2022. október 22., szombat

Sütőtökös kocka

                                                                       Sütőtökös kocka




Szeretem a sütőtököt. Ilyenkor ősszel sok finomságot készítek belőle. Ez a sütemény is kedvencem lett. Anna Olson Pumkin chiffon bars süteményét formáltam át saját ízlésem szerint. A sütemény tojásmentes, és mivel gluténmentes kekszet használtam az alapnál, gluténmentes is. Egyszerűen és gyorsan elkészíthető, sütés nélkül. Nagyon jól fagyasztható, akár érdemes többet is készíteni és lefagyasztani, így bármikor elő lehet venni belőle ha váratlan vendégünk jön, vagy csak szeretnénk egy finom sütit enni a kávénkhoz. A dióval és fahéjjal ízesített mascarponés tejszín nagyon jól harmonizál a sütötök ízével. 




Hozzávalók:

A kekszes alaphoz:

170 g digestive keksz
100 g vaj

A sütőtökös krémhez:

360 g sütőtökpüré*
175 ml tej
300 ml tejszín
100 g cukor
1/2 tk őrölt fahéj
1/4 tk örölt gyömbér
9 lap zselatin

A díszítéshez:

200 ml tejszín
130 g mascarpone
1 ek porcukor
1 zacskó habfixáló
fahéj  
diódarabok

Elkészítése:

Először elkészítjük a sütőtökpürét.*

Egy 20*20 cm-es sütőformát kibélelünk sütőpapírral úgy, hogy 
majd az elkészült süteményt ki tudjuk emelni a formából. 
Nekem egy 20*20 cm-es sütökeretem van, ezért én úgy oldottam meg, hogy az aljába sütőpapírt helyeztem és az oldalait vax fóliával (acetát fóliával) béleltem ki. Mindkét megoldás használható.

A kekszet egy kisebb késes aprítóban aprítsuk apróra, majd egy tálban keverjük össze az olvasztott vajjal. Ezt a morzsát egyenletesen nyomkodjuk bele a sütőforma aljába, majd tegyük a hűtőszekrénybe addig, amíg elkészítjük a krémet.

A zselatinlapokat egy edényben áztassuk be hideg vízbe 4-5 percre. A tejet mérjük ki egy lábosba, adjuk hozzá a fűszereket és a cukrot, majd  kevergetve addig melegítsük (ne forraljuk), amíg a cukor felolvad. Adjuk hozzá a víztől kinyomkodott zselatint, és azzal is keverjük el. Adjuk hozzá a sütőtökpürét,  ismét keverjük jól össze, és tegyük félre kihűlni. A tejszínt verjük fel kemény habbá, majd több részletben adagoljuk hozzá a kihűlt sütötökös krémhez. Ezt a krémet öntsük rá a kekszes alapra, simítsuk el és rakjuk vissza a hűtőbe 5-6 órára vagy egy éjszakára, amíg megköt a krém. 

Az elkészült süteményt emeljük ki a sütőformából, majd forró  vízbe mártott, szárazra törölt éles késsel vágjuk tetszőleges méretű, egyenlő kockákra.
A tejszínt keverjük össze a mascarponéval és a cukorral, majd egy habfixáló segítségével verjük fel kemény habbá.  Az elkészült krémmel díszítsük fel a süteményt, majd szórjuk meg fahéjjal és előzőleg megmosott, sütőben pirított diódarabokkal.

-



*A sütőtökpüré elkészítéséhez szürke héjú, sárga húsú, "nagydobosi" sütötököt használtam. Egy kisebb méretű tök felét feldaraboltam, majd 180 fokon (légkeveréses) kb. 40-45 percig sütöttem. A sütés ideje függ a darabok méretétől. Figyelni kell, ha puha a húsa, akkor jó. Nem szabad elégetni. Ha elkészült, hámozzuk ki a krémet a megpirult szélekből és pürésítsük.




2022. szeptember 18., vasárnap

Csokoládés banánkenyér (tej-, cukor és gluténmentes)

                                        Csokoládés banánkenyér (tej-, cukor és gluténmentes)





Imádom ezt a finomságot! Omlós, puha, könnyed és nagyon csokis. Az elkészítéséhez érett, nagyobb banánokat használjunk. Rakhatunk hozzá mogyorót, diót, de akár mazsolát is, nem fogja elrontani. Napokig friss marad, jól fagyasztható. Végigolvasva a hozzávalókat látszik, hogy egészséges hozzávalókból áll, és ha a görög joghurttot lecseréljük növényi joghurtra, még tejmentes is. Ajánlom kipróbálásra mindenkinek! 


Hozzávalók:

90 g bio teljes kiőrlésű hajdinaliszt
90 g bio telses kiőrlésű, gluténmentes zabliszt
35 g bio kakaó (Alnatura, Dm)
1 tk szódabikarbóna
1/2 tk sütőpor
Csipet só

2 db bio tojás
3 db bio banán 
50 ml bio juharszirup
115 g görög joghurt (tejmentesség esetén Alpro natúr kókuszjoghurt 120 mg) *
1 tk vaníliakivonat

Tetszés szerint enyhén lepirított, félbevágott mogyorószemek, ill. diódarabok.

A tetejére 1 db banán.


Elkészítése:

Melegítsük elő a sütőt alsó-felső sütési módban 180 fokra.
Egy 25*10 cm-es kenyérsütő formát béleljünk ki sütőpapírral.

Egy tálban keverjük össze a száraz hozzávalókat. Egy másik tálban keverjük habosra a tojást a juharsziruppal, keverjük hozzá a joghurtot, a pépesre összeturmixolt banánt és a vaníliakivonatot. Adagolva keverjük hozzá a száraz hozzávalókat, a legvégén félbevágott mogyoró-, esetleg diódarabokat. Öntsük bele a kibélelt kenyérformába, és a tetejét félbevágott banánnal díszítsük.
Süssük 180 fokon (alsó-felső) 45 percig.

*A banánkenyeret már elkészítettem görög joghurttal is és az Alpro natúr kókuszos joghurtjával is. Mindkét fajta joghurttal nagyon finom, ezért merem ajánlani tejmentesen étkezőknek is.


Recept ötlete innen: https://foodlovin.de/schokoladen-bananenbrot/





2022. augusztus 20., szombat

Áfonyás pite tejfölös-pudingos krémmel

        
                   Áfonyás pite telfölös-pudingos krémmel




Vannak szezonális süteményeim, melyek idényjellegű, friss gyümölcsökből készülnek, ilyen ez az áfonyás pite is. Évekkel ezelőtt találtam rá erre a receptre, azóta minden nyáron többször is megsütöm. Ezen a nyáron is már harmadszor sütöttem. Nagyon sok áfonya van ilyenkor a piacon, többféle méretben. Ehhez a süteményhez az apró szemű, roppanós, friss áfonyát használom. Vannak sütemények, melyekhez kíválóan alkalmas a fagyasztott áfonya is (az áfonyás muffinomat is mindig fagyasztott gyümölcsből készítem), de ehhez a süteményhez csak friss gyümölcsöt használok. A süteményt két részletben kell sütni. Az alsó áfonyás, vajas tészta már önmagában is tálalható lenne, viszont a tojáslikőrös, tejfölös, pudingos krémtől kellemesen lágy, krémes, ízletes sütemény lesz. 
A kész sütemény nagyon jól fagyasztható.  Áfonyakedvelőknek kifejezetten ajánlom!



Hozzávalók:

A tésztához:

200 g liszt
1 tk sütőpor
150 g cukor
200 g vaj
4 db tojás
1 ek vaníliás cukor
1 tk reszelt citromhéj
225 g friss áfonya

A krémhez:

300 ml tej
1 zacskó Dr.Oetker vaníliaízű pudingpor (40 g)
2 ek cukor
1 ek vaníliás cukor
100 ml tojáslikőr (elhagyható, de tojáslikőr nélkül 100 ml-rel több tejet kell használni a pudinghoz)
450 g tejföl 
225 g friss áfonya
75 g szeletelt mandula

Elkészítése:

Egy csatos sütőforma (belső mérete: 38*25 cm) oldalait vajazzuk, lisztezzük be, és az aljába helyezzünk sütőpapírt.
A puha vajat keverjük krémesre a cukorral, egyenként adagoljuk hozzá a tojásokat, majd keverjük ezzel is krémesre. Szitáljuk bele a sütőporos lisztet, és a kézi habverő gyengébb fokozatával keverjük bele a lisztet a krémbe. 


Öntsük bele a tésztát a sütőformába, kenjük egyenletesen el, majd szórjuk rá az áfonyát és kissé  nyomkodjuk bele a tésztába.


Előmelegített sütőben süssük 180 fokon, 10-15 percig.
Miközben sül a tészta, készítsük el a krémet. 300 ml tejet forraljunk fel, a pudingport a cukorral, a vaníliás cukorral és egy kevés tejjel 
keverjük össze, majd a pudingot előírás szerint főzzük meg. Keverjük hozzá a tojáslikőrt, majd végül lazán keverjük bele a tejfölt (jó minőségű, sűrű tejfölt használjunk). A krémet öntsük rá a megsült tésztára,  egyenletesen kenjük el, majd szórjuk meg áfonyával és mandulaszeletekkel.  

       

Süssük ezzel is 15-20 percig (sütőfüggő).

Várjuk meg, amíg langyosra hűl és távolítsuk el a sütőkeretet.


Kihűlés után szeleteljük, majd tetszés szerint szórjuk meg porcukorral. 

Végül szeretném megjegyezni, hogy a sütemény langyosan, szobahőmérsékleten a legfinomabb. Hűtőszekrényben a hidegtől a pudingos krém megszilárdul, megköt. Másnap, illetve harmadnap tálalás, fogyasztás előtt 1/2-1 órával vegyük ki a hűtőszekrényből. A merészebbek 3-4 mp-re rámelegíthetnek, így még a harmadik napon is olyan lesz az állaga, mintha most vettük volna ki a sütőből. Ez a saját véleményem, a férjem szerint hidegen is nagyon finom!

Mindenki saját ízlése szerint próbálkozzon. A sütemény ha nem is annyira fotogén, nagyon finom!


Recept ötlete innen: 
https://kochenausliebe.com/einfacher-blechkuchen-mit-schmand-und-blaubeeren/









2022. augusztus 6., szombat

Csokoládés-sajtkrémes túrótorta

                                                   Csokoládés-sajtkrémes túrótorta





Ezen a nyáron hosszabb ideig tartózkodtam külföldön, így a blogom írása háttérbe szorult. Sütni sütögettem, de receptírásra már nem maradt időm. Ezt a süteményt egyik bevásárlásom alkalmával láttam meg egy újságban, és mivel közeledett a férjem névnapja, gondoltam elkészítem, imádja a túrós süteményeket. A díszítéséhez tejszinhabot, rengeteg gyönyörű, friss, színes gyümölcsöt, csokoládéforgácsot használtam, és elkészítettem még hozzá a kedvenc gyümölcsszószunkat is. 




                          
A torta  egyszerűen, gyorsan elkészíthető, a krémtúró és a tejszín mellett sajtkrémet is tartalmaz, ezért ízvilágában a sajttorták és a túrótorták között helyezkedik el. A túrós sütemények kedvelői mindenképpen próbálják ki. A  sok friss gyümülcs, a tejszínhab, a gyümölcsszósz elmaradhatatlan. Mivel nem tartalmaz lisztet, gluténmentesen étkezők is fogyaszthatják. 

Hozzávalók:

100 g étcsokoládé
4 db tojás (M)
100 g cukor
500 g krémtúró
200 g krémsajt
1 cs. vaníliaízű pudingpor (dr Oetker)
200 g tejszín

Díszítéshez:

200 g tejszín
Ribizli, málna, áfonya, csokoládéforgács
Málna coulis

Elkészítése:

Egy 25 cm hosszú kenyérformát vajazzunk, lisztezzünk be.
Vízgőz felett olvasszuk meg az étcsokoládét.
A tojásokat keverjük krémesre a cukorral, majd egyenként keverjük hozzá a túrót, a krémsajtot, a pudingport és a tejszínt.
A sajtkrémes túrókrém 1/3 részéhez keverjük hozzá az olvasztott csokoládét, öntsük bele a sütőformába, majd a megmaradt 2/3 rész krémet öntsük a tetejére.
Süssük 180 (alsó-felső), vagy 160 (légkeveréses) fokon kb. 45 percig (sütőfüggő). Ha elkészült, hagyjuk a lezárt sütőben pihenni 15 percig, majd vegyük ki a sütőből és hagyjuk a formában kihűlni. Ha kihűlt, vegyük ki a formából, rakjuk 1-2 órára a hűtőbe, utána díszíthetjük, tálalhatjuk. Díszítsük tejszínhabbal, piros bogyós gyümölcsökkel, málna coulis-val, csokoladéforgáccsal.
Málna coulis receptje itt megtekinthető: https://pitemania.blogspot.com/2021/01/gateau-au-chocolat.html









2022. április 20., szerda

Áfonyás sajttorta

                                                                        Áfonyás sajttorta



A sütés nélküli sajttorták elkészítése nagyon egyszerű, a sokféle gyümölccsel nagyon változatossá, ízletessé készíthetjük el a tortáinkat. A díszítésével csodákat lehet varázsolni. Én már szinte sajtortafüggő lettem, nagyon szeretek a délutáni kávém mellé 1-1 szeletet elfogyasztani. Általában philadelphia krémsajtot használok, de próbáltam már más natúr krémsajttal is, azzal is nagyon finom. A krémeket variálni lehet, keverhetünk a sajtkrémhez tejfölt, joghurtot, tejszínt, attól függően, hogy milyen gyümölcsöt használunk. Bátran kisérletezzen mindenki.

Hozzávalók:

A kekszes alaphoz: 

130 g digestive keksz
60 g vaj
20 g darált mandula

A natúr sajtkrémhez:

5 lapzselatin
300 g krémsajt
1,5 tk vaníliakivonat
1,5 tk citromlé
115 g görög joghurt
75 g cukor

Az áfonyás sajtkrémhez:

4 lapzselatin
115 g áfonya
225 g krémsajt
1,5 tk citromlé
115 g görög joghurt
110 g cukor

Az áfonyás zseléhez:

120 g áfonya
40 g cukor
60 g víz
2,5 lapzselatin


Elkészítése:

Egy 19-20 cm-es csatos tortaforma alját béleljük ki sütőpapírral, az oldalát tortafóliával (vax fólia).
A kekszet egy késes aprítógépben aprítsuk apróra. A vajat egy lábosban olvasszuk fel. Egy tálban keverjük össze a darált kekszet, a darált mandulát és az olvasztott vajat. Ezt a morzsát egyenletesen nyomkodjuk bele a tortaformába, majd tegyük a hűtőszekrénybe addig, amíg elkészítjük a krémet.

A világos sajtkrémhez áztassuk a zselatinlapokat 10 percig hideg vízben. 
Egy tálban kézi habverővel keverjük el a krémsajtot a cukorral, a vaníliával, a citromlével, majd keverjük hozzá a görög joghurtot. A zselatinlapokat vegyük ki az áztató vízből és 1 ek vízzel melegítsük addíg, amíg elolvad (nem szabad felforralni).
Egy kevés sajtkrémmel keverjük el, majd kézi habverővel egyenletesen keverjük hozzá a többi krémhez. Ezt a sajtkrémet öntsük rá a kekszes alapra, símítsuk el, majd tegyük vissza a hűtőbe lehűlni.

Közben készítsük el az áfonyás krémet.
A lapzselatinokat áztassuk 10 percig hideg vízben. 
Az áfonyát 45 g cukorral gyenge tűzön melegítsük fel, ha elkezd forrni és már elolvadt a cukor, zárjuk el a tüzet, turmixoljuk, pürésítsük, majd egy szűrön passzírozzuk át.
A víztől kinyomkodott zselatinlapokat keverjük el a meleg áfonyapürében.
Egy tálban keverjük össze a sajtkrémet a megmaradt cukorral, a citromlével és a görög joghurttal. Keverjük hozzá a langyos áfonyapürét, majd öntsük a világos sajtkrémre. Simítsuk el, majd tegyük vissza a hűtőbe 2-3 órára, amíg a krém megdermed. 

Az áfonyazseléhez áztassuk 10 percig hideg vízben a  zselatinlapokat.
Az áfonyát a cukorral és a vízzel forraljuk fel, főzzük 1-2 percig, pürésítsük, majd egy szűrőn többször szűrjük át, hogy szép sima legyen. Mérjük le. Öntsünk hozzá annyi folyadékot (víz, áfonyalé), hogy 180 ml áfonyalevet kapjunk. A meleg áfonyalében oldjuk fel a víztől kinyomkodott zselatinlapokat, majd a langyos áfonyalevet öntsük rá a sajtkrém tetejére. Tegyük vissza a hűtőbe 5-6 órára, hogy a krém és az áfonyazselé is megszilárduljon.
A lehűlt tortáról csatoljuk le a tortaforma oldalát, óvatosan távolítsuk el a széléről a vax fóliát, helyezzük tortatálra, és közvetlen tálalás előtt díszítsük. 

A díszítéséhez használhatunk mini habcsókokat, ehető virágokat, illatos fűszernövényeket, de sorolhatnék még sok mindent. 
Én a  svájci habcsókot már előző héten megsütöttem és egy üvegedényben tároltam. 2 tojásfehérjéből egy tepsi habcsók készült. Zárt edényben sokáig eláll.
A svájci habcsók receptje megtalálható a hattyús gesztenyetorta receptleírásánál.

Arra viszont figyelni kell, hogy csak tálalás előtt díszítsük, mert hosszabb állás után a habcsók alja megpuhul a párától, bár ez az élvezeti értékén semmit nem változtat.


















2022. január 28., péntek

Diós linzerkarika

                              

                                        Diós linzerkarika



A legújabb kedvencem. Finom, vajjal készült linzertészta sok-sok dióval. A preckedlihez hasonló diós linzer, margarin és zsír nélkül. Egyszerű az elkészítése, bedobozolva hűvös helyen hetekig eláll. Egy adag tésztából 50 db sütemény lesz.


Hozzávalók:

200 g vaj
140 g cukor
8 g vaníliás cukor
Csipet só
1 db tojás +1 t. sárgája
380 g liszt 1 tk sütőpor


A linzerkarika tetejére 1 db tojásfehérje és kb. 15 dkg aprított dió.



Elkészítése:


A vajat a kristálycukorral, a vaníliás cukorral és a sóval habosra keverjük, hozzáadunk  1 db tojást és 1 tojás sárgáját, ezzel is krémesre keverjük, majd egy szilikon spatula segítségével, adagolva hozzákeverjük az előzőleg sütőporral elkevert lisztet. A végén kézzel átgyúrjuk, és lefóliázva betesszük a hűtőbe 30 percre.
Amíg hűl a tészta, egy aprítógépben kisebb darabokra aprítjuk a diót.
A lehűlt linzertésztát enyhén lisztezett munkafelületen 5 mm vastagra kisodorjuk, és egy 6 cm átmérőjű linzer aprósütemény kiszúróval kiszaggatjuk. A kiszaggatott tésztagyűrűk tetejét lekenjük a megmaradt, habosra felvert tojásfehérjével, majd egyenként belemártogatjuk az aprított dióba. Ha esetleg nem vonná be teljesen a dió a tésztát, szórjunk még rá a kezünkkel. 
A dióval bevont tésztakarikákat helyezzük sütőpapírral bélelt tepsibe és süssük 175-180 fokon 10-12 percig (sütőfüggő).
A megsült diós linzerkarikákat helyezzük süteményrácsra és szórjuk meg vaníliás cukorral elkevert porcukorral.