2019. május 4., szombat

Epres pite

                                                   
                                                                                  Epres pite






Ezt az epres pitét a lányommal közösen sütöttük. Az ötletet  Martha Stewart  Strawberry Cake receptje adta.
 A pite elkészítése nagyon egyszerű és gyors. A sütéshez  érett, de kemény eperszemeket  használjunk, akkor szépen megtartja az eper a formáját, nem esik össze, így a pite látványosabb és az eper íze is jobban érvényesül. 

Hozzávalók:

1 1/2 csésze liszt
1 1/2 tk. sütőpor
1/2 kk. só
6 ek. olvasztott vaj + a forma kikenéséhez
1 csésze cukor + 2 ek. a tetejére*
1 tk. vaníliakivonat
1 db nagyobb (L-es) tojás 
1/2 csésze tej
Kb. 50 dkg eper
Szeletelt mandula


Elkészítése:

A lisztet átszitáljuk, belekeverjük a sütőport és a sót. A vajat a cukorral habosra keverjük** (kb. 3 perc), hozzáadjuk a tojást, tovább habosítjuk, majd beleöntjük a vaníliakivonatot. A mixer lassú fokozatával felváltva hozzáadjuk a lisztet és a tejet.

Egy 25 cm-es piteformát kivajazunk és beleöntjük a vajas tésztát. Mi egy hasonló méretű szilikon szív tortaformát használtunk. A tésztát egyenletesen elsimítjuk, majd vágásukkal lefelé beborítjuk a félbevágott eperszemekkel.



Az eperszemeket enyhén belenyomkodjuk a tésztába, majd megszórjuk 2 ek. cukorral és szeletelt mandulával. Légkeverős sütőben 175 fokon 10 percig, majd 165 fokon 40-45 percig sütjük. Akkor jó a tészta, ha a színe aranybarna, tapintásra rugalmas, és ha beleszúrunk egy hústűt vagy egy vékony pengéjű hegyes kést, nem ragad rá a tészta.






*A cukor mennyisége variálható. Ízlés szerint a tésztába is lehet kevesebbet tenni és a tetejére is elég 1 ek. cukor.

**A vajat ha kikeverjük a cukorral, addig keverjük, amíg a krém színe kivilágosodik és habosan krémes.











Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése