2017. november 7., kedd

Banános-csokoládés muffin

                        Banános-csokoládés muffin



Egy elfelejtett kedvenc. Régebben sokat sütöttem, de valamiért leszoktam a muffinok sütéséről, csak a sütőtökös maradt meg, azt sütöttem minden ősszel. Most, hogy írom ezt a blogot, eszembe jutott. Meg is sütöttem gyorsan, majd megállapítottam, hogy kár volt elfelejteni, mert nagyon finom. A muffinok a gyorsan elkészíthető sütemények közé tartoznak. Ha hirtelen édességre vágyunk, pár perc alatt össze lehet dobni, és másnap még a munkába is elvihetjük magunkkal.



Hozzávalók:


20 dkg liszt
2 teáskanál sütőpor
1/2 teáskanál szódabikarbóna
1/4 teáskanál fahéj
3 evőkanál kakaópor
1 tojás
17 dkg barna cukor (fehér is jó, és akár kevesebb is)
1 dl olaj
12,5 dkg tejszínes tej (fele tejszín, fele tej)
3 db közepes banán
Csokicsepp (pépites de chocolat noir) 

Elkészítése:


A száraz hozzávalókat egy tálba szitáljuk (liszt, sütőpor, szódabikarbóna, fahéj, kakaópor).


Egy másik tálba beleütjük a tojást, felhabosítjuk, hozzáadjuk a cukrot, az olajat, a tejszínes tejet és jól összekeverjük. 

Meghámozzuk a banánokat, villával szétnyomkodjuk és ezt is hozzáadjuk. Végül óvatosan belekeverjük a lisztes keveréket és a csokicseppeket.

Muffinkosárkákba töltjük és még a tetejére is szórunk a csokidarabkákból.

160 fokon 30-35 perc alatt készre sütjük (az idő sütőfüggő).

2017. november 2., csütörtök

Sütőtökös-diós muffin

                                 Sütőtökös-diós muffin





Ez az őszi sütemény a kisebbik fiam kedvence. Nagyon sok benne a darált dió, szinte az egész sütemény sütőtökből és dióból áll.  Erre a régi Lajos Mari receptre évekkel ezelőtt találtam rá egy újságban, azóta sütöm.


Hozzávalók 12 darabhoz:


1,3 dl napraforgóolaj
1 biocitrom
250 g sütőtök (sonkatök)
200 g pirított, darált mogyoró (én diót használok)
200 g finomliszt 
1/2 zacskó (1 kk.) sütőpor
1 csapott kk. őrölt fahéj
2 tojás
1 csipet só
100 + 110 g porcukor
1 zacskó vaníliás cukor


A mázhoz és a díszítéshez:



80 g porcukor
1 nagy ek. citromlé
6 szem cukrozott koktélcseresznye


Elkészítése:



A 12 csészés muffinformába muffin papírkosárkákat helyezünk. 

A sütőtököt meghámozzuk, a magos belsejét kikaparjuk, majd lereszeljük.Egy tiszta vászonkendőbe tekerve kinyomjuk a levét (különben eláztatja a tésztát), majd elkeverjük a mogyoróval (dióval).

Összeszitáljuk a lisztet a sütőporral, a fahéjjal, végül hozzáreszeljük a citromhéjat. 

A tojásokat megmossuk, kettéválasztjuk. A tojásfehérjéket egy csipet sóval felverjük, majd 100 g apránként beleszólt porcukorral kemény habbá verjük. A tojások sárgáját habosra keverjük a maradék 110 g porcukorral, a vaníliás cukorral, aztán a vékony sugárban hozzáöntött olajjal.

Eldolgozzuk benne a mogyorós sütőtököt, és több részletben, felváltva a masszába forgatjuk a tojáshabot, valamint a lisztet. 
A masszát a muffinformákba adagoljuk. A sütő középső részén 35-40 percig sütjük 175-180 fokon (sütőfüggő). Nekem légkeverésen 30 perc alatt jó lett. 

A mázhoz az átszitált porcukorhoz adjuk a citromlét és sűrű krémmé keverjük. Egymásra merőleges irányban, evőkanállal, cikcakk irányban haladva „berácsozzuk” vele a muffinok tetejét. Félbevágott cseresznyeszemekkel díszítjük.

A ráccsal együtt tepsire helyezzük a muffinokat , és 15-20 percre betesszük a fakanállal résnyire kitámasztott ajtajú, langyos sütőbe, hogy a máz szép fényesre, keményre száradjon.

Sokáig frissen maradó, finom sütemény. Fogyasztásig jól záródó fém- vagy műanyag dobozban tároljuk.

Jól fagyasztható.









2017. november 1., szerda

Almás- krémes piskóta

                                      Almás-krémes piskóta






Ez a sütemény nagyon ismert, többféle néven megtalálható a neten. Egyszerű recept. Kétféle piskóta, almaszeletek, rajta pudingos-margarinos krém csokimázzal leöntve. A süti finom és jól fagyasztható.


Hozzávalók:

A piskótához:

6 db tojás
6 tetőzött evőkanál liszt
6 tetőzött evőkanál porcukor 
1 evőkanál kakaópor
1 evőkanál rum
1 kg alma

A krémhez:

20 dkg margarin
20 dkg porcukor
1 db vanília ízű puding
3,5 dl tej

A csokimázhoz:

80 g cukor
3 evőkanál kakaópor
3 evőkanál víz
70 g vaj

Elkészítése:

Egy közepes tepsi alját (én 21*37 cm-eset használtam) alufóliával kibéleljük, vékonyan bevajazzuk.
Az almát meghámozzuk és  vékonyra szeleteljük (legyaluljuk), majd szétterítjük az alufólián.

A tojásokból piskótatésztát keverünk. A tojások fehérjét a porcukorral kemény habbá verjük, hozzákeverjük adagolva a tojások sárgáját, majd beleszitáljuk a lisztet és óvatosan, laza mozdulatokkal összekeverjük, hogy ne törjön össze a hab.
A felét az almára öntjük, majd a másik feléhez hozzákeverjük a kakaóport és a rumot. Ráöntjük a sárga masszára, egy kicsit összerázzuk és 175-180 fokon (légkeveréses) 25-30 perc alatt készre sütjük.
Ha kisült, deszkára borítjuk úgy, hogy az almás fele legyen felül.

A krémhez a pudingot a tejjel sűrűre főzzük és többszöri kevergetés mellett lehűtjük.
A margarint a porcukorral habosra keverjük és összekeverjük a kihűlt pudinggal.
A krémet rákenjük az almás piskótára és csokoládémázzal bevonjuk.

A csokimázhoz a cukrot összekeverjük a kakaóporral, a tejjel, felmelegítjük, majd belekeverjük a vajat. 
Én szoktam még étcsokoládét is hozzáadni ha van otthon, de ilyenkor kell még egy kis tej is, mert sűrű lesz a csokitól. Ha szép sima és fényes, akkor öntsük rá a krémre.



















2017. október 23., hétfő

Barackos túrótorta

                                    Barackos túrótorta






Ez a torta az almatorta párja, mivel hasonló a kinézete. A tésztája ugyanaz, a belsejében viszont finom túrókrémbe ágyazott barackok vannak. Mindkét torta olyan, amelyet mindig, minden alkalomra el lehet készíteni, ezért  sok-sok éve sütöm rendszeresen a családomnak és a barátainknak.



Hozzávalók:

A tésztához:

30 dkg liszt
1 csapott kávéskanál sütőpor
12,5 dkg margarin vagy vaj
10 dkg porcukor
1 zacskó vaníliás cukor
1 nagy tojás

A krémhez:

50 dkg túró
1 nagy tojás
20 dkg porcukor
1 zacskó vaníliás cukor (+ egy kevés Bourbon van. cukor)
1 zacskó vaníliaízű puding
500 ml tej
1 doboz felezett barackbefőtt

A tetejére 10 dkg szeletelt mandula.

Elkészítése:

A tészta hozzávalóiból tésztát gyúrunk, és fél órára a hűtőbe tesszük pihentetni.

Egy 28 cm-es tortaformát kivajazunk, lisztezünk.


A krémhez a tojást habosra keverjük a porcukorral és a vaníliás cukorral. Hozzákeverjük a túrót és a vaníliaízű pudingport. Negyed órára betesszük a hűtőbe pihentetni.


Ha lejárt a fél óra, kivesszük a tésztát a hűtőből, gyúródeszkán kinyújtjuk akkorára, hogy a tortaforma oldala is be legyen borítva kb. a 3/4 részéig. 
A tészta alján arányosan szétterítjük a jól lecsepegtetett felezett barackokat.
A hűtőből kivesszük a krémet és felengedjük fél liter tejjel. Jól elkeverjük és ráöntjük a barackokra.


175 fokon 50-60 percig sütjük (légkeverésen). Az idő a sütőtől is függ. Ha nagyon barnulna, vegyük vissza a hőfokot.
A tortaformában hagyjuk kihűlni. Ha kihűlt, rakjuk a hűtőbe 4-5 órára.





Jó étvágyat a tortához!

2017. október 14., szombat

Kakaós csiga

                               
                               Kakaós csiga








A Lányom kedvenc péksüteménye volt kisiskolás korában, sőt még azután is. Felnőtt korában tőle kaptam ezt a receptet. A neten biztosan sokféle kakaós csiga recept található, de bevallom őszintén, hogy soha nem is kerestem más receptet, mert ez bevált. A leveles tésztából készült csiga elkészítése még foglalkoztat. Azt még meg szeretném sütni.

Hozzávalók: 

A tésztához:

50 dkg liszt
7 dkg puha (gyengén olvasztott) vaj
1 zacskó szárított élesztő
3 dl tej
1 tojás sárgája
4 evőkanál cukor
1 mokkáskanál só


A töltelékhez:


1 csésze cukor
3 evőkanál cukrozatlan kakaópor
1-2 evőkanál vaj

Sütés közben a locsoláshoz:


1,5 dl tej
1 evőkanál vaj

Elkészítése:

A tészta hozzávalóit dagasztjuk, kelesztjük, majd 25*50 cm-es lappá nyújtjuk. Megkenjük 1-2 evőkanál olvasztott vajjal, majd megszórjuk a cukor és  a kakaó keverékével. Szorosan felcsavarjuk, majd 2-2,5 cm vastag szeletekre vágjuk.
Sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük  és 175 fokon (légkeveréses) 25-30 percig sütjük.

Félidőben, amikor színt kaptak a csigák, forró tej-vaj keverékével meglocsoljuk.

A kész, kihűlt kakaós csiga jól fagyasztható.




2017. október 10., kedd

Eperhabos torta


                                                                    Eperhabos torta






Az epertortákat  általában áprilisban, májusban, az eperszezon idején szoktam sütni. Akkor van a kisebbik fiam születés- és névnapja.  Ez volt az első kedvenc tortája. Már óvodásként odaírta a nevét a torta mellé, tehát adva volt, hogy ezt kellett sütnöm. Azóta több fajta epertortát sütöttem, az epret is már könnyebb beszerezni minden évszakban. A többi piros bogyós gyümölccsel mindig nagy kedvenc.



Hozzávalók:

A piskótához:

4 tojás
4 tetőzött ek. cukor
4 tetőzött ek. liszt
4 tetőzött ek. őrölt mandula


A krémhez:

1,5 tasak őrölt fehér zselatin
300 g eper
75 g cukor
1 vaníliás cukor
1 ek. citromlé
375 ml tejszín

A krém tetejére:

700 g eper
cukor

A bevonathoz:

1 tasak piros tortazselé
1 csapott ek. cukor
250 ml eperlé

250 ml tejszín
1 tasak tejszínszilárdító
1 tasak vaníliás cukor

Elkészítés:

4 tojásfehérjét kemény habbá verünk, 4 ek. cukrot, csipet sót verünk hozzá. 4 tojássárgáját belekeverünk és tovább habosítjuk. 4 ek. lisztet átszitálunk, majd 4 ek. őrölt mandulával együtt beleforgatjuk a krémbe. A tésztát kikent, sütőpapírral bélelt tortaformába (kb. 28 cm) töltjük és a 175-180 fokra előmelegített sütőben készre sütjük (kb. 20 perc).

A kihűlt tortalapot egy tálra tesszük és ráhelyezünk egy papírral bélelt tortakarikát.

1 tasak őrölt, fehér zselatint 3 ek. hideg vízzel elkeverünk, 10 percig áztatjuk.

300 g epret megmosunk, lecsöpögtetjük, szárát eltávolítjuk és pépesítjük. 75 g cukrot, 1 tasak vaníliás cukrot, 1 ek. citromlevet keverünk hozzá. 
A zselatint keverés közben addig melegítjük, amíg elolvad, majd az eperpüréhez adjuk.
Amint a massza sűrűsödni kezd, 375 ml tejszínt kemény habbá verünk, beleforgatjuk.
Az eperhabot a tortakarikában lévő tortalapra öntjük, elsimítjuk és hideg helyre tesszük.

700 g epret megmosunk, lecsöpögtetjük, szárát eltávolítjuk, a szemeket félbevágjuk. Kevés cukorral megszórjuk, egy ideig állni hagyjuk, majd szűrőbe tesszük és a levét felfogjuk.

Az eperlevet vízzel 250 ml-re feltöltjük.
1 tasak piros tortazseléből 1ek. cukorral, 250 ml eperlével a tasakon lévő leírás szerint bevonatot készítünk, majd az eperre ráöntjük.

250 ml tejszínt 1/2 percig verünk, 1 tasak tejszinszilárdítót, 1 tasak vaníliás cukrot szórunk bele és kemény habbá verjük, fogazott csőrű nyomózsákba töltjük, a torta oldalát körbe, függőleges vonalakkal díszítjük.



 

Áfonyás muffin


                                          Áfonyás muffin









Több fajta muffint sütöttem, de csak az áfonyás és a sütőtökös maradt meg, azt sütöm többször. Most az áfonyásról írok. Donna Haynek volt régebben egy televíziós sorozata, onnan mentettem el ezt a receptet. Az áfonyát ősszel szoktam megvenni a piacon és azt fagyasztom le. Nekem is van  áfonyabokrom, de még nem terem annyi rajta, hogy elég lenne. Ehhez a sütihez az apró szemű áfonya jobb. Keményebb és szebben mutat a sütiben.



Hozzávalók 12 darab muffinhoz:


2,5 csésze liszt
1 csapott evőkanál sütőpor
1 csésze kr.cukor
1/2 csésze olaj
1/2 csésze tej
1 tojás
1 tk. vaníliaesszencia
30 dkg mirelit áfonya


Elkészítése:

1 db tojást habosra keverünk a kristálycukorral, hozzákeverjük az olajat, a tejet, majd beleszitáljuk a sütőporos lisztet.
Ezzel is jól elkeverjük. Kivesszük a mélyhűtőből az áfonyát és óvatosan belekeverjük a masszába. 

Muffinformákba töltjük és még a tetejére is rakunk elszórtan az áfonyaszemekből.

180 fokon, 30-35 percig sütjük.

2017. szeptember 27., szerda

Almarózsás pite

                                       Almarózsás pite





A torta nagyon látványos, a krém finom narancsízű. Az almák szeleteléséhez egy jó minőségű, éles szeletelő szükséges. A receptet innen néztem. 

Hozzávalók:

A tésztához:

125 g vaj
70 g porcukor
1 zacskó vaníliás cukor
1 tk. reszelt narancshéj
100 g finomra őrölt mandula
150 g liszt

A krémhez:

400 ml tej
100 ml fehérbor
3 tojás sárgája
1 tk. vaníliakivonat
1 tk. reszelt narancshéj
6 ek. cukor
4 tetőzött ek. liszt

Kemény húsú almák.
Baracklekvár az almák lekenéséhez.

Elkészítése:

22-24 cm-es piteformát kivajazunk, kilisztezünk. 

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, és kibéleljük vele a piteformát. 
Letakarjuk sütőpapírral és berakjuk a hűtőszekrénybe addig amíg  elkészítjük a krémet.
A tojások sárgáját habosra keverjük a cukorral. Hozzáadjuk a vaníliakivonatot, a reszelt narancshéjat,  a lisztet és egy kevés tejet. A  maradék tejet a borral felforraljuk, majd  a tojásos krémet belekeverjük, és sűrű krémmé főzzük. 
Amíg a krém hűl, megpucoljuk az almákat. Zöldséghámozóval vékony, körkörös, hosszú csíkokat vágunk az almából. Rózsákat formázunk belőle.
A lehűlt tésztába beleöntjük a krémet, majd körberakjuk az almarózsákkal. Az almák tetejét vékonyan megkenjük felmelegített baracklekvárral.
180 fokon addig sütjük, amíg aranybarna színű lesz a tészta és az alma.

Hidegen tálaljuk.




2017. szeptember 25., hétfő

Csokis kifli

                                                          Csokis kifli






Régóta kerestem egy finom csokis kifli receptet. Limara oldalán találtam rá. Limara Turbó csokis kiflijét sütöttem meg kisebb változtatással. Narancslekvár helyett baracklekvárt használtam, amit nem kevertem össze a száraz hozzávalókkal, hanem a lekvárt kentem rá a tésztára, majd utána szórtam rá a csokis, kakaós tölteléket. Az ízek harmóniája csodás! A tonkabab, a kandírozott narancs és a keserű csokoládé különlegesen finom ízt ad a kifliknek. A receptet innen néztem.


Hozzávalók a tésztához:

600 g finomliszt
1 tk. só
70 g cukor 
1 nagy tojás
3 dl tej
70 g olvasztott vaj
3,5 dkg élesztô

Hozzávalók a töltelékhez:

120 g étcsokoládé (60-70%-os)
2 ek. kakaópor (natúr)
70 g cukor
1ek. kandírozott narancs (kandírozott  bionarancshéjjal is finom)
1/3 tonkabab lereszelve (elhagyható, de különlegesen finom ízt ad a kiflinek)
Barack- vagy narancslekvár

Lekenéshez 1 tojás.

Elkészítés:

A 3 dl langyos tejhez hozzáadunk 1 kk. cukrot (a 70 g cukorból vesszük el) és a 3,5 dkg élesztőt és felfuttatjuk.

A liszthez keverjük a megmaradt cukrot, sót, olvasztott vajat, a tojást és a felfuttatott élesztőt. Robotgép dagasztófejével addig dagasztjuk, amíg a tészta hólyagos lesz és elválik az edény falától.
Ezt a műveletet elvégezhetjük kenyérsütő géppel is.
Állni hagyjuk, amíg a tészta kétszeresére megkel. 

Amíg a tészta kel, elkészítjük a tölteléket. 
A lekvár kivételével késes aprítóba tesszük a hozzávalókat és finomra őröljük.

A megkelt tésztát 4 egyenlő részre osztjuk és vékony kör alakú lappá nyújtjuk.

Az egyik lapot megkenjük vékonyan lekvárral és megszórjuk a csokis, kakaós töltelék felével. A 2. tésztát is megkenjük vékonyan lekvárral és a lekváros felével ráborítjuk a töltelékre. Sodrófával óvatosan rásimítjuk, hogy stabilan ráragadjon. 16 db egyenlő cikkre vágjuk. A szélesebb részét egy kicsit széltében megnyújtjuk és óvatosan feltekerjük, vigyázva, hogy a csokis töltelék ne folyjon ki az oldalán.

A másik két tésztával is megismételjük ezt a folyamatot.

A feltekert kifliket tojással megkenjük.

Kb. 190 fokos légkeveréses sütőben 20-25 perc alatt megsütjük.
 

2017. szeptember 21., csütörtök

Almatorta

                                  Almatorta




                                                                                                                                                                                                                                                                                                                       
Ezt a tortareceptet sok-sok éve már, hogy kaptam a német nagynénimtől. Azóta sütöm a családomnak és a barátaimnak. Kívülről nem tűnik különlegesnek, viszont annál finomabb. Almadarabok egy narancsízű zselébe ágyazva, rajta puha omlós hab. Egy könnyű, finom torta.


Hozzávalók:

A tésztához:

30 dkg liszt
1 csapott kávéskanál sütőpor
12,5 dkg margarin vagy vaj
10 dkg porcukor
1 zacskó vaníliás cukor
1 nagy tojás

A tészta tetejére:

5-6 db Golden alma
1 zacskó vaníliaízű puding
1 evőkanál cukor
2,5 dl szénsavas Schweppes orange
2,5 dl víz

A krémhez:

3 egész tojás
8 dkg cukor
1 zacskó vaníliás cukor
1 kis doboz tejföl (175 g)

Elkészítés:

A tészta hozzávalóiból tésztát gyúrunk, és fél órára a hűtőszekrénybe tesszük pihentetni.

Egy 26-28 cm-es tortaformát kivajazunk, lisztezünk.

Megpucoljuk az almákat, és negyedekbe, ill. egy picit kisebbre vágjuk. 

Ha lejárt a fél óra, kivesszük a tésztát a hűtőből, gyúródeszkán kinyújtjuk akkorára, hogy a tortaforma oldala is be legyen borítva kb. a 3/4 részéig. Visszatesszük a tortaformát a tésztával a hűtőbe, amíg elkészítjük a zselét.

1 zacskó vaníliapudingot beleszórunk egy lábosba, összekeverjük 1 evőkanál cukorral, majd ráöntjük a szénsavas narancslevet és a vizet. Folyamatosan keverve felfőzzük, majd hagyjuk langyosra hűlni (ne legyen darabos, sima, kenhető legyen).

Amíg a zselé hűl, kivesszük a tésztát a hűtőből, és telerakjuk az alját az almadarabokkal. Ráöntjük a zselét úgy, hogy mindenhol befedje.

175 fokra (légkeveréses) előmelegített sütőbe tesszük 30 percre. Ha időközben nagyon barnulna a tészta széle, vegyük vissza a hőfokot akár 160 fokra. Ez sütőfüggő.

Miközben sül a tortánk, készítsük el a krémet.

3 tojás sárgáját habosra keverjük 8 dkg cukorral és 1 zacskó vaníliás cukorral, majd hozzáadjuk óvatosan a tejfölt. A tojásfehérjét kemény habbá verjük. Egy kanál fehérjehabot hozzáadunk a krémhez, elkeverjük, és csak azután keverjük szép lassan óvatosan hozzá a többi habot (ezt már fakanállal)

Ha lejárt a fél óra, kivesszük a tortát a sütőből, rákanalazzuk a habot és visszatesszük még 30 percre sütni. Ezt is 175 fokon. Ha esetleg itt is nagyon barnulna a hab, csökkentsük a hőfokot.

Ha megsült, vegyük ki a sütőből, és szórjuk meg pirított, szeletelt mandulával vagy szeletelt dióval. 

A formában hagyjuk 1-2 órát hűlni, amíg összeáll, utána csatoljuk le a tortakarikát. Ha teljesen kihűlt, akkor tehetjük csak a hűtőbe. Ez több óra. 



Jó étvágyat a tortához!



2017. szeptember 16., szombat

Fügés-áfonyás mindenmentes, nyers vegán torta

Fügés-áfonyás nyers vegán torta

 




Születésnapoztunk és névnapoztunk a hétvégén. Mivel a családunkban vannak vegán étkezők, sütöttem egy nyers vegán tortát. Áfonya- és fügeszezon van, ezért esett erre a választásom. Ezt a receptet már egy éve elmentettem, azóta készültem megsütni. Örülök, hogy végül rászántam magam. Nagyon finom, jó állagú torta. A chiamagtól szépen megköt és jól szeletelhető. 

Hozzávalók:

Az alaphoz:

1 csésze pisztácia
Fél csésze makadámdió (sima diót használtam)
Fél csésze kimagozott datolya (9-10)
1 teáskanál fahéj
Fél teáskanál szerecsendió
Fél teáskanál tengeri só

A krémhez:

1 és fél csésze kesudió (éjszakára beáztatni)
1 csésze kókuszkrém
Fél csésze kókuszolaj
Fél csésze vegán joghurt
Fél csésze juharszirup
Negyed csésze chiamag
1 tk citromhéj
1 tk vaníliabab-kivonat
2 érett füge
1 csésze fagyasztott áfonya

A díszítéshez:
friss, érett füge, aprított pisztácia, friss áfonya és kókuszpehely.

Elkészítése:

Egy 20-22 cm-es tortaforma aljába sütőpapírt teszünk. A pisztáciát, a datolyát és a diót forró vízben jól megmossuk. A kimagozott datolyát hagyhatjuk 1-2 percig ázni a vízben.
A tortaalap összes hozzávalóját a fűszerekkel együtt belerakjuk egy késes aprítóba. Addig aprítjuk, amíg apró morzsás lesz és már egy kicsit ragad. Kivesszük az aprítóból és belenyomkodjuk a tortaforma aljába. Betesszük a mélyhűtőbe.

A krém hozzávalóit tegyük a késes aprítóba és addig dolgoztassuk a gépet, amíg a krém sima, krémes állagú lesz. Ez elég sokáig tart, a gép erősségétől is függ. Az alap úgy szép, ha egy kicsit darabos, de a krémnek simának kell lennie.
Öntsük a krémet az alap tetejére és tegyük vissza 2-3 órára a mélyhűtőbe. Tálalás előtt fél órával vegyük ki. (Én 2 órát hagytam a mélyhűtőben, ennyi idő alatt jól megkötött, de nem fagyott meg.)
Díszítsük felvágott fügével, aprított pisztáciával, friss áfonyával és kókuszpehellyel. 

Az érdekessége ennek a tortának az, hogy amíg a legtöbb nyers tortát vissza kell fagyasztani, ezt nem szükséges, mert a chiamag megköti, és gyönyörűen szeletelhető.