2022. augusztus 20., szombat

Áfonyás pite tejfölös-pudingos krémmel

        
                   Áfonyás pite telfölös-pudingos krémmel




Vannak szezonális süteményeim, melyek idényjellegű, friss gyümölcsökből készülnek, ilyen ez az áfonyás pite is. Évekkel ezelőtt találtam rá erre a receptre, azóta minden nyáron többször is megsütöm. Ezen a nyáron is már harmadszor sütöttem. Nagyon sok áfonya van ilyenkor a piacon, többféle méretben. Ehhez a süteményhez az apró szemű, roppanós, friss áfonyát használom. Vannak sütemények, melyekhez kíválóan alkalmas a fagyasztott áfonya is (az áfonyás muffinomat is mindig fagyasztott gyümölcsből készítem), de ehhez a süteményhez csak friss gyümölcsöt használok. A süteményt két részletben kell sütni. Az alsó áfonyás, vajas tészta már önmagában is tálalható lenne, viszont a tojáslikőrös, tejfölös, pudingos krémtől kellemesen lágy, krémes, ízletes sütemény lesz. 
A kész sütemény nagyon jól fagyasztható.  Áfonyakedvelőknek kifejezetten ajánlom!



Hozzávalók:

A tésztához:

200 g liszt
1 tk sütőpor
150 g cukor
200 g vaj
4 db tojás
1 ek vaníliás cukor
1 tk reszelt citromhéj
225 g friss áfonya

A krémhez:

300 ml tej
1 zacskó Dr.Oetker vaníliaízű pudingpor (40 g)
2 ek cukor
1 ek vaníliás cukor
100 ml tojáslikőr (elhagyható, de tojáslikőr nélkül 100 ml-rel több tejet kell használni a pudinghoz)
450 g tejföl 
225 g friss áfonya
75 g szeletelt mandula

Elkészítése:

Egy csatos sütőforma (belső mérete: 38*25 cm) oldalait vajazzuk, lisztezzük be, és az aljába helyezzünk sütőpapírt.
A puha vajat keverjük krémesre a cukorral, egyenként adagoljuk hozzá a tojásokat, majd keverjük ezzel is krémesre. Szitáljuk bele a sütőporos lisztet, és a kézi habverő gyengébb fokozatával keverjük bele a lisztet a krémbe. 


Öntsük bele a tésztát a sütőformába, kenjük egyenletesen el, majd szórjuk rá az áfonyát és kissé  nyomkodjuk bele a tésztába.


Előmelegített sütőben süssük 180 fokon, 10-15 percig.
Miközben sül a tészta, készítsük el a krémet. 300 ml tejet forraljunk fel, a pudingport a cukorral, a vaníliás cukorral és egy kevés tejjel 
keverjük össze, majd a pudingot előírás szerint főzzük meg. Keverjük hozzá a tojáslikőrt, majd végül lazán keverjük bele a tejfölt (jó minőségű, sűrű tejfölt használjunk). A krémet öntsük rá a megsült tésztára,  egyenletesen kenjük el, majd szórjuk meg áfonyával és mandulaszeletekkel.  

       

Süssük ezzel is 15-20 percig (sütőfüggő).

Várjuk meg, amíg langyosra hűl és távolítsuk el a sütőkeretet.


Kihűlés után szeleteljük, majd tetszés szerint szórjuk meg porcukorral. 

Végül szeretném megjegyezni, hogy a sütemény langyosan, szobahőmérsékleten a legfinomabb. Hűtőszekrényben a hidegtől a pudingos krém megszilárdul, megköt. Másnap, illetve harmadnap tálalás, fogyasztás előtt 1/2-1 órával vegyük ki a hűtőszekrényből. A merészebbek 3-4 mp-re rámelegíthetnek, így még a harmadik napon is olyan lesz az állaga, mintha most vettük volna ki a sütőből. Ez a saját véleményem, a férjem szerint hidegen is nagyon finom!

Mindenki saját ízlése szerint próbálkozzon. A sütemény ha nem is annyira fotogén, nagyon finom!


Recept ötlete innen: 
https://kochenausliebe.com/einfacher-blechkuchen-mit-schmand-und-blaubeeren/









2022. augusztus 6., szombat

Csokoládés-sajtkrémes túrótorta

                                                   Csokoládés-sajtkrémes túrótorta





Ezen a nyáron hosszabb ideig tartózkodtam külföldön, így a blogom írása háttérbe szorult. Sütni sütögettem, de receptírásra már nem maradt időm. Ezt a süteményt egyik bevásárlásom alkalmával láttam meg egy újságban, és mivel közeledett a férjem névnapja, gondoltam elkészítem, imádja a túrós süteményeket. A díszítéséhez tejszinhabot, rengeteg gyönyörű, friss, színes gyümölcsöt, csokoládéforgácsot használtam, és elkészítettem még hozzá a kedvenc gyümölcsszószunkat is. 




                          
A torta  egyszerűen, gyorsan elkészíthető, a krémtúró és a tejszín mellett sajtkrémet is tartalmaz, ezért ízvilágában a sajttorták és a túrótorták között helyezkedik el. A túrós sütemények kedvelői mindenképpen próbálják ki. A  sok friss gyümülcs, a tejszínhab, a gyümölcsszósz elmaradhatatlan. Mivel nem tartalmaz lisztet, gluténmentesen étkezők is fogyaszthatják. 

Hozzávalók:

100 g étcsokoládé
4 db tojás (M)
100 g cukor
500 g krémtúró
200 g krémsajt
1 cs. vaníliaízű pudingpor (dr Oetker)
200 g tejszín

Díszítéshez:

200 g tejszín
Ribizli, málna, áfonya, csokoládéforgács
Málna coulis

Elkészítése:

Egy 25 cm hosszú kenyérformát vajazzunk, lisztezzünk be.
Vízgőz felett olvasszuk meg az étcsokoládét.
A tojásokat keverjük krémesre a cukorral, majd egyenként keverjük hozzá a túrót, a krémsajtot, a pudingport és a tejszínt.
A sajtkrémes túrókrém 1/3 részéhez keverjük hozzá az olvasztott csokoládét, öntsük bele a sütőformába, majd a megmaradt 2/3 rész krémet öntsük a tetejére.
Süssük 180 (alsó-felső), vagy 160 (légkeveréses) fokon kb. 45 percig (sütőfüggő). Ha elkészült, hagyjuk a lezárt sütőben pihenni 15 percig, majd vegyük ki a sütőből és hagyjuk a formában kihűlni. Ha kihűlt, vegyük ki a formából, rakjuk 1-2 órára a hűtőbe, utána díszíthetjük, tálalhatjuk. Díszítsük tejszínhabbal, piros bogyós gyümölcsökkel, málna coulis-val, csokoladéforgáccsal.
Málna coulis receptje itt megtekinthető: https://pitemania.blogspot.com/2021/01/gateau-au-chocolat.html









2022. április 20., szerda

Áfonyás sajttorta

                                                                        Áfonyás sajttorta



A sütés nélküli sajttorták elkészítése nagyon egyszerű, a sokféle gyümölccsel nagyon változatossá, ízletessé készíthetjük el a tortáinkat. A díszítésével csodákat lehet varázsolni. Én már szinte sajtortafüggő lettem, nagyon szeretek a délutáni kávém mellé 1-1 szeletet elfogyasztani. Általában philadelphia krémsajtot használok, de próbáltam már más natúr krémsajttal is, azzal is nagyon finom. A krémeket variálni lehet, keverhetünk a sajtkrémhez tejfölt, joghurtot, tejszínt, attól függően, hogy milyen gyümölcsöt használunk. Bátran kisérletezzen mindenki.

Hozzávalók:

A kekszes alaphoz: 

130 g digestive keksz
60 g vaj
20 g darált mandula

A natúr sajtkrémhez:

5 lapzselatin
300 g krémsajt
1,5 tk vaníliakivonat
1,5 tk citromlé
115 g görög joghurt
75 g cukor

Az áfonyás sajtkrémhez:

4 lapzselatin
115 g áfonya
225 g krémsajt
1,5 tk citromlé
115 g görög joghurt
110 g cukor

Az áfonyás zseléhez:

120 g áfonya
40 g cukor
60 g víz
2,5 lapzselatin


Elkészítése:

Egy 19-20 cm-es csatos tortaforma alját béleljük ki sütőpapírral, az oldalát tortafóliával (vax fólia).
A kekszet egy késes aprítógépben aprítsuk apróra. A vajat egy lábosban olvasszuk fel. Egy tálban keverjük össze a darált kekszet, a darált mandulát és az olvasztott vajat. Ezt a morzsát egyenletesen nyomkodjuk bele a tortaformába, majd tegyük a hűtőszekrénybe addig, amíg elkészítjük a krémet.

A világos sajtkrémhez áztassuk a zselatinlapokat 10 percig hideg vízben. 
Egy tálban kézi habverővel keverjük el a krémsajtot a cukorral, a vaníliával, a citromlével, majd keverjük hozzá a görög joghurtot. A zselatinlapokat vegyük ki az áztató vízből és 1 ek vízzel melegítsük addíg, amíg elolvad (nem szabad felforralni).
Egy kevés sajtkrémmel keverjük el, majd kézi habverővel egyenletesen keverjük hozzá a többi krémhez. Ezt a sajtkrémet öntsük rá a kekszes alapra, símítsuk el, majd tegyük vissza a hűtőbe lehűlni.

Közben készítsük el az áfonyás krémet.
A lapzselatinokat áztassuk 10 percig hideg vízben. 
Az áfonyát 45 g cukorral gyenge tűzön melegítsük fel, ha elkezd forrni és már elolvadt a cukor, zárjuk el a tüzet, turmixoljuk, pürésítsük, majd egy szűrön passzírozzuk át.
A víztől kinyomkodott zselatinlapokat keverjük el a meleg áfonyapürében.
Egy tálban keverjük össze a sajtkrémet a megmaradt cukorral, a citromlével és a görög joghurttal. Keverjük hozzá a langyos áfonyapürét, majd öntsük a világos sajtkrémre. Simítsuk el, majd tegyük vissza a hűtőbe 2-3 órára, amíg a krém megdermed. 

Az áfonyazseléhez áztassuk 10 percig hideg vízben a  zselatinlapokat.
Az áfonyát a cukorral és a vízzel forraljuk fel, főzzük 1-2 percig, pürésítsük, majd egy szűrőn többször szűrjük át, hogy szép sima legyen. Mérjük le. Öntsünk hozzá annyi folyadékot (víz, áfonyalé), hogy 180 ml áfonyalevet kapjunk. A meleg áfonyalében oldjuk fel a víztől kinyomkodott zselatinlapokat, majd a langyos áfonyalevet öntsük rá a sajtkrém tetejére. Tegyük vissza a hűtőbe 5-6 órára, hogy a krém és az áfonyazselé is megszilárduljon.
A lehűlt tortáról csatoljuk le a tortaforma oldalát, óvatosan távolítsuk el a széléről a vax fóliát, helyezzük tortatálra, és közvetlen tálalás előtt díszítsük. 

A díszítéséhez használhatunk mini habcsókokat, ehető virágokat, illatos fűszernövényeket, de sorolhatnék még sok mindent. 
Én a  svájci habcsókot már előző héten megsütöttem és egy üvegedényben tároltam. 2 tojásfehérjéből egy tepsi habcsók készült. Zárt edényben sokáig eláll.
A svájci habcsók receptje megtalálható a hattyús gesztenyetorta receptleírásánál.

Arra viszont figyelni kell, hogy csak tálalás előtt díszítsük, mert hosszabb állás után a habcsók alja megpuhul a párától, bár ez az élvezeti értékén semmit nem változtat.


















2022. január 28., péntek

Diós linzerkarika

                              

                                        Diós linzerkarika



A legújabb kedvencem. Finom, vajjal készült linzertészta sok-sok dióval. A preckedlihez hasonló diós linzer, margarin és zsír nélkül. Egyszerű az elkészítése, bedobozolva hűvös helyen hetekig eláll. Egy adag tésztából 50 db sütemény lesz.


Hozzávalók:

200 g vaj
140 g cukor
8 g vaníliás cukor
Csipet só
1 db tojás +1 t. sárgája
380 g liszt 1 tk sütőpor


A linzerkarika tetejére 1 db tojásfehérje és kb. 15 dkg aprított dió.



Elkészítése:


A vajat a kristálycukorral, a vaníliás cukorral és a sóval habosra keverjük, hozzáadunk  1 db tojást és 1 tojás sárgáját, ezzel is krémesre keverjük, majd egy szilikon spatula segítségével, adagolva hozzákeverjük az előzőleg sütőporral elkevert lisztet. A végén kézzel átgyúrjuk, és lefóliázva betesszük a hűtőbe 30 percre.
Amíg hűl a tészta, egy aprítógépben kisebb darabokra aprítjuk a diót.
A lehűlt linzertésztát enyhén lisztezett munkafelületen 5 mm vastagra kisodorjuk, és egy 6 cm átmérőjű linzer aprósütemény kiszúróval kiszaggatjuk. A kiszaggatott tésztagyűrűk tetejét lekenjük a megmaradt, habosra felvert tojásfehérjével, majd egyenként belemártogatjuk az aprított dióba. Ha esetleg nem vonná be teljesen a dió a tésztát, szórjunk még rá a kezünkkel. 
A dióval bevont tésztakarikákat helyezzük sütőpapírral bélelt tepsibe és süssük 175-180 fokon 10-12 percig (sütőfüggő).
A megsült diós linzerkarikákat helyezzük süteményrácsra és szórjuk meg vaníliás cukorral elkevert porcukorral.


























































































































































































































































































































































































































2022. január 7., péntek

Meggyes-vaníliakrémes piramis


Meggyes-vaníliakrémes piramis








Egy régen elfelejtett retró recept. 
Karácsonykor sok aprósüteményt készítettem. Szokás szerint mindenkit megkérdeztem, hogy mit szeretne. A lányom kérése a keksztekercs volt. Elkezdtem nosztalgiázni, előjöttek az emlékek és eszembe jutott, hogy régen, amikor még kicsik voltak a gyermekeim, milyen sokszor készítettem keksztekercset, kókuszgolyót, csokoládés háztetőt és piramist. Mostanában már egyre ritkábban készítem, sőt a piramis már el is lett felejtve. 
A régi formámat már nem is találtam meg, ezért vettem egy újat és elkészítettem. Annyira megtetszett, hogy tervezem  többféle ízesítéssel is az elkészítését. Bevallom kicsit munkaigényes, de a szépsége kárpótol. Nagy előnye, hogy saját ízlésünk szerint variálhatjuk a darált keksz és a krém mennyiségét és ízesítését.





Hozzávalók:

20 dkg darált keksz
10 dkg porcukor
7 dkg vaj
5 dkg darált dió
3-4 ek tej
3 ek cukrozatlan kakaópor
1 ek rum

Krém.

10 dkg vaj
8 dkg porcukor
1 tk rumaroma
1/2 zacskó (2g) vaníliaízű pudingpor
1,5 dl tej

Befőtt meggy

Tetszés szerinti keksz a piramis aljára (én cukormentes gullón, Maria kekszet használtam).





Elkészítése:

Először elkészítjük a krémet, hogy legyen ideje kihűlni.
1/2 zacskó pudingport elkeverünk egy kávéskanál cukorral, egy kevés tejjel és a zacskón lévő előírás szerint megfőzzük, majd lehűtjük. 
A maradék porcukrot a vajjal és a rumaromával krémesre keverjük, majd hozzákeverjük a sűrű krémmé főzött és lehűtött pudingot. A krémet cukrászzacskóba töltjük és hűtőbe tesszük.

A többi hozzávalót, a darált kekszet, a porcukrot, a kakaót, a diót, a vajat, a tejet és a rumot homogén masszává gyúrjuk, és ezt a masszát is betesszük a hűtőbe egy kis időre.





A piramis elkészítéséhez porcukorral szórjuk meg a forma belsejét, majd rázzuk ki belőle a felesleges cukrot.
A kekszmasszából törjünk le kb. 3-4 dkg-os darabot, attól függően, hogy ki milyen vastagra szeretné a kekszes burkolatot. Formáljunk belőle kis golyót és hempergessük meg porcukorban. A felesleget erről is szedjük le. Ennek a műveletnek az elvégzésére azért van szükség, hogy a tészta könnyen elváljon a formától.
A golyókat nyomjuk bele a formába, a cukrászzacskó segítségével töltsünk bele egy kevés krémet, helyezzünk bele egy szem meggyet, majd fedjük be krémmel. A tetejére helyezzünk kekszet, fordítsuk meg és óvatosan szedjük ki a formából. 
Hűtsük le 5-6 órára, hogy megszikkadjon. Tálalás előtt tetszés szerint szórjuk meg porcukorral vagy kókuszreszelékkel.





Mindenkinek nagyon boldog új évet és jó sütögetést kívánok 2022-ben is!