2017. szeptember 16., szombat

Meggyes túrótorta


Meggyes túrótorta






Ezt a tortát sok-sok éve sütöm. Egyszerű alapanyagokból, gyorsan elkészíthető. A mandulás piskóta, a tejszínes túró és a meggy tökéletes ízharmónia.
A tésztát 4 tojásos piskótával írom, de el lehet készíteni kevesebbel is, ha valaki vékonyabbra szeretné. A recept végén írok egy sütés nélküli tésztaalapot is azoknak, akik gyorsabban szeretnék elkészíteni.

Hozzávalók:


A piskótához:


4 db tojás
4 tetőzött evőkanál cukor
4 tetőzött evőkanál liszt
4 tetőzött evőkanál hámozott, őrölt mandula

A túrókrémhez:


200 g túró
60 g cukor
1 zacskó vaníliás cukor
3 evőkanál citromlé
250 ml tejszín
1 zacskó habfixáló

A krém tetejére:


Kb. 600-700 g meggy (én meggybefőttel készítem)
2 tasak világos tortazselé
1-2 evőkanál cukor
500 ml meggylé

A tetejére durvára reszelt fehér csokoládé


Elkészítés:


4 tojásfehérjét kemény habbá verünk, 4 evőkanál cukrot, csipet sót verünk hozzá, 4 tojás sárgáját belekeverünk és tovább habosítjuk. 4 evőkanál lisztet átszitálunk, majd 4 evőkanál őrölt mandulával együtt beleforgatjuk a krémbe.


A tésztát kikent, sütőpapírral bélelt tortaformába (kb. 28cm) töltjük és a 175-180 fokra előmelegített sütőben készre sütjük.(Kb. 20 perc)
A kihűlt tortalapot egy tálra tesszük és ráhelyezünk egy tortakarikát.
A krémhez 200g túrót 60 g cukorral, 1 zacskó vaníliás cukorral, 3 evőkanál citromlével összekeverünk.


250 ml tejszínt fél percig verünk, 1 zacskó habfixálót beleszórunk, kemény habbá verjük, a túrókrémbe beleforgatjuk és a kész krémet a tortalapra rákenjük.
Kb. 600-700 g meggyet lecsöpögtetünk, levét felfogjuk és 500 ml meggylevet félreteszünk a zseléhez.

A meggyet a túrókrém tetején elosztjuk.
2 tasak világos tortazseléből 1-2 evőkanál cukorral, 500 ml meggylével a tasakon lévő előírás szerint bevonatot készítünk, a meggyre ráöntjük, dermedni hagyjuk.
A tortát 1-2 órára hűtőszekrénybe állítjuk.
Tálalás előtt a tortakarikát eltávolítjuk, a torta tetejének a szélét durvára reszelt fehér csokoládéval megszórjuk.

Tészta sütés nélkül:

175 g babapiskótát egy nylonzacskóban sodrófával szétnyomjuk, 125 g puha vajjal összegyúrjuk. Egy tálra tortakarikát teszünk és belenyomkodjuk a piskótamasszát.









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése