2018. január 1., hétfő

Svéd torta


                                 Svéd torta






Két mandulás-habcsókos tészta között meggy és tejszínhab. Nagyon finom, harmonikus ízvilág.

Ezt a tortát már több mint 30 éve sütöm. A Németországban élő nagynénimtől kaptam a receptet, ugyanúgy, ahogy az almatorta és a barackos túrótorta receptjét is. Az eredetileg egressel készült tölteléket én meggyesre cseréltem. 

Szeretettel ajánlom mindenkinek.



Hozzávalók a tésztához:

10 dkg k. cukor 
10 dkg vaj vagy margarin
12 dkg liszt
4 tojás sárgája
2 csapott kk. sütőpor

Hozzávalók a habcsókhoz:

4 tojás fehérje
15 dkg cukor
10 dkg szeletelt mandula

Ezenkívül:

1 üveg magozott meggybefőtt
1 zacskó Dr Oetker piros tortazselé (Dr Oetker Tortenguss rot)
400 ml tejszín
1 zacskó Dr Oetker habfixáló




Elkészítése:

Két 26 cm-es tortaformát kivajazunk, liszttel meghintjük.
A  tésztához 10 dkg vajat vagy margarint habosra keverünk a cukorral, majd  hozzákeverjük a tojások sárgáját.
A sütőport a liszthez adjuk és beleszitáljuk a vajas krémbe.  Lazán elkeverjük benne. A krémnek olyan sűrűnek kell lennie, hogy a fakanálról leessen. Ha túl sűrű, egy kis tejjel hígíthatjuk. Ez a tojás méretétől is függ.
A kész krémet belekenjük a két tortaformába, majd elkészítjük habcsókot.

4 tojásfehérjét félkeménnyé felverünk, majd kisebb adagokban hozzáadagolunk 15 dkg cukrot és kemény habbá verjük. A habot kétfelé osztjuk és a tésztákra kenjük. Megszórjuk mandulával.

Közepes tűzön addig sütjük, amíg a tészta elválik a forma oldalától, a habok felemelkednek és egy kis színt kapnak.

Ha a lapok kihűltek, kiválasztjuk a szebbiket és 12 egyforma szeletre felszeleteljük.



A meggyet leszűrjük és a levéből félreteszünk 250 ml meggylevet. 
A megmaradt lapot kirakjuk a lecsöpögtetett, papírtörlővel felitatott meggyszemekkel.
Egy lábosban elkeverünk 2 ek. cukrot 1 z. tortazselével, majd felöntjük 250 ml meggylével. Elkeverjük, felfőzzük, amíg sűrű lesz.
Egy nagyobb lábosba hideg vizet teszünk és ebbe beleállítjuk a kisebbik lábost a zselével. Folyamatos keverés közben lehűtjük és mielőtt teljesen megkötne, ráöntjük a meggyre. 
Hideg helyre tesszük, hogy megkössön, kihűljön.


A tejszínt a habfixálóval kemény habbá verjük.

Ha kihűlt a zselé a meggyen, bekenjük tejszínhabbal, ráhelyezzük a tortaszeleteket és a maradék tejszínhabbal ízlés szerint díszítjük. 



A torta neten megtalálható neve: Mennyei torta, Himmelstorte, Himmlische torte, Stachelbeer-Baiser-Torte   
                            
Az, hogy nálam svéd tortaként szerepel, különös története van. Kezdő háziasszonyként, nagyon fiatalon, 2 kicsi gyerekkel, a férjemmel beköltöztünk a még most is meglévő családi házunkba.
Élt egy nagyon kedves nagybácsim Németországban, akinek a felesége nagyon jól tudott sütni, gyönyörű tortákat készített. Az új házunkba való beköltözés után meglátogattak bennünket, akkor a nagynénimmel megsütöttünk együtt három finom tortát. Amikor a mandulás habcsókos tortát sütöttük én megkérdeztem tőle, hogy mi a torta neve, azt mondta rá, hogy ez egy svéd torta. Akkor még nem volt internet, nem létezett a svéd IKEA sem, nem tudtam utánajárni a torta eredetének, így bejegyeztem a füzetembe, hogy svéd torta. Ezt a receptes füzetemet már lassan lapozni sem lehet, lapjai elsárgultak, a recept megírása óta eltelt közel 40 év. Hosszú éveken keresztül a családunk kedvenc tortája volt, minden ünnepi, családi összejövetel alkalmával ez került az ünnepi asztalra. Az ismerőseim, a barátnőim, akik elkérték tőlem a torta receptjét, szintén ezen a néven jegyezték be a receptes füzeteikbe. A barátnőmnek aki szintén olyan régóta süti ezt a tortát, legutóbb megjegyeztem, hogy ennek a tortának valószínűleg nem ez az eredeti neve, mert német oldalakon mennyei tortaként szerepel. Nevetett egy nagyot és azt mondta, hogy ő bizony nem fogja már átnevezni, mert már nála is az egész család svéd tortaként ismeri. Így náluk, nálunk és sok kedves ismerősömnél ez a torta továbbra is svéd tortaként marad meg.










2017. december 26., kedd

Linzertorta

                                          Linzertorta








Ezt a tortát télen sokszor elkészítem. Mindenki nagyon szereti a családban. Mandula, dió, fahéj, szegfűszeg és málnalekvár... Amikor sül a sütőben, az egész lakás illatozik, karácsonyi hangulatot hoz az otthonunkba.

Hozzávalók:

250 g liszt
6 g sütőpor
200 g cukor
250 g darált mandula (én felezni szoktam dióval)
1/2-1 tk. őrölt fahéj
1/2 tk őrölt szegfűszeg
250 g vaj vagy margarin
2 db tojás (1 db a tésztába és 1tojás sárgája a lekenéséhez)
250 g málnalekvár





Elkészítése:

Kimérjük a száraz hozzávalókat, elmorzsoljuk benne a vajat vagy  margarint, beleütjük a tojást és omlós tésztát gyúrunk belőle. A tésztából gombócot formázunk, majd fóliával letakarva 30 percre hűtőbe tesszük.

Kivajazunk egy 26 cm-es tortaformát vagy egy piteformát.
A lehűlt tészta kb. 1/3-át félretesszük. A többi tésztával kibéleljük a tortaformát és megkenjük  málnalekvárral.
A megmaradt tésztából vékony rudakat sodruk és berácsozzuk vele a tésztát.
A rácsok tetejét tojássárgájával bekenjük.

Légkeveréses sütőben 170-175 fokon 40-45 percig (sütőfüggő) sütjük. Ha nagyon barnulnának a rácsok, borítsuk be egy sütőpapírral és állítsuk vissza alsó-felső sütésre. 



                                           



A süteményt érdemes a fogyasztás előtt egy nappal sütni, mert addigra megpuhul, és jobban összeérnek az ízek. 

Az eredeti receptet sok-sok évvel ezelőtt kaptam a férjem Németországban élő rokonától. Azóta minden évben, decemberben többször is megsütjük. Csupán annyit változtattam az eredeti recepten, hogy mostanában már kevesebb cukorral készítem.

Mellékelem az eredeti, kb. 40 évvel ezelőtt íródott receptet is.






2017. december 25., hétfő

Narancstorta

                                    Narancstorta







A narancstortámat ünnepi díszbe öltöztettem. Nagyon látványos, és egy nap alatt, amíg a torta összeért, a mézeskalácsok is megpuhultak.


Hozzávalók:


A piskótához:

9 db tojás
9 ek. cukor
9 ek. liszt
Baracklekvár

A krémhez:

4 dl tej
5 tojás sárgája
10-14 dkg cukor
1 narancs reszelt héja
1 ek. liszt
6 lap zselatin
3 dl tejszín

Az összeállításhoz:


2 narancs leve
1 ek. cukor
kevés rum
25 dkg mascarpone
8-10 dkg porcukor
3 dl tejszín
1 tasak habfixáló

Elkészítése:


A piskótához 9 tojás fehérjéből csipet sóval, 9 ek. cukorral kemény habot verünk, majd egyenként hozzáadagoljuk a tojások sárgáját. Tovább verjük, amíg szép habos krémet kapunk. Beleszitálunk 9 ek. lisztet és óvatosan elkeverjük.

Egy nagy tepsibe (villany- vagy gázsütő méretű) sütőpapírt teszünk és beleöntjük a tojásos habot. 180 fokon légkeverésen 20-25 perc alatt készre sütjük. 
Még melegen ráborítjuk egy konyharuhára, lehúzzuk a sütőpapírt és egy 22 cm-es tortaformával kivágunk a lapból egy karikát. Ez lesz a torta alapja. A megmaradt piskótát a konyharuhával együtt feltekerjük. Ezt a műveletet többször elvégezzük, hogy rugalmassá tegyük a piskótát, így elkerüljük azt, hogy feltekerésnél megrepedjen. Ezután megkenjük baracklekvárral, feltekerjük és hűvös helyre tesszük egy fél órára. Ha lehűlt, felszeleteljük.


Elkészítjük a krémet:

6 lap zselatint hideg vízbe áztatunk.
4 dl tejből egy keveset félreteszünk, a többit felforraljuk.
5 tojás sárgáját 10-14 dkg cukorral és a reszelt narancshéjjal habosra keverünk, hozzáadjuk a lisztet és a félretett tejet.
Ezt a  habot belekeverjük a forrásban lévő tejbe és felfőzzük. Az elkészült krémet lehűtjük annyira, hogy még meleg legyen, de ne forró. A  6 lap hideg vízben áztatott zselatint kivesszük a vízből, kinyomkodjuk belőle a vizet, és belekeverjük a krémbe. 3 dl tejszínt habfixálóval kemény habbá verünk és óvatosan belekeverjük a kihűlt krémbe.
A torta összeállításánál a piskótakorongot egy tálra tesszük és tortagyűrűt helyezünk rá. A piskótát meglocsoljuk a narancs-rum-cukor keverékével, majd ráöntjük a krém egyharmadát. Ezt beborítjuk a lekváros piskótatekercs-szeletekkel.
Ezt is meglocsoljuk narancslével, majd rákenjük a második réteg krémet. Erre újra piskótatekercs + narancslé + harmadik réteg krém kerül. 
Az első és a második réteg krém lehet vastagabb és a harmadik, záró vékonyabb, mert erre még mascarponekrém is kerül. 
Egy napra vagy egy éjszakára hideg helyre tesszük.
Ha összeállt, feldíszítjük.
25 dkg mascarponét elkeverünk 8-10 dkg porcukorral, majd belekeverjük a 3 dl tejszínből felvert habot. Óvatosan összekeverjük, és ezzel a krémmel bevonjuk a tortát.
A díszítéshez használhatunk narancsszeleteket.
Én karácsonyi tortának szántam, ezért mézeskalácsokkal díszítettem. Egy nap után áll össze a torta és a mézeskalács is hozzápuhul a krémhez.
Állagát tekintve a tiramisu tortához hasonlít.
Kellemesen könnyű és intenzíven narancsos, finom torta.


Jó étvágyat a tortához!

2017. november 7., kedd

Banános-csokoládés muffin

                        Banános-csokoládés muffin



Egy elfelejtett kedvenc. Régebben sokat sütöttem, de valamiért leszoktam a muffinok sütéséről, csak a sütőtökös maradt meg, azt sütöttem minden ősszel. Most, hogy írom ezt a blogot, eszembe jutott. Meg is sütöttem gyorsan, majd megállapítottam, hogy kár volt elfelejteni, mert nagyon finom. A muffinok a gyorsan elkészíthető sütemények közé tartoznak. Ha hirtelen édességre vágyunk, pár perc alatt össze lehet dobni, és másnap még a munkába is elvihetjük magunkkal.



Hozzávalók:


20 dkg liszt
2 teáskanál sütőpor
1/2 teáskanál szódabikarbóna
1/4 teáskanál fahéj
3 evőkanál kakaópor
1 tojás
17 dkg barna cukor (fehér is jó, és akár kevesebb is)
1 dl olaj
12,5 dkg tejszínes tej (fele tejszín, fele tej)
3 db közepes banán
Csokicsepp (pépites de chocolat noir) 

Elkészítése:


A száraz hozzávalókat egy tálba szitáljuk (liszt, sütőpor, szódabikarbóna, fahéj, kakaópor).


Egy másik tálba beleütjük a tojást, felhabosítjuk, hozzáadjuk a cukrot, az olajat, a tejszínes tejet és jól összekeverjük. 

Meghámozzuk a banánokat, villával szétnyomkodjuk és ezt is hozzáadjuk. Végül óvatosan belekeverjük a lisztes keveréket és a csokicseppeket.

Muffinkosárkákba töltjük és még a tetejére is szórunk a csokidarabkákból.

160 fokon 30-35 perc alatt készre sütjük (az idő sütőfüggő).

2017. november 2., csütörtök

Sütőtökös-diós muffin

                                 Sütőtökös-diós muffin





Ez az őszi sütemény a kisebbik fiam kedvence. Nagyon sok benne a darált dió, szinte az egész sütemény sütőtökből és dióból áll.  Erre a régi Lajos Mari receptre évekkel ezelőtt találtam rá egy újságban, azóta sütöm.


Hozzávalók 12 darabhoz:


1,3 dl napraforgóolaj
1 biocitrom
250 g sütőtök (sonkatök)
200 g pirított, darált mogyoró (én diót használok)
200 g finomliszt 
1/2 zacskó (1 kk.) sütőpor
1 csapott kk. őrölt fahéj
2 tojás
1 csipet só
100 + 110 g porcukor
1 zacskó vaníliás cukor


A mázhoz és a díszítéshez:



80 g porcukor
1 nagy ek. citromlé
6 szem cukrozott koktélcseresznye


Elkészítése:



A 12 csészés muffinformába muffin papírkosárkákat helyezünk. 

A sütőtököt meghámozzuk, a magos belsejét kikaparjuk, majd lereszeljük.Egy tiszta vászonkendőbe tekerve kinyomjuk a levét (különben eláztatja a tésztát), majd elkeverjük a mogyoróval (dióval).

Összeszitáljuk a lisztet a sütőporral, a fahéjjal, végül hozzáreszeljük a citromhéjat. 

A tojásokat megmossuk, kettéválasztjuk. A tojásfehérjéket egy csipet sóval felverjük, majd 100 g apránként beleszólt porcukorral kemény habbá verjük. A tojások sárgáját habosra keverjük a maradék 110 g porcukorral, a vaníliás cukorral, aztán a vékony sugárban hozzáöntött olajjal.

Eldolgozzuk benne a mogyorós sütőtököt, és több részletben, felváltva a masszába forgatjuk a tojáshabot, valamint a lisztet. 
A masszát a muffinformákba adagoljuk. A sütő középső részén 35-40 percig sütjük 175-180 fokon (sütőfüggő). Nekem légkeverésen 30 perc alatt jó lett. 

A mázhoz az átszitált porcukorhoz adjuk a citromlét és sűrű krémmé keverjük. Egymásra merőleges irányban, evőkanállal, cikcakk irányban haladva „berácsozzuk” vele a muffinok tetejét. Félbevágott cseresznyeszemekkel díszítjük.

A ráccsal együtt tepsire helyezzük a muffinokat , és 15-20 percre betesszük a fakanállal résnyire kitámasztott ajtajú, langyos sütőbe, hogy a máz szép fényesre, keményre száradjon.

Sokáig frissen maradó, finom sütemény. Fogyasztásig jól záródó fém- vagy műanyag dobozban tároljuk.

Jól fagyasztható.









2017. november 1., szerda

Almás- krémes piskóta

                                      Almás-krémes piskóta






Ez a sütemény nagyon ismert, többféle néven megtalálható a neten. Egyszerű recept. Kétféle piskóta, almaszeletek, rajta pudingos-margarinos krém csokimázzal leöntve. A süti finom és jól fagyasztható.


Hozzávalók:

A piskótához:

6 db tojás
6 tetőzött evőkanál liszt
6 tetőzött evőkanál porcukor 
1 evőkanál kakaópor
1 evőkanál rum
1 kg alma

A krémhez:

20 dkg margarin
20 dkg porcukor
1 db vanília ízű puding
3,5 dl tej

A csokimázhoz:

80 g cukor
3 evőkanál kakaópor
3 evőkanál víz
70 g vaj

Elkészítése:

Egy közepes tepsi alját (én 21*37 cm-eset használtam) alufóliával kibéleljük, vékonyan bevajazzuk.
Az almát meghámozzuk és  vékonyra szeleteljük (legyaluljuk), majd szétterítjük az alufólián.

A tojásokból piskótatésztát keverünk. A tojások fehérjét a porcukorral kemény habbá verjük, hozzákeverjük adagolva a tojások sárgáját, majd beleszitáljuk a lisztet és óvatosan, laza mozdulatokkal összekeverjük, hogy ne törjön össze a hab.
A felét az almára öntjük, majd a másik feléhez hozzákeverjük a kakaóport és a rumot. Ráöntjük a sárga masszára, egy kicsit összerázzuk és 175-180 fokon (légkeveréses) 25-30 perc alatt készre sütjük.
Ha kisült, deszkára borítjuk úgy, hogy az almás fele legyen felül.

A krémhez a pudingot a tejjel sűrűre főzzük és többszöri kevergetés mellett lehűtjük.
A margarint a porcukorral habosra keverjük és összekeverjük a kihűlt pudinggal.
A krémet rákenjük az almás piskótára és csokoládémázzal bevonjuk.

A csokimázhoz a cukrot összekeverjük a kakaóporral, a tejjel, felmelegítjük, majd belekeverjük a vajat. 
Én szoktam még étcsokoládét is hozzáadni ha van otthon, de ilyenkor kell még egy kis tej is, mert sűrű lesz a csokitól. Ha szép sima és fényes, akkor öntsük rá a krémre.



















2017. október 23., hétfő

Barackos túrótorta

                                    Barackos túrótorta






Ez a torta az almatorta párja, mivel hasonló a kinézete. A tésztája ugyanaz, a belsejében viszont finom túrókrémbe ágyazott barackok vannak. Mindkét torta olyan, amelyet mindig, minden alkalomra el lehet készíteni, ezért  sok-sok éve sütöm rendszeresen a családomnak és a barátainknak.



Hozzávalók:

A tésztához:

30 dkg liszt
1 csapott kávéskanál sütőpor
12,5 dkg margarin vagy vaj
10 dkg porcukor
1 zacskó vaníliás cukor
1 nagy tojás

A krémhez:

50 dkg túró
1 nagy tojás
20 dkg porcukor
1 zacskó vaníliás cukor (+ egy kevés Bourbon van. cukor)
1 zacskó vaníliaízű puding
500 ml tej
1 doboz felezett barackbefőtt

A tetejére 10 dkg szeletelt mandula.

Elkészítése:

A tészta hozzávalóiból tésztát gyúrunk, és fél órára a hűtőbe tesszük pihentetni.

Egy 28 cm-es tortaformát kivajazunk, lisztezünk.


A krémhez a tojást habosra keverjük a porcukorral és a vaníliás cukorral. Hozzákeverjük a túrót és a vaníliaízű pudingport. Negyed órára betesszük a hűtőbe pihentetni.


Ha lejárt a fél óra, kivesszük a tésztát a hűtőből, gyúródeszkán kinyújtjuk akkorára, hogy a tortaforma oldala is be legyen borítva kb. a 3/4 részéig. 
A tészta alján arányosan szétterítjük a jól lecsepegtetett felezett barackokat.
A hűtőből kivesszük a krémet és felengedjük fél liter tejjel. Jól elkeverjük és ráöntjük a barackokra.


175 fokon 50-60 percig sütjük (légkeverésen). Az idő a sütőtől is függ. Ha nagyon barnulna, vegyük vissza a hőfokot.
A tortaformában hagyjuk kihűlni. Ha kihűlt, rakjuk a hűtőbe 4-5 órára.





Jó étvágyat a tortához!

2017. október 14., szombat

Kakaós csiga

                               
                               Kakaós csiga








A Lányom kedvenc péksüteménye volt kisiskolás korában, sőt még azután is. Felnőtt korában tőle kaptam ezt a receptet. A neten biztosan sokféle kakaós csiga recept található, de bevallom őszintén, hogy soha nem is kerestem más receptet, mert ez bevált. A leveles tésztából készült csiga elkészítése még foglalkoztat. Azt még meg szeretném sütni.

Hozzávalók: 

A tésztához:

50 dkg liszt
7 dkg puha (gyengén olvasztott) vaj
1 zacskó szárított élesztő
3 dl tej
1 tojás sárgája
4 evőkanál cukor
1 mokkáskanál só


A töltelékhez:


1 csésze cukor
3 evőkanál cukrozatlan kakaópor
1-2 evőkanál vaj

Sütés közben a locsoláshoz:


1,5 dl tej
1 evőkanál vaj

Elkészítése:

A tészta hozzávalóit dagasztjuk, kelesztjük, majd 25*50 cm-es lappá nyújtjuk. Megkenjük 1-2 evőkanál olvasztott vajjal, majd megszórjuk a cukor és  a kakaó keverékével. Szorosan felcsavarjuk, majd 2-2,5 cm vastag szeletekre vágjuk.
Sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük  és 175 fokon (légkeveréses) 25-30 percig sütjük.

Félidőben, amikor színt kaptak a csigák, forró tej-vaj keverékével meglocsoljuk.

A kész, kihűlt kakaós csiga jól fagyasztható.




2017. október 10., kedd

Eperhabos torta


                                                                    Eperhabos torta






Az epertortákat  általában áprilisban, májusban, az eperszezon idején szoktam sütni. Akkor van a kisebbik fiam születés- és névnapja.  Ez volt az első kedvenc tortája. Már óvodásként odaírta a nevét a torta mellé, tehát adva volt, hogy ezt kellett sütnöm. Azóta több fajta epertortát sütöttem, az epret is már könnyebb beszerezni minden évszakban. A többi piros bogyós gyümölccsel mindig nagy kedvenc.



Hozzávalók:

A piskótához:

4 tojás
4 tetőzött ek. cukor
4 tetőzött ek. liszt
4 tetőzött ek. őrölt mandula


A krémhez:

1,5 tasak őrölt fehér zselatin
300 g eper
75 g cukor
1 vaníliás cukor
1 ek. citromlé
375 ml tejszín

A krém tetejére:

700 g eper
cukor

A bevonathoz:

1 tasak piros tortazselé
1 csapott ek. cukor
250 ml eperlé

250 ml tejszín
1 tasak tejszínszilárdító
1 tasak vaníliás cukor

Elkészítés:

4 tojásfehérjét kemény habbá verünk, 4 ek. cukrot, csipet sót verünk hozzá. 4 tojássárgáját belekeverünk és tovább habosítjuk. 4 ek. lisztet átszitálunk, majd 4 ek. őrölt mandulával együtt beleforgatjuk a krémbe. A tésztát kikent, sütőpapírral bélelt tortaformába (kb. 28 cm) töltjük és a 175-180 fokra előmelegített sütőben készre sütjük (kb. 20 perc).

A kihűlt tortalapot egy tálra tesszük és ráhelyezünk egy papírral bélelt tortakarikát.

1 tasak őrölt, fehér zselatint 3 ek. hideg vízzel elkeverünk, 10 percig áztatjuk.

300 g epret megmosunk, lecsöpögtetjük, szárát eltávolítjuk és pépesítjük. 75 g cukrot, 1 tasak vaníliás cukrot, 1 ek. citromlevet keverünk hozzá. 
A zselatint keverés közben addig melegítjük, amíg elolvad, majd az eperpüréhez adjuk.
Amint a massza sűrűsödni kezd, 375 ml tejszínt kemény habbá verünk, beleforgatjuk.
Az eperhabot a tortakarikában lévő tortalapra öntjük, elsimítjuk és hideg helyre tesszük.

700 g epret megmosunk, lecsöpögtetjük, szárát eltávolítjuk, a szemeket félbevágjuk. Kevés cukorral megszórjuk, egy ideig állni hagyjuk, majd szűrőbe tesszük és a levét felfogjuk.

Az eperlevet vízzel 250 ml-re feltöltjük.
1 tasak piros tortazseléből 1ek. cukorral, 250 ml eperlével a tasakon lévő leírás szerint bevonatot készítünk, majd az eperre ráöntjük.

250 ml tejszínt 1/2 percig verünk, 1 tasak tejszinszilárdítót, 1 tasak vaníliás cukrot szórunk bele és kemény habbá verjük, fogazott csőrű nyomózsákba töltjük, a torta oldalát körbe, függőleges vonalakkal díszítjük.



 

Áfonyás muffin


                                          Áfonyás muffin









Több fajta muffint sütöttem, de csak az áfonyás és a sütőtökös maradt meg, azt sütöm többször. Most az áfonyásról írok. Donna Haynek volt régebben egy televíziós sorozata, onnan mentettem el ezt a receptet. Az áfonyát ősszel szoktam megvenni a piacon és azt fagyasztom le. Ehhez a sütihez az apró szemű áfonya jobb. Keményebb és szebben mutat a sütiben.



Hozzávalók 12 darab muffinhoz:


2,5 csésze liszt
1 csapott evőkanál sütőpor
1 csésze kr.cukor
1/2 csésze olaj
1/2 csésze tej
1 tojás
1 tk. vaníliaesszencia
30 dkg mirelit áfonya


Elkészítése:

1 db tojást habosra keverünk a kristálycukorral, hozzákeverjük az olajat, a tejet, majd beleszitáljuk a sütőporos lisztet.
Ezzel is jól elkeverjük. Kivesszük a mélyhűtőből az áfonyát és óvatosan belekeverjük a masszába. 

Muffinformákba töltjük és még a tetejére is rakunk elszórtan az áfonyaszemekből.

180 fokon, 30-35 percig sütjük.