Eperhabos torta
Az epertortákat általában áprilisban, májusban, az eperszezon idején szoktam sütni. Akkor van a kisebbik fiam születés- és névnapja. Ez volt az első kedvenc tortája. Már óvodásként odaírta a nevét a torta mellé, tehát adva volt, hogy ezt kellett sütnöm. Azóta több fajta epertortát sütöttem, az epret is már könnyebb beszerezni minden évszakban. A többi piros bogyós gyümölccsel mindig nagy kedvenc.
Hozzávalók:
A piskótához:
4 tojás
4 tetőzött ek. cukor
4 tetőzött ek. liszt
4 tetőzött ek. őrölt mandula
A krémhez:
1,5 tasak őrölt fehér zselatin
300 g eper
75 g cukor
1 vaníliás cukor
1 ek. citromlé
375 ml tejszín
A krém tetejére:
700 g eper
cukor
A bevonathoz:
1 tasak piros tortazselé
1 csapott ek. cukor
250 ml eperlé
250 ml tejszín
1 tasak tejszínszilárdító
1 tasak vaníliás cukor
Elkészítés:
4 tojásfehérjét kemény habbá verünk, 4 ek. cukrot, csipet sót verünk hozzá. 4 tojássárgáját belekeverünk és tovább habosítjuk. 4 ek. lisztet átszitálunk, majd 4 ek. őrölt mandulával együtt beleforgatjuk a krémbe. A tésztát kikent, sütőpapírral bélelt tortaformába (kb. 28 cm) töltjük és a 175-180 fokra előmelegített sütőben készre sütjük (kb. 20 perc).
A kihűlt tortalapot egy tálra tesszük és ráhelyezünk egy papírral bélelt tortakarikát.
1 tasak őrölt, fehér zselatint 3 ek. hideg vízzel elkeverünk, 10 percig áztatjuk.
300 g epret megmosunk, lecsöpögtetjük, szárát eltávolítjuk és pépesítjük. 75 g cukrot, 1 tasak vaníliás cukrot, 1 ek. citromlevet keverünk hozzá.
A zselatint keverés közben addig melegítjük, amíg elolvad, majd az eperpüréhez adjuk.
Amint a massza sűrűsödni kezd, 375 ml tejszínt kemény habbá verünk, beleforgatjuk.
Az eperhabot a tortakarikában lévő tortalapra öntjük, elsimítjuk és hideg helyre tesszük.
700 g epret megmosunk, lecsöpögtetjük, szárát eltávolítjuk, a szemeket félbevágjuk. Kevés cukorral megszórjuk, egy ideig állni hagyjuk, majd szűrőbe tesszük és a levét felfogjuk.
Az eperlevet vízzel 250 ml-re feltöltjük.
1 tasak piros tortazseléből 1ek. cukorral, 250 ml eperlével a tasakon lévő leírás szerint bevonatot készítünk, majd az eperre ráöntjük.
250 ml tejszínt 1/2 percig verünk, 1 tasak tejszinszilárdítót, 1 tasak vaníliás cukrot szórunk bele és kemény habbá verjük, fogazott csőrű nyomózsákba töltjük, a torta oldalát körbe, függőleges vonalakkal díszítjük.
A kihűlt tortalapot egy tálra tesszük és ráhelyezünk egy papírral bélelt tortakarikát.
1 tasak őrölt, fehér zselatint 3 ek. hideg vízzel elkeverünk, 10 percig áztatjuk.
300 g epret megmosunk, lecsöpögtetjük, szárát eltávolítjuk és pépesítjük. 75 g cukrot, 1 tasak vaníliás cukrot, 1 ek. citromlevet keverünk hozzá.
A zselatint keverés közben addig melegítjük, amíg elolvad, majd az eperpüréhez adjuk.
Amint a massza sűrűsödni kezd, 375 ml tejszínt kemény habbá verünk, beleforgatjuk.
Az eperhabot a tortakarikában lévő tortalapra öntjük, elsimítjuk és hideg helyre tesszük.
700 g epret megmosunk, lecsöpögtetjük, szárát eltávolítjuk, a szemeket félbevágjuk. Kevés cukorral megszórjuk, egy ideig állni hagyjuk, majd szűrőbe tesszük és a levét felfogjuk.
Az eperlevet vízzel 250 ml-re feltöltjük.
1 tasak piros tortazseléből 1ek. cukorral, 250 ml eperlével a tasakon lévő leírás szerint bevonatot készítünk, majd az eperre ráöntjük.
250 ml tejszínt 1/2 percig verünk, 1 tasak tejszinszilárdítót, 1 tasak vaníliás cukrot szórunk bele és kemény habbá verjük, fogazott csőrű nyomózsákba töltjük, a torta oldalát körbe, függőleges vonalakkal díszítjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése