2018. február 14., szerda

Almarózsás pite

                                           
                             Almarózsás pite







A blogomon van már egy almarózsás pite. Az pitetésztával lett sütve és narancsos-vaníliás krémben vannak az almarózsák. Ez a pite annál sokkal egyszerűbb. Leveles tésztában őrölt mandula, rajta almapüré és abban az almarózsák. Gyors mutatós sütemény.



Hozzávalók:


1 csomag leveles tészta

70 g őrölt mandula
150 g almapüré
5 db piros alma (Red Jonaprince)
150 g cukor 
200 ml víz
2 db citrom leve


Elkészítése:


A 20-22 cm-es piteformát kibéleljük a leveles tésztával. A tészta alját villával megszurkáljuk, beleszórjuk az őrölt mandulát, majd óvatosan megkenjük az almapürével. 160 fokon 15 percig sütjük.

Az almákat félbevágjuk és felszeleteljük. Nagyon vékony legyen, hogy könnyen tudjuk majd hajlítani.
A vizet a cukorral felforraljuk, beleöntjük a citromlevet és belehelyezzük az almaszeleteket. 10-15 percig hagyjuk állni benne, hogy megpuhuljon az alma.
Egy tepsibe sütőpapírt teszünk, a leszűrt almaszeleteket szétterítjük a papíron és 10 percre berakjuk a sütőbe, hogy  egy kicsit megszáradjanak, ne vizesen kelljen feltekerni.
A megszikkadt almaszeletekből 4-5 darabot balról jobbra egymásra helyezünk, kis rózsákká formálva feltekerjük, majd belehelyezzük az almapürébe. Az almarózsákat szorosan egymás mellé helyezzük, majd 160 fokon további 20 percig sütjük.
Ha kihűlt, porcukorral megszórjuk.















2018. január 24., szerda

Szedres-áfonyás mindenmentes, nyers vagán torta

Szedres-áfonyás mindenmentes, nyers vegán torta




Ez a torta a sok gyümölcstől és a kókuszkrémtől nagyon finom és még a 4. napon is élvezhető. Fagyasztás után felengedve is olyan, mint frissen, ezért érdemes nagyobb adagot elkészíteni belőle és egy-egy szeletet lefagyasztani. Frissen nem esik össze, nem lesz puha, kiválóan szeletelhető.

Hozzávalók:

Az alaphoz:

1,5 csésze mandula (blansírozott, szárított)
1,5 csésze kimagozott datolya
Csipet só

A krémhez:

30 dkg kesudió (5-6 órára vagy egy éjszakára beáztatni)
6 ek. citromlé
1,5 citrom reszelt héja
8 ek. kókuszolaj
4 ek. agávé- vagy juharszirup
40 dkg fagyasztott szeder
15 dkg + 5 dkg fagyasztott áfonya (nagy szemű)
20 dkg kókuszkrém (100 %-os, bio)

A díszítéshez:

Áfonya, szárított-aprított áfonya, kókuszpehely vagy kókuszreszelék, ehető virágok


Elkészítése:

Egy 22 cm-es tortaforma aljába sütőpapírt teszünk.
A datolyát megmossuk és 1-2 percig állni hagyjuk forró vízben. Egy késes aprítóba száraz mandulát teszünk,  apróra daraboljuk, majd  hozzáadjuk a datolyát és a sót. 
Addig aprítjuk, amíg morzsás lesz és már egy kicsit ragad.
Kiszedjük a masszát az aprítóból és belenyomkodjuk a tortaforma aljába. Amíg elkészül a krém, betesszük a mélyhűtőbe.

A krémhez először elkészítünk egy szeder-áfonya mártást.
40 dkg fagyasztott szedret és 5 dkg fagyasztott áfonyát beleteszünk egy lábosba, kevés vizet öntünk hozzá, 1-2 percig főzzük, botmixerrel turmixoljuk, majd egy szűrőn átpasszírozzuk, hogy ne legyen benne a szeder magja.
A gyümölcskrémhez adunk 1 ek. citromlevet, 1 ek. agávészirupot és félretesszük hűlni.

Elkezdjük összeállítani a krémet.
Egy késes aprítóba beletesszük a kesudiót, a megmaradt citromlevet és agávészirupot, a reszelt citromhéjat és a kókuszolajat. Addíg pépesítjük, amíg krémes állagú lesz. Ez elég sokáig eltarthat, a gép erősségétől is függ.
Közben a tasakos kókuszkrémet meleg vízbe állítjuk, hogy félig megpuhuljon.
Ha a krémünk már elég krémes, felváltva  hozzáadagoljuk a szedres-áfonyás gyümölcspépet és a kókuszkrémet. Legvégül  hozzáadjuk a 15 dkg fagyasztott áfonyát.
A kész krémet az alap tetejére öntjük és visszatesszük 2-3 órára a mélyhűtőbe. Addigra jól megköt, de még nem fagy meg. 
Díszíthetjük friss áfonyával, szederrel, szárított áfonyaporral, kókuszpehellyel, kókuszreszelékkel, ehető virágokkal.


A torta finom kókuszos, gyümölcsös ízét mindvégig megtartja, frissen is és még több naposan is gyönyörűen szeletelhető.

Jó étvágyat a tortához!











2018. január 16., kedd

Gesztenyepüré-torta

                               Gesztenyepüré-torta





Egy igazi téli klasszikus. Minden benne van, ami ehhez a tortához kell. Kakaós piskóta, gesztenye, tejszínhab és a régi gesztenyenyelvet idéző csokoládés gesztenyeszívek.


Hozzávalók:

A piskótához:

3 db tojás
6 dkg cukor
6 dkg liszt
1/2 zacskó sütőpor
2,5 dkg cukrozatlan kakaópor (holland)

A gesztenyés krémhez:

40 dkg cukrozott gesztenyepüré
Kevés rum (ízlés szerint)
3 dl hideg habtejszín
4 g zselatinpor, 1 ek. víz

A tejszínkrémhez:

5 dl habtejszín
2,5 dkg porcukor
1 tk. zselatin, 1 ek. víz

A díszítéshez:

1-2 dl habtejszín
1 zacskó habfixáló
10 dkg cukrozott gesztenyepüré

A gesztenyeszívekhez:

10 dkg cukrozott gesztenyepüré
2 dkg vaj
2 db őrölt,cukrozott babapiskóta
Kevés rum
5 dkg étcsokoládé

Elkészítése:


A piskótához kettéválasztjuk a tojásokat. A fehérjét kemény habá verjük a cukorral, egyenként hozzáadjuk a tojások sárgáját, majd beleszitáljuk a sütőporral, kakaóporral elkevert lisztet. Óvatosan összekeverjük és beleöntjük egy 22 cm-es kivajazott, lisztezett tortaformába. 160 fokon 20-25 perc alatt készre sütjük.

A megsült és kihűlt kakaós piskótát tortatálra tesszük és tortagyűrűt helyezün köré.
A gesztenyés krémhez a zselatint egy kis csészébe szórjuk, ráöntjük a hideg vizet és egy pár percig állni hagyjuk. 

A gesztenyemasszához hozzáadjuk a rumot, a kemény habbá vert tejszínt és a mikróban vagy tűzhelyen  felolvasztott zselatit. A zselatint melegítésnél nem szabad felforralni, mert akkor nem köti meg a krémet. Csak annyira kell felolvasztani, hogy folyjon, de ne legyen forró. 
Az elkészült gesztenyés krémet ráöntjük a kakaós piskótára és betesszük a hűtőbe, hogy egy kicsit megkössön.
A tejszínkrémhez a habtejszínt kemény habbá verjük, hozzáadagoljuk a porcukrot, és a hideg vízben megduzzasztott, majd  mikróban vagy tűhelyen felolvasztott zselatint.

Ezt a krémet ráöntjük a gesztenyés krémre és visszatesszük a hűtőbe. Legalább fél napig hagyjuk hűlni. Én este szoktam elkészíteni, másnapig a hűtőben hűl és utána díszítem.
A gesztenyeszívekhez összegyúrjuk a gesztenyét, a vajat, a finomra őrölt cukrozott babapiskótát és egy kevés rumot. Kisodorjuk, szíveket szúrunk ki belőle, és olvasztott étcsokoládéba mártjuk. Rácsra, sütőpapírra tesszük és hagyjuk, hogy a csokoládé megszilárduljon.
A megmaradt habtejszínt  a habfixálóval kemény habbá verjük, és a torta szélét azzal díszítjük. Közepére a gesztenyepüréhez hasolóan gesztenyét passzírozunk és kirakjuk a  csokoládés gesztenyeszívekkel.


Jó étvágyat a tortához! 










2018. január 7., vasárnap

Citromos pite olasz habcsókkal

                         Citromos pite olasz habcsókkal






Amikor először jártam Franciaországban, ez volt az első kedvenc süteményem. A tésztája puha, omlós. A krém bársonyosan lágy és nagyon citromos. Az olasz habcsók azért jó, mert nem ázik át a krémen és szépen szeletelhető. Ehhez a tortához, ha lehetséges, Meyer citromot használjunk. Januárban, februárban szezonja van. Nem olyan savanyú, mint a hagyományos citrom. Édesebb, ízesebb. Átmenet  a narancs és a citrom között.

                                    

Hozzávalók a citromos krémhez:

Lemon curd:

2 db biocitrom reszelt héja 
160 ml Meyer citromlé
170 g tojás (szobahőmérsékletű)
170 g cukor
150 g vaj (kis darabokban, lehűtve)
1,5-2 lap lapzselatin 

Olasz habcsókhoz:

150 g cukor

50 g víz
75 g tojásfehérje
2 g Cream of Tartar vagy pár csepp citromlé
2 ml vaníliakivonat

1 adag pitetészta


Elkészítése:

A lapzselatint egy kis lábosban, hideg vízben beáztatjuk.
Egy tálban a cukrot, a tojást és a citromlevet jól összekeverjük, majd beleöntjük egy lábosba és közepes hőmérsékleten sűrűre főzzük. Levesszük a tűzről, és ha már nem forr, belekeverjük a zselatint. Átszűrjük egy tálba és ha kb. 60 fokra lehűlt, belekeverjük a vajat. Jól elkeverjük, majd botmixerrel pürésítjük. A kész krémet beleöntjük a pitetésztába és hideg helyre tesszük, amíg teljesen lehűl és megköt a krém.

A habcsókhoz a tojásfehérjét a Cream of Tartarral vagy pár csepp citromlével keverjük kemény habbá. Amikor majdnem kész, keverjük bele a vaníliakivonatot és keverjük tovább, amíg keményen megáll a habverőn. 
Tegyük egy kis lábosba a cukrot és a vizet. Fedjük le a lábost és közepes hőmérsékleten főzzük a cukrot kb. 5 percig. Addigra eléri a 118-119 fokot. Ha elérte ezt a hőfokot, kis adagokban folyassuk bele a keményre felvert tojásfehérjehabba, és addig verjük, amíg egy sűrű, kemény állagot kapunk. Nagyon sűrűnek kell lennie.

Ezzel a habbal díszíthetjük a citromos pitét.


Karamellizáló pisztollyal pirítsuk meg egy kicsit a habot, hogy szép színt kapjon.






 Az erőteljesebb citromos íz kedvelőinek írok egy másik lemon curd receptet. Ezzel is meg lehet tölteni a pitét. Csak az alapanyagokat írom, elkészítése hasonló az előzőével.

4 db Meyer citrom (kb. 200 ml)
4 db tojás
180 g cukor
80 g vaj
1 biocitrom reszelt héja
1,5-2 lap  lapzselatin 

                                   

Ha lemon curd krémet akarunk és nem szeletelhető tortakrémet, akkor elhagyhatjuk a zselatint és helyette 1-2 tk. étkezési keményítővel sűríthetjük, de akár el is hagyható.

Jó étvágyat a tortához!






























2018. január 6., szombat

Pitetészta (pâte sablée)

                       Pitetészta (pâte sablée)





Ez a pitetészta, amit a franciák pâte sablée-nak neveznek, könnyen és gyorsan elkészíthető finom linzertészta. Használhatjuk többféle édes, gyümölcsös pitéhez. 

Hozzávalók:

200 g liszt
90 g porcukor (sucre glace)
25 g finomra darált mandula
100 g kis kockákra vágott, hűtött vaj
1 tojás 
1 csipet só

Elkészítése:

A lisztet, a porcukrot, a mandulát átszitáljuk, hozzátesszük a vajkockákat és összemorzsoljuk.

Egy kis tálba beleütjük a tojást, hozzáadjuk a csipet sót és habosra keverjük.

Beleöntjük a száraz hozzávalókba és kézzel összegyúrjuk. Gombócot formázunk belőle, letakarjuk, lefóliázzuk és minimum 1 órára betesszük a hűtőbe.

Amíg hűl, vajazzuk, lisztezzük ki a piteformát (22-23 cm).

Ha letelt az 1 óra, a tésztát kisodorjuk, belehelyezzük a piteformába, villával több helyen megszurkáljuk és újabb 30 percre visszatesszük a hűtőbe.

Ha letelt az idő, kivesszük, a pitetészta belsejébe sütőpapírt teszünk, majd száraz babot szórunk bele, hogy sütés közben ne emelkedjen meg a tésztánk.

                               



180 fokon 15 percig sütjük.     


                                                                     







2018. január 1., hétfő

Svéd torta


                                      Svéd torta






Két mandulás-habcsókos tészta között meggy és tejszínhab. Nagyon finom, harmonikus ízvilág.

Ezt a tortát már több mint 30 éve sütöm. A Németországban élő nagynénimtől kaptam a receptet, ugyanúgy, ahogy az almatorta és a barackos túrótorta receptjét is. Az eredetileg egressel készült tölteléket én meggyesre cseréltem. 

Szeretettel ajánlom mindenkinek.



Hozzávalók a tésztához:

10 dkg k. cukor 
10 dkg vaj vagy margarin
12 dkg liszt
4 tojás sárgája
2 csapott kk. sütőpor

Hozzávalók a habcsókhoz:

4 tojás fehérje
15 dkg cukor
10 dkg szeletelt mandula

Ezenkívül:

1 üveg magozott meggybefőtt
1 zacskó Dr Oetker piros tortazselé (Dr Oetker Tortenguss rot)
400 ml tejszín
1 zacskó Dr Oetker habfixáló

Elkészítése:

Két 26 cm-es tortaformát kivajazunk, liszttel meghintjük.
A  tésztához 10 dkg vajat vagy margarint habosra keverünk a cukorral, majd  hozzákeverjük a tojások sárgáját.
A sütőport a liszthez adjuk és beleszitáljuk a vajas krémbe.  Lazán elkeverjük benne. A krémnek olyan sűrűnek kell lennie, hogy a fakanálról leessen. Ha túl sűrű, egy kis tejjel hígíthatjuk. Ez a tojás méretétől is függ.
A kész krémet belekenjük a két tortaformába, majd elkészítjük habcsókot.

4 tojásfehérjét félkeménnyé felverünk, majd kisebb adagokban hozzáadagolunk 15 dkg cukrot és kemény habbá verjük. A habot kétfelé osztjuk és a tésztákra kenjük. Megszórjuk mandulával.

Közepes tűzön addig sütjük, amíg a tészta elválik a forma oldalától, a habok felemelkednek és egy kis színt kapnak.

Ha a lapok kihűltek, kiválasztjuk a szebbiket és 12 egyforma szeletre felszeleteljük.



A meggyet leszűrjük és a levéből félreteszünk 250 ml meggylevet. 
A megmaradt lapot kirakjuk a lecsöpögtetett, papírtörlővel felitatott meggyszemekkel.
Egy lábosban elkeverünk 2 ek. cukrot 1 z. tortazselével, majd felöntjük 250 ml meggylével. Elkeverjük, felfőzzük, amíg sűrű lesz.
Egy nagyobb lábosba hideg vizet teszünk és ebbe beleállítjuk a kisebbik lábost a zselével. Folyamatos keverés közben lehűtjük és mielőtt teljesen megkötne, ráöntjük a meggyre. 
Hideg helyre tesszük, hogy megkössön, kihűljön.


A tejszínt a habfixálóval kemény habbá verjük.

Ha kihűlt a zselé a meggyen, bekenjük tejszínhabbal, ráhelyezzük a tortaszeleteket és a maradék tejszínhabbal ízlés szerint díszítjük. 




A torta neten megtalálható neve: Mennyei torta, Himmelstorte, Himmlische torte

Az, hogy nálam svéd torta néven szerepel, különös története van.
Kezdő háziasszonyként, nagyon fiatalon, 2 kicsi gyerekkel, a férjemmel beköltöztünk a még most is meglévő családiházunkba. 
Élt egy nagyon kedves nagybácsim Németországban, akinek a felesége nagyon jól tudott sütni, gyönyörű tortákat készített. Az új házunkba való beköltözés után meglátogattak bennünket, akkor a nagynénimmel megsütöttünk együtt három finom tortát. Én persze szorgalmasan jegyzeteltem. Amikor a mandulás habcsókos tortát sütöttük és kérdeztem tőle, hogy mi a torta neve, azt mondta rá, hogy ez egy svéd torta. Akkor még nem volt internet, nem létezett a svéd IKEA sem, nem tudtam utánajárni a torta eredetének, így bejegyeztem a füzetembe, hogy svéd torta. Ezt a receptes füzetemet már lassan lapozni sem lehet, lapjai elsárgultak, a recept megírása óta eltelt közel 40 év. Hosszú éveken keresztül a családunk kedvenc tortája volt, minden ünnepi, családi összejövetel alkalmával ez került az ünnepi asztalra. Az ismerőseim, a barátnőim, akik elkérték tőlem a torta receptjét, szintén ezen a néven jegyezték be a receptes füzeteikbe. A barátnőmnek, aki szintén olyan régóta süti ezt a tortát, legutóbb megjegyeztem, hogy ennek a tortának valószínűleg nem ez az eredeti neve, mert a német oldalakon mennyei tortaként szerepel.
Nevetett egy nagyot és azt mondta, hogy ő bizony nem fogja már átnevezni, mert már nála is az egész család svéd tortaként ismeri. Így náluk, nálunk és sok kedves ismerősömnél ez a torta továbbra is svéd tortaként marad meg.










2017. december 26., kedd

Linzertorta

                                     Linzertorta






Ezt a tortát télen sokszor elkészítem. Mindenki nagyon szereti a családban. Mandula, dió, fahéj, szegfűszeg és málnalekvár... Amikor sül a sütőben, az egész lakás illatozik, karácsonyi hangulatot hoz az otthonunkba.

Hozzávalók:

250 g liszt
6 g sütőpor
250 g cukor
250 g darált mandula (én felezni szoktam dióval)
1/2-1 tk. őrölt fahéj
1/4 tk őrölt szegfűszeg
250 g vaj vagy margarin
2 db tojás (1 db a tésztába és 1 sárgája a tészta lekenéséhez)
250 g málnalekvár

Elkészítése:

Kimérjük a száraz hozzávalókat, elmorzsoljuk benne a vajat vagy  margarint, beleütjük a tojást és omlós tésztát gyúrunk belőle. A tésztából gombócot formázunk, majd fóliával letakarva 30 percre hűtőbe tesszük.

Kivajazunk egy 26 cm-es tortaformát vagy egy piteformát.
A lehűlt tészta kb. 1/3-át félretesszük. A többi tésztával kibéleljük a tortaformát és megkenjük  málnalekvárral.
A megmaradt tésztából vékony rudakat sodruk és berácsozzuk vele a tésztát.
A rácsokat tojássárgával bekenjük.

Légkeveréses sütőben 175 fokon 40-45 percig sütjük. Ha nagyon barnulnának a rácsok, borítsuk be egy sütőpapírral és állítsuk vissza alsó-felső sütésre. Ez sütőtől függ.



                                           
Jó étvágyat a tortához!

2017. december 25., hétfő

Narancstorta

                                    Narancstorta







A narancstortámat ünnepi díszbe öltöztettem. Nagyon látványos, és egy nap alatt, amíg a torta összeért, a mézeskalácsok is megpuhultak.


Hozzávalók:


A piskótához:

9 db tojás
9 ek. cukor
9 ek. liszt
Baracklekvár

A krémhez:

4 dl tej
5 tojás sárgája
10-14 dkg cukor
1 narancs reszelt héja
1 ek. liszt
6 lap zselatin
3 dl tejszín

Az összeállításhoz:


2 narancs leve
1 ek. cukor
kevés rum
25 dkg mascarpone
8-10 dkg porcukor
3 dl tejszín
1 tasak habfixáló

Elkészítése:


A piskótához 9 tojás fehérjéből csipet sóval, 9 ek. cukorral kemény habot verünk, majd egyenként hozzáadagoljuk a tojások sárgáját. Tovább verjük, amíg szép habos krémet kapunk. Beleszitálunk 9 ek. lisztet és óvatosan elkeverjük.

Egy nagy tepsibe (villany- vagy gázsütő méretű) sütőpapírt teszünk és beleöntjük a tojásos habot. 180 fokon légkeverésen 20-25 perc alatt készre sütjük. 
Még melegen ráborítjuk egy konyharuhára, lehúzzuk a sütőpapírt és egy 22 cm-es tortaformával kivágunk a lapból egy karikát. Ez lesz a torta alapja. A megmaradt piskótát a konyharuhával együtt feltekerjük. Ezt a műveletet többször elvégezzük, hogy rugalmassá tegyük a piskótát, így elkerüljük azt, hogy feltekerésnél megrepedjen. Ezután megkenjük baracklekvárral, feltekerjük és hűvös helyre tesszük egy fél órára. Ha lehűlt, felszeleteljük.


Elkészítjük a krémet:

6 lap zselatint hideg vízbe áztatunk.
4 dl tejből egy keveset félreteszünk, a többit felforraljuk.
5 tojás sárgáját 10-14 dkg cukorral és a reszelt narancshéjjal habosra keverünk, hozzáadjuk a lisztet és a félretett tejet.
Ezt a  habot belekeverjük a forrásban lévő tejbe és felfőzzük. Az elkészült krémet lehűtjük annyira, hogy még meleg legyen, de ne forró. A  6 lap hideg vízben áztatott zselatint kivesszük a vízből, kinyomkodjuk belőle a vizet, és belekeverjük a krémbe. 3 dl tejszínt habfixálóval kemény habbá verünk és óvatosan belekeverjük a kihűlt krémbe.
A torta összeállításánál a piskótakorongot egy tálra tesszük és tortagyűrűt helyezünk rá. A piskótát meglocsoljuk a narancs-rum-cukor keverékével, majd ráöntjük a krém egyharmadát. Ezt beborítjuk a lekváros piskótatekercs-szeletekkel.
Ezt is meglocsoljuk narancslével, majd rákenjük a második réteg krémet. Erre újra piskótatekercs + narancslé + harmadik réteg krém kerül. 
Az első és a második réteg krém lehet vastagabb és a harmadik, záró vékonyabb, mert erre még mascarponekrém is kerül. 
Egy napra vagy egy éjszakára hideg helyre tesszük.
Ha összeállt, feldíszítjük.
25 dkg mascarponét elkeverünk 8-10 dkg porcukorral, majd belekeverjük a 3 dl tejszínből felvert habot. Óvatosan összekeverjük, és ezzel a krémmel bevonjuk a tortát.
A díszítéshez használhatunk narancsszeleteket.
Én karácsonyi tortának szántam, ezért mézeskalácsokkal díszítettem. Egy nap után áll össze a torta és a mézeskalács is hozzápuhul a krémhez.
Állagát tekintve a tiramisu tortához hasonlít.
Kellemesen könnyű és intenzíven narancsos, finom torta.


Jó étvágyat a tortához!