Szedres-lime-os mindenmentes nyers vegán torta
Születésnapoztunk és a családom vegán tagjainak készítettem ezt a mindenmentes tortát. A mélyhűtőmben sok szeder volt még, ezért is esett erre a választásom. Összességében egy nagyon finom torta, az alapanyagok nagyon jól harmonizálnak egymással. A nagyobbik fiam szerint az eddig elkészített mindenmentes tortáim közül ez a legfinomabb. Ennél a tortánál is szeretném megjegyezni, hogy mivel a torta egy nyers torta, az elkészítésénél ha lehet ,próbáljunk meg jó minőségű bio alapanyagokat használni.
Hozzávalók:
Az alaphoz:
1 csésze datolya
1/2 csésze mandula
1/2 csésze pisztácia
1 ek kókuszolaj (elhagyható)
Csipet só
A krémhez:
1 1/4 csésze kesudió
2 db közepes avokádó
1 ek kókuszolaj
50 g bio kókuszkrém (adalék nélküli, 100 %-os kókuszdióbélből őrölve)
2/3 csésze bio zöldcitrom leve
2 ek bio zöldcitrom reszelt héja
1/4 csésze agávészirup
1/2 csésze cukrozatlan saját készítésű kókusz-mandulatej
1 csésze mirelit szeder
1/2 tk vaníliaőrlemény, vagy vaníliakivonat
Díszítéshez:
Friss szeder és friss citromfű- vagy mentalevél.
Elkészítése:
A kesudiót legalább 5-6 órára beáztatjuk. Én előző este szoktam beáztatni és másnap használom. A mandulát blansírozzuk.
Egy 20-22 cm-es tortaforma alját kibélelünk sütőpapírral vagy folpack fóliával.A kesudiót legalább 5-6 órára beáztatjuk. Én előző este szoktam beáztatni és másnap használom. A mandulát blansírozzuk.
A datolyát megmossuk és 1-2 percig állni hagyjuk a vízben. Egy késes aprítóba száraz mandulát és pisztáciát teszünk, apróra daraboljuk, majd hozzátesszük az alap többi hozzávalóját. Addig aprítjuk, amíg morzsás lesz, de még darabos és már egy kicsit ragad.
Kiszedjük a masszát az aprítóból és belenyomkodjuk a tortaforma aljába. Amíg elkészítjük a krémet, betesszük a mélyhűtőbe.
Elkezdjük összeálltani a krémet.
A tasakos kókuszkrémet meleg vízbe állítjuk, hogy félig megpuhuljon.
A beáztatott kesudióról leöntjük a vizet, beletesszük egy késes aprítóba és krémes állagúra pürésítjük.
A mirelit szeder kivételével hozzáadjuk a többi hozzávalót és addig pürésítjük, amíg kellően krémes állagú lesz. Ez elég sokáig eltarthat, a gép erősségétől is függ.
Az elkészült krémből 3-4 evőkanálnyit kiveszünk a díszítéshez. A megmaradt krém 2/3 részét ráöntjük az alapra. A megmaradt 1/3 részhez hozzáadjuk a szedret és ezzel is krémes állagúra pürésítjük.
A szedres krémet ráöntjük a lime-os krémre és elsímítjuk. Pöttyökben rákanalazzuk a félretett krémet, majd egy villával lazán belekeverjük a szedres krémbe. 3-4 órára lefagyasztjuk. Tálalás előtt fél órával kivesszük, friss szederrel és citromfűlevelekkel díszítjük. Felszeletelés után a megmaradt szeleteket vissza kell fagyasztani, mert ez a torta nem tartja meg sűrű állagát, valamennyire felolvad.
Én a megmaradt tortát szeletenként lefagyasztottam.
A legtöbb idő amíg nálam a mélyhűtőben állt, 1 hónap volt.
Családom vegán tagjai imádták. 1 hónap után is félig felolvasztva ugyanolyan finom volt, mint frissen.
A tortát csak annyira olvasszuk fel, hogy a szeleteket a villával fel tudjuk kényelmesen darabolni.