2017. szeptember 4., hétfő

Húsos piték

                                                       Húsos piték 






Családunk kedvence lett ez a pite. Hamar elkészül. Amíg a kenyérsütő gép megdagasztja a tésztát, addig elkészíthetjük a húsos tölteléket, és amíg a sütőben sül a pite, egy köretet is készíthetünk hozzá. Tálalhatjuk párolt zöldséggel és különböző mártásokkal, salátával vagy paradicsomos salsával. Nálunk a paradicsomos salsa a kedvenc.

Hozzávalók:

Kenyérkosárkák                                

1 csésze melegvíz
2 evőkanál olívaolaj
1 evőkanál citromlé
1 teáskanál cukor
1 gerezd fokhagyma (tetszőleges)
1 teáskanál só
3 1/2 csésze fehér finomliszt
1 1/2 teáskanál szárított élesztő

Hústöltelék

2 evőkanál olívaolaj
1 apróra vágott nagyobb hagyma
1 gerezd zúzott fokhagyma
400 g darált marhahús vagy vegyes mix
1/2 csésze  paradicsomszósz
2 evőkanál paradicsompüré
1/2 csésze  víz
só, bors, oregánó, kakukkfű, majoranna, petrezselyem, ízlés szerint
2 evőkanál reszelt parmezán sajt
1 tojás
magok a tetejére

Elkészítése:

A hozzávalókat a listán szereplő sorrendben rakjuk a kenyérsütő gépbe és kapcsoljuk be a dagasztás programot. Ha nincs kenyérsütőgépünk, a kézi mixer dagasztó fejével is bedagaszthatjuk a tésztát. Dagasztás után hagyjuk kétszeresére kelni. Amíg  gép dagaszt és a tésztánk megkel, készítsük el a tölteléket.
Olívaolajon pirítsuk meg a felaprított hagymát, rakjuk hozzá a fokhagymát, pirítsuk még egy kis ideig, de ne sokáig, mert a fokhagyma ha megég, keserű lesz. Ezt követően tegyük hozzá a darált húst és kevergessük folyamatosan, míg elfő a leve.
Adjuk hozzá a sűrített paradicsomot, a paradicsomszószt, a vizet, a fűszereket és a petrezselymet. Fedjük le és pároljuk tovább lassú tűzön. 25 perc elteltével vegyük le a fedőt és főzzük tovább, míg a leve el nem fő.
Az elkészült tölteléket tegyük tálba, hagyjuk kihűlni, majd keverjük hozzá a parmezán sajtot és a tojást.
A tésztát nyújtsuk ki körülbelül 0,5 cm vastagra. 10 és 5 cm-es szaggatóval vágjunk ki 12-12 korongot. 
Olajozzuk ki a muffinformát. A nagyobb tésztakorongokat nyomkodjuk a formákba, majd töltsük meg a töltelékkel. A tészták peremét vizezzük be, s a kisebb korongokat tegyük a tetejükre. A széleket gondosan nyomkodjuk össze. Kenjük meg a táskákat tejjel és szórjuk meg magokkal. Én mákkal és szezámmaggal szórtam meg, de ez variálható.
Süssük 200-220 fokon 20-25 percig, amíg aranybarna nem lesz (Sütőfüggő).


Jó étvágyat!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése