Diós-sárgarépás energiagolyók
2021. május 8., szombat
Diós-sárgarépás energiagolyók
2021. április 8., csütörtök
Túrókrémes-mangós minitorták
Túrókrémes-mangós minitorták
2021. április 3., szombat
Kókuszkrémes gesztenyetorta (tejmentes)
Kókuszkrémes gesztenyetorta (tejmentes)
Ezt a tejmentes, kókuszkrémes gesztenyetortát a menyem születésnapjára sütöttem. A gesztenyetortámat alakítottam át tejmentes tortává. A natúr gesztenyét házi készítésű kesutejből készült pudinggal és kókusztejszínnel krémesítettem. A felső rétegnél kókusztejszínt használtam. A tejszín állaga kellemesen lágy és selymes, ízben nagyon jól harmonizált a gesztenye ízével, sőt kifejezetten a kedvencemmé vált. Mivel a menyem és a fiam is cukormentesen étkeznek, a tejszínt már nem édesítettem, de mindenki saját ízlése szerint édesítheti azt is. Nekem és a családomnak is összességében a torta nagyon ízlett, nagyon finomnak találtuk. A menyem szerint másnapra a torta ízei még jobban összeértek és még finomabb lett.
A kakaós piskótához:
6 dkg liszt
1/2 zacskó sütőpor (6 g)
2,5 dkg cukrozatlan kakaópor
2 ek meggylé, 2 ek rum
A gesztenyekrémhez:
50 dkg natúr gesztenyepüré (100 %-os)
1 tk vaníliakivonat
2 tk rum
2 ek akácméz
2 dl házi készítésű kesutej
20 g Dr Oetker vaníliaízű pudingpor
1 ek akácméz
1 dl kókusztejszín (Cocomas)
3 lapzselatin
A kókuszkrémhez:
2 lapzselatin
Csokoládéforgács
A piskótához kettéválasztjuk a tojásokat. A fehérjét kemény habbá verjük az eritrittel, egyenként hozzáadjuk a tojások sárgáját, majd beleszitáljuk a sütőporral, kakaóporral elkevert lisztet. Óvatosan összekeverjük és beleöntjük a tortaformába. 160 fokon 20-25 perc alatt készre sütjük. A megsült és kihűlt kakaós piskótát tortatálra tesszük és tortagyűrűt helyezünk köré. A meggyléhez keverjük a rumot és egy ecset segítségével megnedvesítjük vele a piskótát.
2021. január 30., szombat
Gâteau au chocolat
Gâteau au chocolat
2021. január 2., szombat
Hattyús gesztenyetorta
A gesztenyetorta-alap elkészítése:
Az eredeti receptben egy 22 cm-es átmérőjű, 16 szeletes tortához 6 tojásból készült piskóta. Ennél a tortánál szintén 22 cm-es tortaformát használtam, viszont a torta díszítése miatt magasabb tortát kellett készítenem, ezért 9 tojásból készítettem a piskótát.
Hozzávalók:
A piskótához:
9 db tojás18 dkg cukor
fél csomag sütőpor
2020. december 21., hétfő
Vegán gesztenyés hókifli
Vegán gesztenyés hókifli
2020. november 20., péntek
Képviselőfánk
Képviselőfánk
A vaníliás krémmel és tejszínhabbal töltött képviselőfánk igazi klasszikus. Édesanyám és nagymamám is nagyon sokszor készítették gyerekkoromban, gyönyörű, finom fánkokat sütöttek. A kedvenc süteményeim közé tartozott és tartozik most is. Sokan félnek az elkészítésétől, pedig nem bonyolult. Aki eddig nem mert nekiállni, vagy csak úgy véletlenül kimaradt az életéből, feltétlenül próbálja ki. Megpróbálom pontosan leírni azt, ahogyan én készítem. Írok a hibalehetőségekről is, melyekre ha odafigyelünk, biztosan sikerül elkészíteni a saját házi készítésű képviselőfánkunkat. Az égetett tésztát el lehet készíteni vajjal, olajjal és zsírral is. Én vajjal készítem, mert szerintem azzal a legfinomabb. A megsült tészta könnyed, roppanós, a belseje üreges, az elkészült sütemény a második és a harmadik napon is finom, élvezhető.
2020. október 16., péntek
Körtés frangipane pite
A tésztához:
225 g liszt
100 g kis kockákra vágott, hűtött vaj
25 g porcukor
1 tojás
A mandulakrémhez:
175 g vaj
175 g cukor
3 db tojás
175 g őrölt mandula
40 g liszt
1 tk mandulakivonat
6-8 db friss, érett vilmos körte
A pite tetejére:
Sárgabaracklekvár és pirított, szeletelt mandula.
Elkészítése:
A vajat habosra keverjük a cukorral, fokozatosan hozzákeverjük az előzőleg felvert tojásokat, majd hozzáadjuk az őrölt mandulát, a lisztet és a mandulakivonatot. Jól összekeverjük és ezt a mandulakrémet egyenletesen szétterítjük a pitetésztán. A félbevágott körtéket a vágás felületével lefelé belehelyezzük a krémbe egyenletesen elosztva, ügyelve arra, hogy a körték között maradjon szabad felület, hogy a tészta meg tudjon emelkedni.
A pitét 175-180 fokra előmelegített sütőbe helyezzük.
Először 15-20 percig az alsó rácson sütjük, amíg kap egy kis színt, majd újabb 15-20 percig a középső rácson. Ha gyorsan barnulna a teteje, rakjunk rá sütőpapírt. Ha megsült a pite, egy ecsettel kenjük be a tetejét előzőleg felmelegített baracklekvárral, és szórjuk meg pirított mandulaszeletekkel.
Tálaljuk melegen tejszínhabbal vagy vaníliafagylalttal, bár hidegen, önmagában is nagyon finom.
Jó étvágyat a tortához.
Forrás:http://www.maryberry.co.uk/recipes/desserts/pear-frangipane-tart