Vegán gesztenyés hókifli
2020. december 21., hétfő
Vegán gesztenyés hókifli
2020. november 20., péntek
Képviselőfánk
Képviselőfánk
A vaníliás krémmel és tejszínhabbal töltött képviselőfánk igazi klasszikus. Édesanyám és nagymamám is nagyon sokszor készítették gyerekkoromban, gyönyörű, finom fánkokat sütöttek. A kedvenc süteményeim közé tartozott és tartozik most is. Sokan félnek az elkészítésétől, pedig nem bonyolult. Aki eddig nem mert nekiállni, vagy csak úgy véletlenül kimaradt az életéből, feltétlenül próbálja ki. Megpróbálom pontosan leírni azt, ahogyan én készítem. Írok a hibalehetőségekről is, melyekre ha odafigyelünk, biztosan sikerül elkészíteni a saját házi készítésű képviselőfánkunkat. Az égetett tésztát el lehet készíteni vajjal, olajjal és zsírral is. Én vajjal készítem, mert szerintem azzal a legfinomabb. A megsült tészta könnyed, roppanós, a belseje üreges, az elkészült sütemény a második és a harmadik napon is finom, élvezhető.
2020. október 16., péntek
Körtés frangipane pite
A tésztához:
225 g liszt
100 g kis kockákra vágott, hűtött vaj
25 g porcukor
1 tojás
A mandulakrémhez:
175 g vaj
175 g cukor
3 db tojás
175 g őrölt mandula
40 g liszt
1 tk mandulakivonat
6-8 db friss, érett vilmos körte
A pite tetejére:
Sárgabaracklekvár és pirított, szeletelt mandula.
Elkészítése:
A vajat habosra keverjük a cukorral, fokozatosan hozzákeverjük az előzőleg felvert tojásokat, majd hozzáadjuk az őrölt mandulát, a lisztet és a mandulakivonatot. Jól összekeverjük és ezt a mandulakrémet egyenletesen szétterítjük a pitetésztán. A félbevágott körtéket a vágás felületével lefelé belehelyezzük a krémbe egyenletesen elosztva, ügyelve arra, hogy a körték között maradjon szabad felület, hogy a tészta meg tudjon emelkedni.
A pitét 175-180 fokra előmelegített sütőbe helyezzük.
Először 15-20 percig az alsó rácson sütjük, amíg kap egy kis színt, majd újabb 15-20 percig a középső rácson. Ha gyorsan barnulna a teteje, rakjunk rá sütőpapírt. Ha megsült a pite, egy ecsettel kenjük be a tetejét előzőleg felmelegített baracklekvárral, és szórjuk meg pirított mandulaszeletekkel.
Tálaljuk melegen tejszínhabbal vagy vaníliafagylalttal, bár hidegen, önmagában is nagyon finom.
Jó étvágyat a tortához.
Forrás:http://www.maryberry.co.uk/recipes/desserts/pear-frangipane-tart
2020. szeptember 4., péntek
Szilvás pite
Egy 25*35 cm-es tepsit kivajazunk vagy sütőpapírral kibélelünk.* Én most egy kisebb méretű tepsit használtam, így maradt egy kis tésztám, amit beleöntöttem a képen látható szív alakú kerámia sütőformába.
2020. július 17., péntek
Barackos pite egressel
egres tetszés szerint (elhagyható)
ízlés szerint szeletelt mandula
Gyúrjuk össze a lisztet, a sót, egy csomag vaníliás cukrot, egy tojást, 75 g cukrot és a vajat sima tésztává, majd tegyük kb. 30 percre a hűtőbe.
2020. május 22., péntek
Gesztenyetorta
Gesztenyetorta
50 ml tejszínt kemény habbá verünk.
A vajat a cukorral krémesre keverjük.
A díszítésnél, a habrózsák formázásánál, 1M-es díszítőcsövet használtam.
Jó étvágyat a tortához!
Azoknak, akik szeretik a gesztenyés süteményeket, ajánlom még ezt a gesztenyepüré-tortát is.
2020. május 14., csütörtök
Epres-rebarbarás galette
Epres-rebarbarás galette
2020. február 21., péntek
Nyers vegán sportszelet
Nyers vegán sportszelet
Elkészítése:
A hűtőben zárt edényben 2-3 napig tárolható, és jól fagyasztható.
2020. január 17., péntek
Meggyes-citromos túrótorta
A torta elkészítésénél, akár a túrókrém, akár a gyümölcsök változtatásával mindenki saját ízlésének megfelelő ízvilágot alakíthat ki.
Hozzávalók:
A piskótához:
400 g túró (250 g krémtúró, 150 g "Oké" félzsíros tehéntúró)
125 g görög túrótorta ízű joghurt (OIKOS)
A zselatinlapokat hideg vízbe helyezzük (úgy, hogy azokat ellepje), 5 percig áztatjuk, közben elkészítjük a krémet.
A túróhoz hozzáadjuk a vaníliás cukrokat, a citromlevet, a joghurtot. A tejszínt egy külön tálban kemény habbá verjük.
A zselatinlapokat a vízből kiemelve óvatosan kinyomjuk, egy kisebb főzőedénybe tesszük, hozzáadunk 1 evőkanál citromlevet, majd lassú tűzön, állandó keverés mellett feloldjuk (nem szabad felforralni).
A folyékony zselatint lassan adagolva hozzákeverjük a túrókrémhez, majd óvatosan belekeverjük a tejszínhabot.
A kész krémet a tortagyűrűbe helyezett piskótalapra öntjük.