2018. április 25., szerda

Epres–panna cottás csokis pite

    Eprespanna cottás csokis pite






Ez a torta egy nagy kedvenc. Alig várom minden évben az eperszezont, hogy megsüthessem. A kétféle csokoládé az eperrel mámorítóan finom, az átpasszírozott epervelőből készült öntet a tetején még egy plusz ráadás. Fantasztikus sütemény!



A csokis pitéhez Anna Olson csokis pitetésztáját használtam. A pitetészta hozzávalójánál az eredeti receptet írom, zárójelben az általam használt mennyiséget.


Hozzávalók: 

A csokis pitéhez: 


1/2 csésze sótlan, szobahőmérsékletű vaj (11 dkg)
1/2 csésze szitált porcukor (10 dkg)
3 db nagy tojás sárgája
1 csésze süteményliszt (16 dkg)
1/4 csésze holland kakaópor (3 dkg)
2 ek kukoricakeményítő
1/2 tk só

A fehér csokoládés panna cottához:

300 ml tejszín

100 ml tej
30 g cukor
170 g fehér csokoládé
1/2 tk vaníliaőrlemény (elhagyható, anélkül is finom)
12 g Dr Oetker  étkezési zselatin

Kb. 400 g eper a panna cotta tetejére


Az epermázhoz:


300 g eper 
1-2 ek víz
1/2 citrom leve
2 ek cukor
3 lapzselatin

Elkészítése:


A pitetésztához a vajat a cukorral elkeverjük, egyenként hozzáadagoljuk a tojások sárgáját, majd beleszitáljuk a száraz hozzávalókat (liszt, kakaópor, kukoricakeményítő, só). Ezekkel is elkeverjük, majd folpack fóliába csomagolva minimun 30 percre hűtőbe tesszük. Ha lejárt az idő, enyhén lisztezett gyúródeszkán kisodorjuk, bevonjuk vele a 24 cm-es piteformát. Villával megszurkáljuk az alját és visszatesszük  hűtőbe újabb 30 percre. Ha lejárt az idő, kivesszük a hűtőből, sütőpapírt teszünk bele és száraz babot szórunk a tetejére. 175-180 fokon (sütőfüggő), 15 percig sütjük, majd kivesszük a babot  és üresen még 5-8 percig sütjük. Félretesszük hűlni és elkészítjük a panna cottát.

A zselatinport 4 ek hideg vízbe áztatjuk.

A tejszínt, a tejet, a cukrot, a vaníliaörleményt felforraljuk és az apróra tördelt fehér csokoládéra öntjük. 2-3 percig állni hagyjuk, majd addíg kevergetjük, amíg teljesen elolvad a csokoládé. A megkötött zselatint gyenge tűzön vagy a mikróban 1-2 másodperc alatt megolvasztjuk (nem szabad forrnia, mert elveszti a zselésítő hatását) és hozzáadjuk a csokis tejszínhez. Ha elkezd dermedni, beleöntjük a kihűlt pitetésztába, majd hideg helyre tesszük legalább 5-6 órára, amíg megszilárdul. Én általában este készítem el és reggelig áll a hűtőben.

Az epermázhoz a zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk. Az epret apró darabokra vágjuk, hozzáadjuk a cukrot, a citomlevet, egy kevés vizet, és addig főzzük, amíg az eper elkezd puhulni. Főzés végén szedjük le a habot, hogy sima mázunk legyen. Botmixerrel pürésítjük, egy szitán átpasszírozzuk és belekeverjük a kinyomkodott zselatinlapokat. 

A panna cottás pitét díszítsük fel tetszés szerint az eperrel, öntsük rá az eperszószt, majd tegyük a hűtőbe megdermedni, hogy szépen tudjuk szeletelni.
Ezek után már csak gyönyörködjünk a szépségén és élvezzük az ízét.




Jó étvágyat a tortához!






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése