2020. szeptember 4., péntek

Szilvás pite

    Szilvás pite


    


Még javában tart a szilvaszezon, most érdemes elkészíteni ezt a pitét. Akinek sok szilvája van, érdemes lefagyasztani, mert így egész évben lehet belőle sütni. Már többször készítettem fagyasztott szilvával, nagyon finom úgy is. 
A sütemény tésztája a piskóta laza, könnyed tésztájához hasonló, ízre finomabb, jobban illik a szilvához.
Érdemes megvárni, amíg kihűl, mert úgy sokkal szebben szeletelhető.
                                                                    

Hozzávalók:

35 dkg liszt
10 g sütőpor
3 db tojás
24 dkg porcukor
1 zacskó vaníliás cukor
70 ml olaj
3 dl tej
1 kg szilva
Fahéjas porcukor


Elkészítése:

Egy 25*35 cm-es tepsit kivajazunk vagy sütőpapírral kibélelünk.* Én most egy kisebb méretű tepsit használtam, így maradt egy kis tésztám, amit beleöntöttem a képen látható szív alakú kerámia sütőformába.


A szilvákat megmossuk, kimagozzuk, a kisebbeket félbe, a nagyobbakat negyedekbe vágjuk. 
A lisztet átszitáljuk és belekeverjük a sütőport. A tojásokat kettéválasztjuk. A fehérjét egy tálban egy csipet sóval és 4 dkg porcukorral kemény habbá verjük. A tojások sárgáját egy másik tálban krémesre keverjük a 20 dkg porcukorral és a vaníliás cukorral. Lassan adagolva hozzákeverjük az olajat, tovább krémesítve a krémet, majd a tejet. Végül a sütőporos lisztet és a keményre felvert tojásfehérjét felváltva, óvatosan, lazán belekeverjük. 
Az előkészített sütőformába beleöntjük a tésztát, egyenletesen elsimítjuk, és telerakjuk a szilvadarabokkal.
175 fokon (légkeveréses) 40-45 percig sütjük. 
A légkeveréses sütési mód és a hőfok is sütőfüggő.
A kihűlt süteményt fahéjas porcukorral megszórjuk.


*Én a tepsit a két rövidebb oldalát szabadon hagyva sütőpapírral béleltem ki. A rövidebb oldalakat kivajaztam és megszórtam liszttel. Az elkészült süteményt a forma két hosszabb oldalán lévő sütőpapírral könnyen ki tudtam emelni. A süteményt hűtőrácson hagytam kihűlni és utána szeleteltem. 


Jó sütögetést mindenkinek! 







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése