2017. szeptember 11., hétfő

Tripla csokoládés torta

      Tripla csokoládés torta






Születésnapra készült ez a torta. A barátnőm Sacher-torta receptjének a tésztájával és egy finom mascarponés csokikrémmel. A tetejét csokoládéglazúrral öntöttem le és megszórtam gránátalmamaggal.



Hozzávalók:


8 db tojás

22 dkg kristálycukor
24 dkg olvasztott vaj
12 dkg liszt
3 dkg darált mandula
6 dkg kakaó
1 sütőpor
1 zacskó vaníliás cukor
Csipet só

Krém:


6 dl tejszín 
15 dkg étcsokoládé
1 narancs reszelt héja
50 dkg mascarpone
4 evőkanál porcukor
4 evőkanál kakaópor
2 zacskó Dr. Oetker étkezési zselatin

Glazúr:


80 ml víz

70 ml tejszín
9 dkg porcukor
4 dkg kakaópor
5 g zselatin


Először forrósítsuk fel a tejszínt és lassan fokozatosan öntsük rá az összetördelt csokoládéra, keverjük jól össze, majd ha kihűlt, rakjuk a hűtőbe 6-7 órára. Én egy éjszakára hagytam.

Tészta:


A tésztához válasszuk szét a tojások sárgáját és fehérjét. 
A fehérjét egy kevés cukorral verjük kemény habbá. 
Keverjük a liszthez a sütőport. 
A tojások sárgáját keverjük el a maradék cukorral és a vajjal. 
Szitáljuk hozzá a sütőporos lisztet, a kakaót, keverjük hozzá a mandulát, a vaníliás cukrot, a csipet sót, majd a végén óvatosan adagolva a tojások habját.
28 cm-es tortaforma aljába tegyünk sütőpapírt, az oldalát vajazzuk és lisztezzük, öntsül bele a tésztát, majd 180 fokon (légkeverés, bár ez sütőfüggő) kb. 40 perc alatt süssük meg. Tűpróbával ellenőrizhetjük. (Ha beleszúrjuk a hústűt a tésztába és nem ragad rá a tészta a tűre, valamint eláll a megsült tészta a forma oldalától, akkor valószínűleg megsült a tésztánk.) 
Szedjük ki a formát a sütőből, egy pár percig hagyjuk benne állni, majd borítsuk egy rácsra és hagyjuk kihűlni. 

Ha esetleg egy kicsit felpúposodott a tésztánk, rakjunk a rácsra sütőpapírt és fordítsuk meg a tésztát, úgy hűtsük ki. 
A súlya lenyomja és kiegyenesedik. Ha kihűlt, vágjuk félbe.

Krém:

A két zacskó zselatinra öntsünk vizet az előírás szerint és rakjuk félre. 


A csokoládés tejszínt verjük kemény habbá. 
A mascarponét keverjük habosra a porcukorral és a kakaóval. 
Melegítsük fel (nem szabad felforralni) az előzőleg vízben áztatott zselatint. Lassan adagolva keverjük a krémhez, majd utána a csokis tejszínhabot. 
A félbevágott tészta felső részét rakjuk egy tálra (a tálcán lesz a tészta sült teteje, a vágott részére jön a krém). Helyezzünk rá egy tortagyűrűt úgy, hogy stabilan szoruljon rá a tésztára. Öntsük rá a krémet, majd tegyük 1-2 órára a hűtőbe, hogy a krém megszilárduljon annyira, hogy elbírja a tészta súlyát. Ha megkötött a krém, rakjuk rá a tészta másik felét. Tegyük vissza a hűtőbe és készítsük el a glazúrt. 

Glazúr:


Mérjük ki a glazúr hozzávalóit. 

A kimért vízből vegyünk el két evőkanállal, öntsük egy kis lábosba és keverjük el az zselatinnal.  
A többi hozzávalót a maradék vízzel lassan, óvatosan kevergetve melegítsük fel (nem szabad felforralni) egy másik lábosban, majd tegyük félre. 
A zselatint melegítsük fel csomómentesre, amíg teljesen simára feloldódik (forralni nem szabad, mert elveszíti zselésítő hatását) és keverjük a kakaós részhez, majd egy kis lyukú szűrőn szűrjük át. Időnként megkevergetve hagyjuk langyosra hűlni, majd öntsük a torta tetejére. Nem szabad kenegetni, csak finoman szétteríteni. Gyönyörű, sima fényes felülete lesz, könnyen szeletelhető. Tegyük vissza a hűtőbe 1-2 órára. 
Tálalás előtt díszíthetjük egy gránátalma magjaival vagy gyümölcsökkel.


A glazúr receptjét és a díszítés ötletél ezen az oldalon találtam.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése