Meggyes-vaníliakrémes piramis
Egy régen elfelejtett retró recept.
Karácsonykor sok aprósüteményt készítettem. Szokás szerint mindenkit megkérdeztem, hogy mit szeretne. A lányom kérése a keksztekercs volt. Elkezdtem nosztalgiázni, előjöttek az emlékek és eszembe jutott, hogy régen, amikor még kicsik voltak a gyermekeim, milyen sokszor készítettem keksztekercset, kókuszgolyót, csokoládés háztetőt és piramist. Mostanában már egyre ritkábban készítem, sőt a piramis már el is lett felejtve.
A régi formámat már nem is találtam meg, ezért vettem egy újat és elkészítettem. Annyira megtetszett, hogy tervezem többféle ízesítéssel is az elkészítését. Bevallom kicsit munkaigényes, de a szépsége kárpótol. Nagy előnye, hogy saját ízlésünk szerint variálhatjuk a darált keksz és a krém mennyiségét és ízesítését.
Hozzávalók:
20 dkg darált keksz
10 dkg porcukor
7 dkg vaj
5 dkg darált dió
3-4 ek tej
3 ek cukrozatlan kakaópor
1 ek rum
Krém.
10 dkg vaj
8 dkg porcukor
1 tk rumaroma
1/2 zacskó (2g) vaníliaízű pudingpor
1,5 dl tej
Befőtt meggy
Tetszés szerinti keksz a piramis aljára (én cukormentes gullón, Maria kekszet használtam).
Elkészítése:
Először elkészítjük a krémet, hogy legyen ideje kihűlni.
1/2 zacskó pudingport elkeverünk egy kávéskanál cukorral, egy kevés tejjel és a zacskón lévő előírás szerint megfőzzük, majd lehűtjük.
A maradék porcukrot a vajjal és a rumaromával krémesre keverjük, majd hozzákeverjük a sűrű krémmé főzött és lehűtött pudingot. A krémet cukrászzacskóba töltjük és hűtőbe tesszük.
A többi hozzávalót, a darált kekszet, a porcukrot, a kakaót, a diót, a vajat, a tejet és a rumot homogén masszává gyúrjuk, és ezt a masszát is betesszük a hűtőbe egy kis időre.
A piramis elkészítéséhez porcukorral szórjuk meg a forma belsejét, majd rázzuk ki belőle a felesleges cukrot.
A kekszmasszából törjünk le kb. 3-4 dkg-os darabot, attól függően, hogy ki milyen vastagra szeretné a kekszes burkolatot. Formáljunk belőle kis golyót és hempergessük meg porcukorban. A felesleget erről is szedjük le. Ennek a műveletnek az elvégzésére azért van szükség, hogy a tészta könnyen elváljon a formától.
A golyókat nyomjuk bele a formába, a cukrászzacskó segítségével töltsünk bele egy kevés krémet, helyezzünk bele egy szem meggyet, majd fedjük be krémmel. A tetejére helyezzünk kekszet, fordítsuk meg és óvatosan szedjük ki a formából.
Hűtsük le 5-6 órára, hogy megszikkadjon. Tálalás előtt tetszés szerint szórjuk meg porcukorral vagy kókuszreszelékkel.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése