk be a hűtőbe amíg elkészítjük a kakaós lapokat. 
A kihűlt kakaós tésztának vágjuk le a tetején lévő száraz, bőrszerű vékony rétegét, majd vágjuk félbe. 
A málnasziruphoz forraljuk fel a cukros vizet, és keverjük bele a málnalikőrt. Ezzel ecseteljük be finoman az egyik lapot, majd kenjük rá a fél csésze mogyorós csokoládékrémet.
Ezt a műveletet ismételjük meg a másik lappal is.
Állítsuk össze a tortát.
A 22 cm-es tortaforma közepébe óvatosan helyezzük bele az egyik tartalapot. Öntsük rá a málnakrém felét. Az oldalába is nyomogassuk jó bele a krémet, hogy mindenhol körbezárja. Ütögessük finoman a tortaformát az asztalhoz, hogy teljesen befedje a krém a tésztát. Ennek a krémnek a közepébe helyezzük bele a másik tortalapot és ezt is fedjük jól be a megmaradt krémmel. Ezt is rázogassuk meg egy kicsit, hogy ne legyen sehol  levegős a krém. A krém be kell, hogy töltse a 22 cm széles, 7 cm magas tortaformát. Egy éjszakára tegyük  a hőtőbe, hogy jól lehűljön és összeálljon. 
Másnap reggel a tálalás napján készítsük el a glazúrt. Ez egy egyszerűbb változat, itt nem kell hőmérőzni.
A zselatint egy kis csészében öntsük fel egy kevés vízzel, hogy megduzzadjon.
Egy lábosban forraljuk fel a vizet a cukorral, amíg a cukor feloldódik. Adjuk hozzá a kakaót, a tejszínt, majd botmixerrel keverjük csomómentesre. Vigyázzunk, ne emeljük ki a mixert a folyadékból, mert légbuborékok keletkezhetnek bene. 
Ezt a folyadékot forraljuk fel, szűrjük át egy sűrű szövésű szűrőn és keverjük el benne csomómentesre a megkötött zselatint. Borítsuk be egy folpack fóliával, hogy ne tudjon bebőrösödni, majd hűtsük le a hűtőben kellő sűrűségűre. Többször nézzünk rá. Ha kellően besűrűsödött, ízlés szerint vonjuk be vele a tortát. Ha netán időközben túl sűrű lett, visszamelegíthetjük egy kicsit, amíg jó lesz. 
Ha megkötött a glazúr, díszítsük friss málnaszemekkel. Még aznap frissen tálaljuk. 
Jó étvágyat a tortához!



















2018. május 4., péntek

Epertorta

                                                                                  Epertorta








Évekkel ezelőtt egy hasonló tortáról láttam képet a neten, a hozzávalókat saját süteményeimből merítettem. Ennek már 4-5 éve. Azóta minden áprilisban ezt a tortát sütöm a kisebbik fiam születésnapjára. Nagyon látványos és nagyon finom. A torta alján a triplacsokis torta tésztája van, rajta finom eperkrém, a tetején könnyen szeletelhető, fényes tortaglazúr. A tésztája 28 cm-es formában lett sütve, ebből is látszik, hogy egy nagy méretű torta, mégis 2 napnál tovább soha nem állt még a hűtőnkben. Mindíg hamar elfogyott. Azoknak ajánlom, akik szeretnének sütni egy látványos finom tortát akár egy különleges alkalomra,  akár saját maguk, vagy családjuk kényeztetésére.



Hozzávalók:


A kakaós tésztához:

4 db tojás
11 dkg kristálycukor
12 dkg olvasztott vaj
6 dkg liszt
1,5 dkg darált mandula
3 dkg kakaó
1 sütőpor (kicsit kevesebb, mint egy egész)
1 zacskó vaníliás cukor
Csipet só

A krémhez:

50 dkg eper
12 dkg porcukor
2ek citromlé
4 dl tejszín
25 dkg mascarpone
1 doboz eperjoghurt (Zott jogobella 150g classic)
3 zacskó Dr. Oetker őrölt, fehér étkezési zselatin

A csokoládé-glazúrhoz:

1,5 dl tejszín
1,7 dl víz
23 dkg cukor
7,5 dkg kakaó
1,2 dkg zselatin

Ezen kívül eper a torta oldalához és a tetejére. Én közel 1 kg epret használtam el a krémhez és a díszítéshez.


Elkészítése:


A tésztához válasszuk szét a tojások sárgáját és fehérjét. 
A fehérjét egy kevés cukorral verjük kemény habbá. 
Keverjük a liszthez a sütőport. 
A tojások sárgáját keverjük el a maradék cukorral és a vajjal. 
Szitáljuk hozzá a sütőporos lisztet, a kakaót, keverjük hozzá a mandulát, a vaníliás cukrot, a csipet sót, majd a végén óvatosan adagolva a tojások habját.

Egy 28 cm-es tortaforma aljába tegyünk sütőpapírt, az oldalát vajazzuk és lisztezzük, öntsük bele a tésztát, majd 180 fokon (légkeverés, bár ez sütőfüggő) kb. 25-30 perc alatt süssük készre. Ha elválik a forma szélétől, akkor már jó.

Amíg a tészta hűl, készítsük el a krémet.
Áztassuk be a zselatint hideg vízbe, előírás szerint. 
Daraboljuk fel az 50 dkg epret, turmixoljuk pépesre, adjunk hozzá 8 dkg cukrot és 2 ek citromlevet. 
A zselatint óvatosan melegítsük fel, addig amíg folyékony állagú lesz. Felforralni nem szabad, mert elveszíti zselésítő hatását. Keverjük hozzá az eperpüréhez és időnként kevergessük meg.
A tejszínhabot verjük kemény habbá egy evőkanál porcukorral. A mascarponét is keverjük jól el egy evőkanál porcukorral, majd adjuk hozzá az eperjoghurtot, az eperpürét, és legvégül keverjük hozzá a tejszínhabot. 

A kihűlt tésztát rakjuk egy tálra, helyezzünk rá egy tortagyűrűt. Jól szorítsuk köré, majd a tészta szélén rakjuk körbe félbevágott eperszeletekkel. Az eperszeleteknek a tortagyűrűhöz kell tapadnia. Töltsük bele a krémet, takarjuk le és rakjuk be a hűtőbe egy éjszakára, hogy megszilárduljon.

Készítsük el a tortaglazúrt. A tejszínt a vízzel és a cukorral melegítsük fel 104 fokig. A zselatint áztassuk be egy kevés vízbe, majd  melegítsük langyosra. Egy magas falú edénybe mérjük ki a kakaót és ha a tejszín-víz-cukor keverék elérte a 104 fokot, öntsük rá a kakaóra folyamatos kevergetés közben. Botmixerrel pürésítsük. Ennél a folyamatnál a botmixert nem szabad kiemelni a folyadékból, hogy ne kerüljön bele levegő. A levegőtől buborékos lesz. Öntsük bele a felolvasztott zselatint, keverjük simára, majd egy szűrön szűrjük át. Folpack fóliával takarjuk le, hogy ne bőrösödjön a teteje. Ha kihűlt, rakjuk a hűtőbe ezt is egy éjszakára.
Másnap reggel a megkötött glazúrt melegítsük fel 30 fokra  és szép egyenletesen elosztva öntsük a torta tetejére. Nem kell az egész mennyiség. Tegyük vissza a hűtőbe 3-4 órára, hogy a hidegtől megszilárduljon. Ha megkötött a glazúr, távolítsuk el a tortagyűrűt és  díszítsük gyümölcsökkel.


Jó étvágyat a tortához!


A csokoládéglazúr elkészítését erről az oldalról néztem.



















2018. április 25., szerda

Epres–panna cottás csokis pite

    Eprespanna cottás csokis pite






Ez a torta egy nagy kedvenc. Alig várom minden évben az eperszezont, hogy megsüthessem. A kétféle csokoládé az eperrel mámorítóan finom, az átpasszírozott epervelőből készült öntet a tetején még egy plusz ráadás. Fantasztikus sütemény!



A csokis pitéhez Anna Olson csokis pitetésztáját használtam. A pitetészta hozzávalójánál az eredeti receptet írom, zárójelben az általam használt mennyiséget.


Hozzávalók: 

A csokis pitéhez: 


1/2 csésze sótlan, szobahőmérsékletű vaj (11 dkg)
1/2 csésze szitált porcukor (10 dkg)
3 db nagy tojás sárgája
1 csésze süteményliszt (16 dkg)
1/4 csésze holland kakaópor (3 dkg)
2 ek kukoricakeményítő
1/2 tk só

A fehér csokoládés panna cottához:

300 ml tejszín

100 ml tej
30 g cukor
170 g fehér csokoládé
1/2 tk vaníliaőrlemény (elhagyható, anélkül is finom)
12 g Dr Oetker  étkezési zselatin

Kb. 400 g eper a panna cotta tetejére


Az epermázhoz:


300 g eper 
1-2 ek víz
1/2 citrom leve
2 ek cukor
3 lapzselatin

Elkészítése:


A pitetésztához a vajat a cukorral elkeverjük, egyenként hozzáadagoljuk a tojások sárgáját, majd beleszitáljuk a száraz hozzávalókat (liszt, kakaópor, kukoricakeményítő, só). Ezekkel is elkeverjük, majd folpack fóliába csomagolva minimun 30 percre hűtőbe tesszük. Ha lejárt az idő, enyhén lisztezett gyúródeszkán kisodorjuk, bevonjuk vele a 24 cm-es piteformát. Villával megszurkáljuk az alját és visszatesszük  hűtőbe újabb 30 percre. Ha lejárt az idő, kivesszük a hűtőből, sütőpapírt teszünk bele és száraz babot szórunk a tetejére. 175-180 fokon (sütőfüggő), 15 percig sütjük, majd kivesszük a babot  és üresen még 5-8 percig sütjük. Félretesszük hűlni és elkészítjük a panna cottát.

A zselatinport 4 ek hideg vízbe áztatjuk.

A tejszínt, a tejet, a cukrot, a vaníliaörleményt felforraljuk és az apróra tördelt fehér csokoládéra öntjük. 2-3 percig állni hagyjuk, majd addíg kevergetjük, amíg teljesen elolvad a csokoládé. A megkötött zselatint gyenge tűzön vagy a mikróban 1-2 másodperc alatt megolvasztjuk (nem szabad forrnia, mert elveszti a zselésítő hatását) és hozzáadjuk a csokis tejszínhez. Ha elkezd dermedni, beleöntjük a kihűlt pitetésztába, majd hideg helyre tesszük legalább 5-6 órára, amíg megszilárdul. Én általában este készítem el és reggelig áll a hűtőben.

Az epermázhoz a zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk. Az epret apró darabokra vágjuk, hozzáadjuk a cukrot, a citomlevet, egy kevés vizet, és addig főzzük, amíg az eper elkezd puhulni. Főzés végén szedjük le a habot, hogy sima mázunk legyen. Botmixerrel pürésítjük, egy szitán átpasszírozzuk és belekeverjük a kinyomkodott zselatinlapokat. 

A panna cottás pitét díszítsük fel tetszés szerint az eperrel, öntsük rá az eperszószt, majd tegyük a hűtőbe megdermedni, hogy szépen tudjuk szeletelni.
Ezek után már csak gyönyörködjünk a szépségén és élvezzük az ízét.




Jó étvágyat a tortához!






2018. április 22., vasárnap

Gyümölcskrémes, chiapudingos , mindenmentes desszert

Gyümölcskrémes, chiapudingos, mindenmentes desszert





Ebben a finom mindenmentes pudingban nincs tej, cukor, liszt, tojás, viszont van benne sok finom gyümölcs, kevés növényi tej és magok. A vegán fiamnak készítettem, de annyira finom volt, hogy készítem a következő adagot magamnak és a család többi tagjának. A sárga színű gold kivit is többször használom majd a süteményeimben, mert rendkívül finom, édes, ízletes gyümölcs. Véletlenül akadtam rá a neten erre a receptre,  örülök neki és még sokszor fogom elkészíteni.
Vegánok és nem vegánok egyaránt ehetik. A krémje bársonyosan krémes és édes, a magok a tetején ropogósak. A nap bármelyik időpontjában fogyaszthatjuk, akár reggelinek, akár délutáni desszertnek. Érdemes kipróbálni.


Hozzávalók 2 pohárhoz:

A zöld színű krémhez az alján:

125 g fagyasztott banánszeletek
1/2 zöld kivi
1/2 avokádó

A kókuszos chiapudinghoz a közepén:

2 ek chiamag
6 ek víz
2 ek kókuszreszelék

A mogyorós banánkrémhez a tetején:

150 g fagyasztott banánkarikák
1,5 ek mogyorókrém (100 %-os földi mogyorókrém)
1-1,5 ek mandulatej

A tetejére:

1 tk kókuszolaj
2 tk juharszirup
1 ek quinoa
10 g tökmag
10 g zabpehely 
10 g hajdina

Díszítéshez 1 db gold kivi

Elkészítése:

Áztassuk be a chiamagot a vízbe legalább 10-15 percre, majd keverjük hozzá a kókuszreszeléket.

Egy kis lábosban melegítsük fel a kókuszolajat és a juharszirupot. Keverjük el benne jól a magokat és terítsük szét egy sütőpapíron, hagyjuk megszáradni. Ezt morzsoljuk majd rá a desszert tetejére.

A krémek hozzávalóit krémek szerint keverjük krémesre (én ehhez egy kisebb késes aprítót használtam).

Hámozzuk meg és szeleteljük fel a sárga kivit.
A poharak alján terítsük szét a zöld színű krémet. 
Rakjuk körbe a sárga kiviszeletekkel, öntsük rá a chiapudingot, majd a mogyorós banánkrémet. 
Szórjuk rá a magokat tetszés szerint. 



Jó étvágyat a desszerthez!